Delhissä suljettiin koulut ilmansaasteiden vuoksi, ulkona liikkumista ei suositella, tappava savusumu ei näytä hälvenevän

Vaarallisten pienhiukkasten määrä ilmassa on jo seitsemän kertaa korkeammalla kuin esimerkiksi Pekingissä.

Delhi
Savusumu peitti näkyvyyden Delhissä: Ulkona ei kannata kuntoilla
Savusumu peitti näkyvyyden Delhissä: Ulkona ei kannata kuntoilla

Intian pääkaupungissa otettiin pahentuneen saastetilanteen vuoksi maanantaina käyttöön yksityisautoilua koskevat rajoitukset (siirryt toiseen palveluun).

Jos autossa on parittomaan lukuun päättyvä rekisterikilpi, sillä voi ajaa parittomana päivänä, parilliseen päättyvällä parillisena päivänä.

– Erittäin epämukavaa. Nyt en ehdi ajoissa kokouksiin, valitteli Sagar Bajaj Reutersille yrittäessään löytää taksia Delhin keskustassa.

Marraskuun viidenteentoista päivään kestävällä rajoituksella yritetään vähentää näkyvyyden peittävää savusumua, jonka vuoksi on jouduttu muun muassa perumaan kymmeniä lentoja.

Koulut on tiistaihin asti suljettu ja terveysviranomaiset suosittavat, ettei ulkona harrastettaisi liikuntaa aamuisin ja iltaisin. Delhin ilma on liian vaarallista hengittää.

– Lenkkeilen tavallisesti joka päivä, mutta kuluneen viikon aikana se on muuttunut vaikeaksi. Silmiä, nenää ja kurkkua polttaa, joka puolelle sattuu, kertoo delhiläinen Rajaram Reutersin haastattelussa.

Delhin pääministeri Arvind Kejriwal kuvaili sunnuntaina saastemääriä "sietämättömiksi" (siirryt toiseen palveluun). Hänen mukaansa viranomaiset jakavat kouluikäisille suojanaamareita.

Maailman saastunein kaupunki

Terveydelle vaarallisten pienhiukkasten määrä on Delhissä jo seitsemän kertaa korkeammalla tasolla kuin esimerkiksi Pekingissä.

Riippumattomana pidetyn ilmansaastesivuston AirVisualin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Delhi oli maanantaina maailman saastunein kaupunki.

Intian terveysministeriön mukaan saastemäärät nousivat niin korkeiksi, että niitä mittaavista laitteistoista loppuivat numerot kesken.

Maailman terveysjärjestön, WHO:n mukaan Delhin ilma on yhtä myrkyllistä kuin tupakointi. Järjestön mukaan kolmannes sydänkohtauksista, keuhkosyövistä ja sydänsairauksista johtuu saastuneesta ilmasta.

Peltojen kulottaminen oli liikaa

Delhin ilmansaasteista puolet aiheutuu liikenteen ja teollisuuden päästöistä.

Tilanne paheni huomattavasti viime viikolla, kun maanviljelijät kulottivat peltojaan.

Poliitikkoja on vaadittu puuttumaan kulottamiseen, mutta nämä eivät halua menettää viljelijöiden ääniä.

Yksityisautoilun rajoittamista on sitäkin kritisoitu. Joidenkin mielestä kielto sisältää liikaa poikkeuksia. Esimerkiksi yksin ajavat naiset saavat jatkaa autoilua rekisterikilven viimeisestä numerosta riippumatta.

Myös mm. liikuntavammaiset, poliisi, ambulanssit, paloautot ja osa armeijan kalustosta saavat jatkaa liikennöintiä. Niin ikään kaksipyöräisillä saa ajaa.

Lue myös

Ylen Aasian-kirjeenvaihtajan Jenny Matikaisen artikkeli Intian kaupunkien ilmansaasteista Kolkatasta viime keväältä: Mustien keuhkojen maa

Delhi haukkoo ilmaa myrkyllisessä savusumussa – Suomen suurlähetystön asiainhoitaja: Ilman likaisuuden voi jopa maistaa (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: BBC, Reuters, AFP, Indian Times