1. yle.fi
  2. Uutiset

Kreikassa on viikonlopun aikana kuljetettu turvapaikanhakijoita pois saariston leireiltä – Thessalonikissa siirrot hotelleihin synnyttivät vastarintaa

Turvapaikanhakijoita majoitetaan hotelleihin, koska turistikauden huippu Kreikassa on ohi tältä vuodelta.

muuttoliike
Siirtolaiset Morian leiriltä jonottavat pääsyä Kreikan laivaston alukseen Lesboksen saarella lauantaina.
Siirtolaiset Morian leiriltä jonottavat pääsyä Kreikan laivaston alukseen Lesboksen saarella lauantaina.STRATIS BALASKAS / EPA / AOP

Kreikassa on viikonlopun aikana kuljetettu turvapaikanhakijoita pois saaristossa sijaitsevilta leireiltä kohti Manner-Kreikkaa.

Viranomaisten mukaan viikonlopun aikana Morian leiriltä Lesboksen saarelta on kuljetettu noin 800 turvapaikanhakijaa Eleusiksen satamaan. Heitä on kuljetettu Kreikan laivaston aluksilla.

Nimettömänä pysyttelevä hallinnon virkamies on kertonut uutistoimisto AP:lle, että hallituksen suunnitelmissa on siirtää noin 5 000 turvapaikanhakijaa pois saaristosta seuraavien kahden viikon aikana.

Turvapaikanhakijat majoitetaan hotelleihin, koska turistikauden huippu Kreikassa on ohi tältä vuodelta.

Turvapaikanhakijat joutuivat matkustamaan useita tunteja linja-autoissa kohti pohjoista Kreikkaa. Osa joutui matkustamaan yli 500 kilometriä päästäkseen majoituspaikkaansa.

Turvapaikanhakijoiden saapuminen mantereelle synnytti vastarintaa

Sunnuntain aikana turvapaikanhakijoiden kuljetukset pohjoiseen Kreikkaan kohtasivat paikoittain vastarintaa.

Paikalliset asukkaat yrittivät kahdessa tapauksessa esimerkiksi estää turvapaikanhakijoita asettumasta hotelleihin.

Uutistoimisto AP:n mukaan äärioikeisto järjesti sunnuntaina Thessalonikissa turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia vastustavan kulkueen, johon osallistui noin 100 henkeä. Samaan aikaan anarkistien järjestämä vastamielenosoitus keräsi aavistuksen enemmän osallistujia.

Egeanmeren saarilla olevien turvapaikanhakijoiden tilanne ja olosuhteet leireillä ovat huonontuneet kuluneen vuoden aikana.

Monet tulijat ovat jääneet jumiin Kreikan saarille, kun Euroopan maat eivät ole suostuneet vastaanottamaan uusia pakolaisia tai turvapaikanhakijoita. Ihmisoikeusjärjestöt ovat jo pitkään varoitelleet ääriään myöten täynnä olevien leirien oloista.

Kreikassa on arviolta yli 70 000 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa. Saarilla asuu heistä lähes puolet.

Muutettu klo 11.05 sana siirtolainen turvapaikanhakijaksi. Siirtolaisuus on kattokäsite, mutta koska kyse on leireille majoitetuista ja turvapaikkaa hakeneista ihmisistä, täsmällisempi sana on turvapaikanhakija.

Aiheesta lisää:

Ihmisoikeusvaltuutettu: Kreikan saarien siirtolaistilanne on katastrofin partaalla

Yle kävi kreikkalaisessa pakolaiskeskuksessa: Itsemurhayrityksiä, ruokapulaa ja lahjontasyytöksiä

Ylen kirjeenvaihtaja: Kreikan saarille saapuneet tuhannet siirtolaiset odottavat pääsyä turvapaikkakäsittelyyn

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi