Puolet yhdysvaltalaisista uskoo Trumpin syyllistyneen virkarikokseen – Trump vaatii ilmiantajaa astumaan esiin

Presidentti Trumpin viraltapanoa vastusti 46 prosenttia kyselyn vastaajista.

Donald Trump
Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa lokakuussa.Jim Lo Scalzo / EPA

49 prosenttia amerikkalaisista uskoo Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin syyllistyneen virkarikokseen ja ovat sitä mieltä, että hänet pitäisi poistaa virasta. Tämä selviää NBC:n ja Wall Street Journalin (siirryt toiseen palveluun) tekemästä mielipidemittauksesta. Kolmessa viikossa määrä on kasvanut kuudella prosenttiyksiköllä. Viraltapanoa vastusti 46 prosenttia vastaajista.

Analyytikot arvioivat tällä hetkellä, että vaikka parlamentti päätyisi siihen, että Trump on syyllistynyt virkarikokseen, republikaanien hallitsema senaatti vapauttaisi hänet syytteestä.

Trump vaati tänään Twitterissä, että häntä koskevaan virkarikostutkintaan johtaneen valituksen tehnyt ilmiantaja astuu esiin ja paljastaa henkilöllisyytensä.

– Ilmiantaja on käsittänyt asian niin väärin, että hänen täytyy ilmoittautua, Trump kirjoittaa.

Valkoisessa talossa työskennelleeksi tiedusteluvirkailijaksi kuvattu henkilö oli ensimmäinen, joka esitti huolensa Trumpin yrityksistä painostaa Ukrainaa tutkimaan demokraattien Joe Bideniä.

Lukuisat diplomaatit ja kansalliset turvallisuusviranomaiset ovat vahvistaneet valituksen perusviestin oikeaksi.

Kiistanalaista on yhä määräsikö Trump lähes 400 miljoonan dollarin sotilasavun pidättämistä Ukrainalta saadakseen maan presidentin tutkimaan Bideniä ja tämän poikaa Hunter Bideniä.

Ilmiantaja on tarjoutunut vastaamaan republikaanisten lainsäätäjien kysymyksiin

Ilmiantajan asianajaja Mark Zaid ilmoitti sunnuntaina, että ilmiantaja on halukas vastaamaan republikaanisen puolueen mahdollisiin kysymyksiin kirjallisesti, kunhan kysymykset eivät koske hänen henkilöllisyyttään.

– Ilmiantajana oleminen ei ole puoluesidonnainen työ, eikä tavoitteena ole virkarikostutkinta. Tämä ei ole roolimme, Zaid sanoi Twitterissä.

Tarjous alleviivaa Zaidin mielestä ilmiantajan toivetta siitä, että valitus käsitellään puolueettomasti.

Konservatiivisissa viestintävälineissä ilmiantajan henkilöllisyydestä on esitetty spekulaatioita ja republikaanien leiristä löytyy niitä, jotka uskovat hänen työskennelleen Bidenin leivissä.

Aiheesta lisää:

Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää Donald Trumpin virkarikostutkinnasta, mistä onkaan kyse? Tässä 100:n ja 500:n sanan vastaukset

Trumpin virkasyytteen todistajaksi ilmoittautui toinenkin ilmiantaja – ja heitä voi olla lisää

Presidentti Trump arvostelee virkarikostutkintaansa: "Tämä on vallankaappaus"

Lähteet: AFP, AP, Reuters