Riihimäen lasimuseo pääsi tavoitteeseensa – sai valtakunnallisen vastuumuseon aseman

Valtakunnallisen vastuumuseon on muun muassa edustettava valtakunnallisesti merkittävää toimialaa sekä huolehdittava valtakunnallisesti merkittävästä kokoelmasta.

Suomen lasimuseo
pyöreitä raidallisia lasipalloja joiden sisällä on valo
Suomen lasimuseo on yksi seitsemästätoista valtakunnallisesta vastuumuseosta Suomessa.Miki Wallenius / Yle

Suomen lasimuseo Riihimäellä on saanut valtakunnallisen vastuumuseon aseman. Suomen lasimuseolla on ollut valtakunnallisen erikoismuseon asema vuodesta 1994 lähtien.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut museolain uudistusta tänä vuonna ja arvioinut samalla, täyttävätkö kaikki nykyiset Suomen valtakunnalliset erikoismuseot nimeämisen edellytykset.

Museovirasto katsoi, että Suomen lasimuseo ei olisi täyttänyt kaikkia kriteerejä. Opetus- ja kulttuuriministeriön lausunnon mukaan lasimuseon toiminnassa on kuitenkin ainutlaatuisia ulottuvuuksia.

Suomen lasimuseo on yksi seitsemästätoista valtakunnallisesta vastuumuseosta Suomessa. Tammikuussa 2020 voimaan astuvan museolain myötä valtakunnallisia erikoismuseoita kutsutaan jatkossa valtakunnallisiksi vastuumuseoiksi.

Kanta-Hämeestä opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi alueellisiksi vastuumuseoiksi Hämeenlinnan kaupunginmuseon sekä Hämeenlinnan taidemuseon.

Valtionosuuden piiriin Kanta-Hämeestä hyväksyttiin Suomen lasimuseon lisäksi Hämeenlinnan kaupunginmuseo ja Hämeenlinnan taidemuseo. Myös Forssan museo ja Riihimäen kaupungin museot sekä Suomen metsästysmuseo hyväksyttiin valtionosuuden piiriin.