1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suurituloiset

Tässä ovat Pirkanmaan kovatuloisimmat: Puhelinkopeilla, pelifirman myynnillä ja koulujen rakentamisella kärkeen

Pirkanmaan verokärki meni uusiksi. Kärkinimet ovat saaneet suuria pääomatuloja yrityskaupoista.

suurituloiset
Samu Hällfors
Frameryn Samu Hällfors on Pirkanmaan kovatuloisin. Ulla Meriläinen / Yle

Ainakin kaksi kovatuloista pirkanmaalaista on pyytänyt verottajalta, että heidän nimiään ei näy medialle toimitetussa suurituloisten listassa. Peliyhtiö Small Giant Gamesin myynnillä vaurastuneet Ilkka-Kristian Juopperi ja Tommi Vallisto puuttuivat listalta. He molemmat tienasivat viime vuonna lähes 21 miljoonaa euroa, millä he sijoittuvat Pirkanmaan kovatuloisimpien kärkeen. Molemmat maksoivat veroja 7,1 miljoonaa euroa.

Viime vuonna Pirkanmaalla eniten julkisella listalla ansaitsi Frameryn perustaja Samu Hällfors. Hänen verotettavat tulonsa olivat yhteensä yli 20 miljoonaa.

Hällforsin pääomatulot olivat noin 20,4 miljoonaa euroa ja ansiotulot noin 132 000 euroa. Hän maksoi vajaat 7 miljoonaa euroa veroja Suomeen.

Framery rakentaa toimistoihin äänieristettyjä tiloja, kuten puhelinkoppeja ja neuvottelutiloja.

Framery vaihtoi omistajaa (siirryt toiseen palveluun) (Kauppalehden artikkeli) vuonna 2018. Pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partners osti enemmistön yhtiöstä.

Framery Oy on perustettu vuonna 2010 Tampereella. Yrityksen tuotteita on myyty Suomen lisäksi esimerkiksi Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Iso-Britanniaan ja USA:han.

Toiseksi verotuloissa tuli Kimmo Loippo 17,5 miljoonan euron tuloilla. Myös niistä valtaosa on pääomatuloja.

Loippo oli yksi Runtech Systemsin perustajista vuonna 1997. Yritys myytiin (siirryt toiseen palveluun) (Talouselämän artikkeli) yhdysvaltalaiselle yritykselle vuonna 2018.

Runtech Systems kehittää paperiteollisuudelle ratkaisuja, jotka parantavat tehtaiden kustannustehokuutta ja pienentävät materiaalin kulutusta. Yritys toimii muun muassa Mänttä-Vilppulan Kolhossa.

Siirtokoulujen rakentaminen kannattaa

Kolmanneksi Pirkanmaan verotuloissa tuli Ossi Alastalo 11,9 miljoonan euron tuloilla. Hän on Parmacon toimitusjohtaja. Yritys valmistaa muun muassa kouluja ja päiväkoteja.

Parmacon omistus siirtyi vuonna 2018 eurooppalaisen pääomasijoittajan johtamalle ryhmälle.

Viime vuoden loppupuolella Parmacolla oli vuokrattuna Suomessa ja Ruotsissa yli 250 siirtokelpoista rakennusta. Parmaco on toimittanut koulurakennuksia esimerkiksi Akaaseen (siirryt toiseen palveluun) (Parmacon nettisivut) sisäilmaongelmista kärsineille oppilaille.

Listan neljäs ja viides ovat teknologiayritysten johtajia. Neljänneksi eniten Pirkanmaalla tienasi Vincitin Mikko Kuitunen ja viidenneksi eniten Solitan Jari Niska.

Vincit myi viime vuonna ICT-palveluliiketoimintansa ja enemmistö Solitasta siirtyi brittiläiselle kasvusijoitusyhtiölle. Solitan entinen pääomistaja oli Framerya ostanut Vaaka Partners.

Kuudenneksi eniten ansaitsi MarkkinointiAkatemian perustaja ja toimitusjohtaja Mikko Pulkkila.

Adelis hankki viime vuonna enemmistön MarkkinointiAkatemian osakkeista. Perustaja ja muut osakkaat jatkavat yrityksen tiedotteen mukaan vähemmistöomistajina.

Seitsemäs listalla oli Tommi Peltola 5,8 miljoonan euron tuloilla. Peltola myi omistamansa it-infrayrityksen Tietokeskus Finlandille.

Kahdeksanneksi eniten tuloja kertyi Ilkka Kaikuvuolle. Hän on yksi Frameryn perustajista ja mukana useissa it-alan yrityksissä ja muissa yrityksissä hallitusammattilaisena Pirkanmaalla.

Yhdeksäntenä oleva Timo Honko toimii Jari Niskan tavoin teknologiayritys Solitassa. Listan kymmenes on Jyri-Pekka Ahola.

Sekä Niska, Honko että Ahola ovat nokialaisen sijoitustoimintaan keskittyvän Atilos Capital Oy:n hallituksen jäseniä. Atilos Capital on merkitty kaupparekisteriin viime vuoden lopulla.

Kovatuloisin nainen on Pirkanmaalla verotilaston 16:s. Hän on lastenvaatefirmasta tuttu Anne Valli 2,5 miljoonan tuloilla. Viime vuoden lopulla Gugguu Oy:n Anne Vallille ja Miia Riekille myönnettiin Vuoden Nuori Yrittäjä 2018 -palkinto.

Hällfors ylsi koko maan kymmenen kärkeen

Katso Suomen 1 000 suurituloisinta sekä Pirkanmaalla 30 eniten ansiotuloja ja pääomatuloja saanutta Ylen verokoneesta.

Tällä kertaa aivan kaikkien suurituloisimpien verotiedot eivät ole julkisia. Verohallinto salasi yli 231 henkilön tiedot pyynnöstä. Salaamisen perusteeksi käy henkilökohtainen erityinen tilanne, esimerkiksi terveydelliset syyt.

Pirkanmaan listaykkönen Samu Hällfors oli koko maan verolistalla kymmenes. Edellisenä vuonna, eli vuonna 2017, pirkanmaalaisia ei ollut kymmenen kärjessä valtakunnan verotiedoissa.

Vuonna 2017 Pirkanmaalla eniten ansaitsi Mikko Aartio. Aartio on ravintolakonserni Restamaxin perustajia. Silloin Aartion tulot olivat 13,6 miljoonaa euroa, josta suuri osa oli pääomatuloja. Hän maksoi tuloistaan veroja 4,6 miljoonaa euroa.

Tällä kertaa Aartion nimeä ei löydy koko maan tuhannen suurituloisimman joukosta. Hänen tulonsa olivat IS:n verokoneen perusteella (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2018 noin 650 000 euroa.

Myös älylaitteiden testausrobotteja ja -järjestelmiä suunnittelevan OptoFidelityn myynti näkyi tilastoissa vuonna 2017. Tamperelainen OptoFidelity siirtyi vuonna 2017 kiinalaisen konsernin omistukseen.

4.11. klo 12.57 Lisätty tieto, että tietonsa olivat kieltäneet pelifirman myynnillä vaurastuneet pirkanmaalaiset yrittäjät, jotka nousivat tulolistan kärkeen.

Lue seuraavaksi