Hyppää sisältöön

Kajaanin katuvalot syttyvät ja sammuvat erikoisiin aikoihin pitkin loppuvuotta

Katuvalojen ohjausjärjestelmä vaihdetaan uuteen.

Kajaanin katuvalojen ohjainjärjestelmä vaihdetaan uuteen ja toimivampaan versioon. Kuvituskuva. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Kajaanin katuvalot saattavat sammua lähiviikkoina aamuisin odotettua aikaisemmin, ja valot saattavat palaa päivällä valoisan aikaan. Tämä johtuu siitä, että katuvalojen ohjausjärjestelmä uusitaan ja uutta järjestelmää joudutaan testaamaan.

– Joudumme kokeilemaan uuden järjestelmän toimivuutta, eli sammuttamaan ja sytyttämään valoja, kaupungininsinööri Matti Nousiainen sanoo.

Työt kestävät koko loppuvuoden sillä Kajaanissa on yhteensä 120 ulkovalokeskusta, joihin jokaiseen asennetaan uusi ohjainlaite. Työt pyritään tekemään normaalina työaikana.

– Jos valot eivät esimerkiksi illalla toimi ja syty normaalisti pimeän tullen, on syytä soittaa kaupungin päivystysnumeroon. Silloin kyseessä voi olla ihan oikea vika, Nousiainen muistuttaa.

Ohjausjärjestelmän uusiminen parantaa katuvalojen toimintavarmuutta, sillä nykyiseen järjestelmään ei ole olemassa enää edes varaosia. Uusi järjestelmä toimii sähköverkon sijaan langattoman verkon välityksellä, mikä mahdollistaa katuvalojen sujuvamman etäohjaamisen.

– Kaupungilla on joskus tapahtumia ja tilanteita, kun haluamme sammuttaa valot, kuten uuden vuoden ilotulistus. Tämä uusi älykäs järjestelmä helpottaa sitä, Nousiainen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)