Mikkelin viljasiilotontille aiotaan rakentaa 14-kerroksinen asuintalo

Siilokortteliin on suunniteltu yhteensä kolmea rakennusta. Niistä yhden rakentaminen on tarkoitus aloittaa vielä tänä vuonna.

Rakentaminen & kiinteistöt
Havainnekuva Mikkelin tulevista siilorakennuksista.
Havainnekuva Mikkelin viljasiilotontille suunnitellusta rakentamisesta. Pave Arkkitehdit Oy

Mikkelin entisen viljasiilorakennuksen tontilla alkaa näillä näkymin tapahtua ennen vuodenvaihdetta. Tontille on suunniteltu kolmea rakennusta, joista yhden rakentaminen on tarkoitus aloittaa loppuvuoden aikana.

Rakennusliike Jalon Rakentajat Oy aikoo rakennuttaa siilokortteliin Mannerheimintien ja Raatihuoneenkadun kulmaukseen 14-kerroksisen talon. Mikkelin Siiloiksi nimetty asuinkerrostalo olisi valmistuttuaan saman korkuinen kuin tontilta purettu viljasiilorakennus.

– Tavoitteena on aloittaa rakentaminen vielä tämän vuoden puolella. Markkinointiajatuksemme on ollut, että kaupungin siluetti tavallaan palautuu rakentamisen myötä sellaiseksi kuin se oli ennen siilojen purkamista, toteaa Jalon Rakentajien hallituksen puheenjohtaja Heikki Toivakka.

Kerrostalon 54:stä asunnosta 80 prosenttia on tällä hetkellä varattuna.

– Pääosin asunnot ovat kaksioita ja kolmioita, mutta myös muutama yksiö on tulossa, sanoo Toivakka.

Jalon Rakentajilla on suunnitteilla myös toisen kerrostalon rakentaminen kortteliin. Mikkelin Valssimylly -niminen kiinteistö sijoitettaisiin Raatihuoneenkadun rinteeseen. Sen rakentamisesta ei ole vielä tehty päätöstä.

Siilotontille tulevan kerrostalon rakennuslupahakemus on Toivakan mukaan viimeistelyvaiheessa. Rakennuslupaa voi käytännössä hakea, kun tonttien omistajat eli Mikkelin kaupunki ja Jalon Rakentajat Oy ovat allekirjoittaneet yhteisjärjestelysopimuksen tontin yhteiseen käyttöön tulevien osien rakentamisesta ja huollosta.

Siilokortteliin on suunniteltu myös Esperi Care Oy:n Saga-hoivakotia. Esperi Caren kiinteistöjohtaja Tomi Rosqvist kertoo, että lopullista päätöstä hankkeeseen ryhtymisestä tai aikataulusta ei ole vielä tehty.

– Kyseessä on mittava investointi, ja tulemme tekemään huolellisen markkinaselvityksen ennen siihen ryhtymistä, toteaa Rosqvist.

Yhteisjärjestelysopimus piha-alueesta ja pysäköintilaitoksesta

Mikkelin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina siilokortteliin tontin rakentamista ja huoltoa koskevan yhteisjärjestelysopimuksen. Kaupunki omistaa tällä hetkellä kaksi korttelin tonttia. Ne odottavat vielä rakentamispäätöksiä.

Kaupunginlakimies Jukka Savolaisen mukaan yhteisjärjestelysopimus pitää tehdä, koska korttelissa on voimassa AH-kaavamerkintä eli se on asumista palveleva yhteiskäyttöinen korttelialue.

Yhteisjärjestelysopimuksella sovitaan esimerkiksi kiinteistöjen maanalaisen parkkihallin rakentamiseen liittyvistä järjestelyistä sekä yhteisen piha-alueen hoitamiseen liittyvistä asioista. Sopimus sitoo myös tonttien mahdollista seuraavaa omistajaa.

Lue myös:

Viljasiilot olivat aikansa muotiluomuksia, ja niiden ulkonäköä ihailtiin – Mikkelin murskatessa betonijättiäisensä palasiksi, monet kaupungit miettivät, mitä niille pitäisi tehdä

Mikkelissä vanhan viljasiilon purkaminen on aloitettu