Nuorten määrä tulolistoilla romahti lähes puoleen – joukossa ei ensimmäistäkään naista

Alle kolmikymppinen nousee listalle varmimmin, jos menestyy peleissä – tai kuuluu yritteliääseen sukuun.

Verotiedot
nuori mies pelaa Fortnitea
Fortniten kehittänyt kansainvälinen pelijätti halusi huijauksenestotyökalun – ja löysi sellaisen Suomesta. Kuvituskuva.Michele D'Ottavio / AOP

Alle 30-vuotiaiden määrä Suomen tulokärjessä romahti. Viime vuonna julkaistulla tuhannen suurituloisimman listalla nuoria oli 28 kappaletta – tänä vuonna enää 16.

Kaavio kertoo, että suurituloiset ovat sangen keskiluokkainen ihmisjoukko.

verot2019-jakauma2.png

Tarkempi selvitys osoittaa, että kyseessä ei ole niinkään romahdus kuin paluu normaaliin. Nuorten osuus on viime vuodet liikkunut 14–17 henkilön välillä.

Vuoden 2017 tulotiedot olivat poikkeus.

Yksittäistä syytä on vaikea löytää – mutta esimerkiksi bitcoin-miljonäärejä syntyi aiempaa vähemmän.

Nuorten osuus tuhannen suurituloisimman joukossa romahti.
Juha-Matti Mäntylä / Yle

Ei ensimmäistäkään alle 30-vuotiasta naista

Tuhannen hyvätuloisimman nuoriso-osasto on tällä kertaa viimevuosista laihempi – ja miehisempi. Joukossa ei ole ensimmäistäkään naista.

Viime vuonna naisia oli tuhannen hyvätuloisen nuoren joukossa kuusi kappaletta.

Selitys saattaa löytyä peli- ja teknologia-alojen miesvaltaisuudesta. Toisaalta tällä kertaa oli mahdollista pyytää, ettei verottaja liitä henkilön nimeä medialle toimitettaviin listauksiin.

Yli 230 nimen joukossa saattoi olla nuoria naisia.

Suurituloisimmat alle 30-vuotiaat

(Syntyneet vuonna 1989, tai sen jälkeen)

Nimi

Tulot yhteensä

Kyöstilä Tomi Anton Johannes

5,08 milj. €

Myllymäki Markus Jaakko

3,93 milj. €

Mäenpää Niko Markus Juhani

2,60 milj. €

Kiviniemi Valtteri Risto-Matti

2,35 milj. €

Herlin Olli Ilkka Julius

2,11 milj. €

Taavitsainen Miikka Topias

1,72 milj. €

Anita Silviu- Ioan

1,46 milj. €

Meirbekov Amir

1,21 milj. €

Herlin Heikki Juho Kustaa

1,21 milj. €

Deist Richard Alan

1,19 milj. €

Nguyen Huu Ha

1,18 milj. €

Vuorela Janne Valtteri

1,17 milj. €

Pesonen Teemu Petteri

1,10 milj. €

Saastamoinen Jeri Henri

1,02 milj. €

Kylmälä Kasper Johannes

0,97 milj. €

Saastamoinen Juho Antti Aleksi

0,99 milj. €

Menestyviä yhtiöitä ja sukuja

Vuonna 1989 tai sen jälkeen syntyneistä kovatuloisin oli Tomi Kyöstilä. Hammashoitolaitteistoja valmistavan Planmecan omistajasukuun kuuluva Kyöstilä on listan vakionimi. Samoin isä Heikki Kyöstilä, joka on koko maan tulokolmonen.

Perinteisiä teollisuudenaloja ja omistajasukuja nuorten listalla edustivat myös Herlinin konepajasukuun kuuluvat Olli ja Heikki Herlin. Jeri Saastamoinen ja Juho Saastamoinen ovat Ratesteelin omistajia. Ratesteel tunnetaan metsäkonevalmistaja Ponssen alihankkijana.

Listalla ovat myös Lehto Groupin kaupallisena johtajana toiminut Markus Myllymäki, joka myi viime vuonna suuren määrän yhtiön osakkeita. Myös hänen isänsä Asko komeilee tulolistojen kärkisijoilla.

Vaikuttaa siltä, että nuorena listoille nousee varmimmin, jos kuuluu yritteliääseen sukuun. Sitten on se toinenkin vaihtoehto – nimittäin peliala.

Topias Taavitsainen linnanjuhlissa
Dota2-maailmanmestari Topias Taavitsainen teki viime vuonna ison tilin ja sai kutsun myös presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kehitä tai pelaa

Nuorten listalla on jälleen kerran tukku pelinkehittäjiä. Esimerkiksi Anita Silviu Ioan on pelinkehittäjä yhdysvaltalaiselle Zyngalle myydyssä Small Giant Gamesissa.

Toisaalta menestyä voi myös pelaamalla itse. Topias "Topson" Taavitsainen on e-urheilija, joka tienasi vuonna 2018 yli 1,7 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna nuorten listalle eniten nimiä toi kuitenkin helsinkiläinen Kamu-yhtiö, joka myytiin viime vuonna pelijätti Epic Gamesille. Epic tunnetaan parhaiten hittipeli Fortnitesta.

Kamun perustaja Valtteri Kiviniemi sekä Amir Meirbekov, Richard Deist, Huu Ha Ngyen sekä Janne Vuorela eivät kuitenkaan kehittäneet peliä – vaan huijauksia torjuvaa työkalua. Jos esimerkiksi ammuntapelissä on tarkoitus kilpailla tosissaan, huijarit on siivottava pois alustalta.

Miksi alle 30-vuotiaita on listalla vain vähän? Yksi looginen selitys on aika.

Harva ehti Kivinimen lailla perustaa yhtiön – ja myydä sen. Esimerkiksi Frameryn perustaja Samu Hällfors pääsi rahastamaan kymmenen vuotta aiemmin saamansa hyvän idean "vasta" 31-vuotiaana.

(Klo 11.56: Lisätty tieto sukupuolijakautumasta. Klo 12.45: Korjaus: bitcoin oli viime vuoden ilmiö - ei toissa vuoden)