1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Savon tulokärki kietoutuu vieremäläisen Ponssen ympärille: "Onneksi saa maksaa veroja Suomessa"

Toisena ja kolmantena listalla on kaksikko, joka omistaa Vieremällä metallialan yrityksistä viime vuonna perustetun konsernin.

Verotiedot
hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgren, Ponsse
Ponssen hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgrén tienasi medialle toimitettujen verotietojen mukaan eniten viime vuonna Pohjois-Savossa.Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon vuoden 2018 tulokärki tulee yläsavolaisesta metalliteollisuudesta. Medialle toimitettujen verotietojen mukaan ensimmäisenä listalla on Ponssen hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgrén vajaan 4,9 miljoonan euron tuloilla. Saman perheen jäsenet Jarmo (2,7 miljoonaa) ja Janne Vidgrén (2,5 miljoonaa) ovat listan sijoille neljä ja viisi.

Juha Vidgrénin mukaan sijoitus kertoo siitä, että Ponssella pyyhkii hyvin.

– Onneksi saa maksaa veroja Suomessa. Toivon vain, että rahat tulee tälle alueelle. Kun katsoo tiestön kuntoa ja monta muutakin asiaa, niin tuntuu, etteivät ne jakaudu tasaisesti.

Toisena ja kolmantena medialle toimitetussa listassa ovat Jarmo Saastamoinen (4,4 miljoonaa) ja Tatu Kärkkäinen (3,2 miljoonaa), jotka omistavat viime vuonna Vieremälle perustetun RD Group Oy:n.

RD Group Oy:n muodostavat metallialan yritykset Ratesteel, Debomix ja RD Technology Center. Ponsse on konsernin suurin ja kaivoslaitevalmistaja Normet toiseksi suurin asiakas.

Tulokärkilistaan vaikuttaa tänä vuonna se, että Verohallinnon medialle toimittamasta listasta puuttuu yli 200 suurituloista. Yle kävi läpi viime vuosina suurituloisten listalla olleita nimiä, jotka eivät löydy listalta tällä kertaa.

Pohjois-Savosta tältä listalta löytyy yksi nimi, peliyhtiö Supercellin perustajiin kuuluva Petri Styrman, joka tienasi viime vuonna yhteensä noin 3,4 miljoonaa euroa. Hän nousee näin Pohjois-Savon kovatuloisimpien listalla kolmanneksi.

Jarmo Saastamoinen.
Pohjois-Savossa toiseksi eniten viime vuonna tienannut Jarmo Saastamoinen on yksi RD Group -konsernin omistajista. RD Group on Ponssen alihankkija.Tatu Kärkkäinen

Jarmo Saastamoista maakunnan koviten ansaitsevien kärkeen nouseminen hämmentää.

– Olen ollut yli 20 vuotta yritystoiminnassa jollakin lailla mukana eri yrityksissä, mutta kärjessä oleminen tuntuu kieltämättä oudolta. Ei ole onneksi jokavuotinen juttu.

Konserni on vasta käynnistelemässä toimintaansa, ja isoja on ponnistuksia on Saastamoisen mukaan edessä.

– Tässä oli taustalla se, että pystymme yhtenäistämään alihankintayritysten toimintaa, olemaan kilpailukykyisiä ja toimimaan entistä paremmin asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

Aluksi muutamia henkilöitä työllistäneet metallialan yritykset ovat saaneet alkunsa Ponssen yrityskylästä. Tällä hetkellä yritysrypäs työllistää noin 150 ihmistä ja siihen kuuluvilla yrityksillä on kolme tehdasta Vieremällä ja yksi Kiuruvedellä.

Viiden verokärki hieman erilainen

Viiden tulokärki on maksanut veroja yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa. Verokärki poikkeaa kuitenkin yhden nimen osalta Pohjois-Savon tulokärjestä.

Eniten veroja maksaneiden viiden kärkeen kiilaa nimittäin seitsemäntenä tulolistalla oleva Powerfluten eli entisen Savon Sellun toimitusjohtaja Juha Koukka, joka on maksanut veroja lähes 900 000 euroa. Tämä johtuu siitä, että hänen tulonsa muodostuvat pääosin ansiotuloista, joiden verotus on pääomatuloja kireämpää.

Katso Ylen verokoneesta Pohjois-Savon ja koko maan tulokärki

Lue seuraavaksi