Hyppää sisältöön

Keltaiset keräysastiat ovat herätelleet merilappilaisia – yhä useampi kokoaa pakkausmuovinsa säilöön omalle pihalle

Lajittelu ja kierrätys yleistyy, mutta opeteltavaakin vielä on. Varsinkin taloyhtiöiden toivotaan tarttuvan toimeen.

Kierrätyskokeilu toi muovi- ja kartonkikeräysastiat kymmenille pihoille Keminmaassa ja Kemissä. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Meri-Lapissa järjestetty, neljä kuukautta kestänyt, pakkausmuovin ja kartongin maksuton keräyskokeilu onnistui hyvin.

Pilotista vastaava Heikki Taanila kertoo, että pilotti on innostanut myös kokeilualueiden ulkopuolella kymmenet taloudet hankkimaan omalle tai taloyhtiön pihalle keräysastioita.

– Kun kokeilualueille on ilmestynyt iloisenkeltaisia keruuastioita, moni muuallakin asuva on alkanut kysellä niiden perään.

Esa ja Pojat -yhtiön kierrätyskokeilussa oli mukana yhteensä noin 80 omakoti-, rivi- ja kerrostaloa Kemistä ja Keminmaasta. Pilotti kesti heinäkuusta lokakuun loppuun asti. Siinä ajassa saatiin tarvittavaa tietoa ja kokemusta esimerkiksi materiaalimääristä, järkevistä tyhjennysväleistä ja lajittelun onnistumisesta.

Suuri osa kokeiluun osallistuneista jatkaa lajittelua, vaikka keräys muuttuukin maksulliseksi. Astioiden tyhjennysväliksi voi tällä hetkellä valita kaksi tai neljä viikkoa. Keräysastian voi hankkia myös yhteiseksi naapurin kanssa.

Lisäksi pilottialueiden ulkopuolelta on siis tullut tilauksia vilkkaasti. Muovin ja kartongin keräysastioita löytyy Keminmaassa ja Kemissä jo lähes 200 talon pihasta.

Mitä tahansa muovia ei saa heittää astiaan

Lajittelussa riittää kuitenkin opeteltavaa; varsinkin pilotin alussa ja erityisesti taloyhtiöissä keräysastioihin laitettiin paljon sinne kuulumatonta tavaraa.

Muovinkeräykseen saa viedä vain kohtuullisen puhdasta pakkausmuovia, ei esimerkiksi muovileluja, keittiötarvikkeita eikä vaarallisen aineen jäämiä sisältäviä pakkauksia, kuten moottoriöljykanistereita.

Heikki Taanila toivoo, että omakotiasujien lisäksi myös taloyhtiöissä herättäisiin lajitteluun ja kierrätykseen.

– Lajittelun järjestämisellä esimerkiksi kerrostaloihin saataisiin nopeasti tehoa kierrätykseen.

Tavoitteena on, että muovin ja kartongin kotitalouskeräys leviäisi ajan mittaan koko Meri-Lappiin.

.
.