Samu Hällfors, 31, ärsyyntyi kovaääniseen pomoon ja sai idean – yritys oli lähellä mennä konkurssiin, mutta se tekikin perustajasta rikkaan

Samu Hällforsin 20 miljoonan euron ansiot ovat koko Suomessa kymmenenneksi suurimmat. Hän kiittää innovaatiorahoitusta.

verotulot
Samu Hällfors
Yritysidea sai alkunsa kovaäänisestä pomosta. Ulla Meriläinen / Yle

Yritys alkoi tamperelaisessa autotallissa kahden teekkarin kesäprojektista. Erikoinen liikeidea syntyi vajaat kymmenen vuotta sitten yrityksen perustajien entisessä työpaikassa.

Samu Hällforsin pomo puhui niin äänekkäästi puhelimeen, että jotain piti keksiä.

Syntyi Framery Oy, joka rakentaa äänieristettyjä puhelinkoppeja ja työtiloja. Hällfors perusti yhdessä työkaverinsa Vesa-Matti Marjamäen kanssa Framery Oy:n vuonna 2010. Suuri osa tuotteista menee vientiin, mutta puhelinkopit ovat tuttuja myös suomalaisilla työpaikoilla.

Frameryn moduulitila ratkaisu väreen toimiston keskellä, jossa voi käydä neuvotteluita
Sami Takkinen / Yle

Frameryn tuotteita on muun muassa Microsoftilla, Siemensillä, McDonaldsilla, SAPilla, Deloittella ja PWC:llä maailmalla. Yrityksessä yli 300 työntekijää, ja se toimittaa tuotteita 70 maahan. 90 prosenttia tuotteista menee vientiin.

Kaikki tuotteet tehdään Tampereen Sarankulmassa.

Rohkea idea vei Hällforsin Pirkanmaan tulokärkeen. Hänen 20 miljoonan euron ansionsa ovat koko Suomessa kymmenenneksi eniten.

– Tulojen taustalla on vuoden 2018 alussa toteutettu yrityskauppa, jossa suomalainen pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partners tuli Frameryn enemmistöomistajaksi, toimitusjohtaja Hällfors kertoo Ylelle.

Myöhemmin selvisi, että ainakin kaksi pirkanmaalaista tienasi Hällforsia enemmän.

Yle selvitti, että ainakin kaksi kovatuloista pirkanmaalaista on pyytänyt verottajalta, että heidän nimiään ei näy medialle toimitetussa suurituloisten listassa. Peliyhtiö Small Giant Gamesin myynnillä vaurastuneet Ilkka-Kristian Juopperi ja Tommi Vallisto puuttuivat listalta. He molemmat tienasivat viime vuonna lähes 21 miljoonaa euroa, millä he sijoittuvat Pirkanmaan kovatuloisimpien kärkeen. Molemmat maksoivat veroja yli seitsemän miljoonaa euroa.

Verot Suomeen

Hällforsin mukaan yritys alkoi Marjamäen ponnekkaasta aloitteesta. Sillä tiellä he ovat edelleen.

– Meidän missiomme on lisätä pieni pala onnea ihmisten työpäiviin mahdollistamalla keskittymistä ja poistamalla häiriöitä.

Hällfors maksoi ansiotuloistaan lähes 7 miljoonaa euroa veroja Suomeen. Hänen veroprosenttinsa on 34.

– Olen hyvin ylpeä Frameryn menestyksestä ja pidän tärkeänä, että voin maksaa verot täysimääräisesti Suomeen.

Ilman innovaatiorahoitusta konkurssi olisi ollut edessä

Hällfors on kiitollinen siitä, että yritys on saanut innovaatiorahoitusta. Ilman sitä se olisi todennäköisesti mennyt konkurssiin.

– Näen Frameryn suomalaisen innovaatiorahoituksen menestystarinana. Ilman Tekesin Nuoret Innovatiiviset Yritykset-ohjelmaa Framery olisi vuonna 2014 todennäköisesti mennyt konkurssiin.

Framery on luonut satoja uusia työpaikkoja Suomeen ja tuonut verotuloja. Hällfors ei ota kantaa siihen, miten verotulot pitäisi jakaa.

– Verotulojen jakaminen kuuluu Suomen eduskunnalle, en ota siihen kantaa.

"Enkä minä ainakaan vaihtaisi päivääkään pois"

Kovat tulot eivät saa Hällforsia lepäämään laakereillaan. Yrityksen menestys on edelleen hänen ykköshaaveensa.

– Yrittäminen ei ole helppoa, eikä aina kivaa mutta jostain syystä moni jää tälle tielle. Enkä minä ainakaan vaihtaisi päivääkään pois.

Nuorena on Hällforsin mukaan hyvä aika alkaa yrittäjäksi, kun ei ole mitään hävittävää.

– Niin mekin aloitimme aikanaan Vesa-Matin kanssa. Meillä ei ollut rahaa, jälkikasvua eikä omaisuutta, joten oli täydellinen aika ottaa se riski.

Tamperelaisen Frameryn Samu Hällfors on menestynyt myös yrityskilpailussa. Hän vei Suomen EY Entrepreneur of the Year 2018 -kilpailun voiton.

Miltä verotulojen julkisuus tuntuu?

– Henkilökohtaisella tasolla ei ole mukava olla huomion keskipisteenä. Yhteiskunnallisesti tämä lisää kuitenkin avoimuutta ja julkista keskustelua, joten katson ihan hyvällä.

Lue lisää:

Kovaääninen pomo synnytti vientihitin – suomalaisissa puhelinkopeissa puhutaan jo ympäri maailmaa

Tässä ovat Pirkanmaan kovatuloisimmat: Puhelinkopeilla, pelifirman myynnillä ja koulujen rakentamisella kärkeen

Nuorten määrä tulolistoilla romahti lähes puoleen – joukossa ei ensimmäistäkään naista