Venäläistaustainen Maria Severina nousi suurituloisten Top 10 -listalle – Diagnostiikka-alan yrityskauppa poiki yli 36 miljoonaa euroa

Severina valittiin jo vuonna 2012 vuoden uusturkulaiseksi. Hän on viiteen vuoteen ensimmäinen nainen kymmenen eniten tienanneen listalla.

Maria Severina muutti Venäjältä Suomeen liki 30 vuotta sitten. Hänet valittiin vuonna 2012 uusturkulaiseksi. Kuva: HyTest

Suurituloisimpien huippukärkeen on noussut ensimmäistä kertaa vuosikausiin nainen, toimitusjohtaja ja tohtori Maria Severina. Hän tienasi viime vuonna yli 36 miljoonaa euroa myymällä diagnostiikkateollisuuden raaka-aineita valmistavan HyTestin.

HyTest tekee vasta-aineita ja antigeenejä diagnostiikkateollisuuden käyttöön. Se myy tuotteitaan kymmeniin maihin ympäri maailman.

HyTestin tuotannosta peräti 96 prosenttia menee vientiin.

Severina muutti Venäjältä Suomeen liki 30 vuotta sitten. Hän on väitellyt tohtoriksi biokemiasta.

Hänet valittiin myös vuoden 2012 uusturkulaiseksi (siirryt toiseen palveluun). Raati perusteli valintaa sillä, että Severina on menestynyt maahanmuuttajataustainen yrittäjä, joka on luonut Turkuun työpaikkoja. Hän osaa raadin mukaan lisäksi käyttää kulttuurintuntemustaan hyödyksi siltojen rakentamisessa.

Severina itse arvioi olleensa oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

– Kysymys ei ole niinkään siitä, mitä olemme tehneet oikein tai mitä väärin. Jotain olemme tehneet, mitä muut eivät ole, Severina sanoo.

HyTest työllistää 113 ihmistä, joista enemmistön Venäjällä Moskovassa. Suomessa työntekijöitä on 25.

Turussa on HyTestin pääkonttori, hallinto, markkinointi ja laatukontrolli, Moskovassa muun muassa tuotekehitys. Kiinassa on myyntiyhtiö.

Lähes 100-prosenttisesti vientiyritys

Viime vuonna HyTest myytiin (siirryt toiseen palveluun) norjalaiselle pääomasijoittajalle Summa Equitylle.

– Halusimme uusia mahdollisuuksia kasvaa. Pääomasijoittaja tarjoaa hyvät puitteet, koska se voi sijoittaa yhtiöön uutta rahaa, Severina kertoo puhelinhaastattelussa.

Yritys on tehnyt vuodesta toiseen erittäin hyvää tulosta ja ollut hyvin kannattava.

HyTestin myyntijohtaja Jukka Lehikoinen on eniten tienanneiden listalla 39:ntenä 7,2 miljoonalla eurolla.

Kuva: Verohallinto

Sanoman Seppälä toisena

Naisten tulokärjessä toisena on Sanoman omistajiin kuuluva Rafaela Seppälä 10,5 miljoonalla eurolla. Kaikista tuhannesta eniten ansainneesta hän on 25:ntenä.

Kolmantena naisista on Majlen Fazer 7,6 miljoonalla. Majlen on Karl Fazerin pojanpojan tytär, siis Fazerin neljännen sukupolven perillinen. Majlen on yhä yksi makeisyhtiö Fazerin omistajista.

Naisia oli tuhannen suurituloisimman joukossa viime vuonna 139.

Tiedotusvälineille luovutetuista verotiedoista puuttuu yli 231 suurituloisen tiedot. Yli 100 000 euroa tienanneet suomalaiset ovat pystyneet tänä vuonna ensi kertaa estämään tietojensa luovuttamisen.

Medialle annetuitsa tiedoista ei käy ilmi, mille sijalle tulokärjessä tietojensa luovuttamisen estäneet sijoittuvat.