1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Savo

Fysiikan tohtori tienasi sijoittamalla Etelä-Savon suurimmat eurot – lastensuojelualan yrityskauppa toi lähes 1,5 miljoonan tulot

Iiro Riihimäki tienasi sijoitustoiminnalla lähes kolmen miljoonan euron tulot vuonna 2018.

Etelä-Savo
Janne Lahtonen ja Perttu Noponen myivät Huoltsikka Oy:n vuonna 2018.
Janne Lahtonen ja Perttu Noponen myivät Huoltsikka Oy:n vuonna 2018.Yle

Iiro Riihimäki on 47-vuotias fysiikan tohtori, joka haluaa pysytellä poissa julkisuuden parrasvaloista. Riihimäki väitteli tohtoriksi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2010. Sen enempää miehestä ei julkisuudessa juuri tiedetä.

Yle tavoitti verokärjen puhelimeen Hawaijilta. Riihimäki kertoo olevansa sijoittaja, joka on sattunut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

– Pesämuna on pikkuhiljaa kasvanut ja siitä tulot ovat peräisin. Olen yrittänyt haistella maailman trendejä sillä silmällä, että kun maailma muuttuu hirveän nopeasti niin osa vanhoista toimialoista kärsii, mutta jotkut toimialat taas nousevat, Riihimäki kertoo.

Riihimäki ei halua kertoo nykyistä kotipaikkaansa, mutta verotietojen perusteella se on Etelä-Savossa.

– Olen halunnut vetäytyä kaupungin hälystä hieman rauhallisempaan ympäristöön.

Etelä-Savon verotilaston kakkonen on niinikään sijoittaja. Englannissa omaisuutensa luonut Heikki Viitikko asuu Mikkelissä ja sijoittaa pääosin kiinteistöihin. Jukureiden suurin omistaja tienasi viime vuonna reilut 1,5 miljoonaa euroa.

Lastensuojelun yrityskaupalla reilun miljoonan tulot

Kolmannen ja neljännen sijan valtasivat yhteisen yrityksensä Huoltsikka Oy:n myyneet Janne Lahtonen (44) ja Perttu Noponen (45). Ostaja Familar Oy kuuluu Mehiläinen-konserniin.

Huoltsikalla oli lastensuojelulaitokset Mikkelissä ja Jyväskylässä sekä nuorten tukiasuntoja. Yritys työllistää 30 henkeä. Lahtosen ja Noposen tulot olivat noin 1,4 miljoonaa euron mieheen.

– Yrityskaupan ajankohta ja oli useamman sattuman summa. Ajankohtaan vaikutti tietysti se, milloin joku ostaja on kiinnostunut. Toimintaympäristö on muuttunut, kun isot yritykset ovat tulleet myös alueellisille markkinoille, Janne Lahtonen kertoo.

Noponen ja Lahtonen perustivat yrityksen 2005. Toiminta laajeni Mikkelistä Jyväskylään ja pääkaupunkiseudulle.

– Aika pitkään me Pertun kanssa painoimme 24/7. Tämän kokoluokan yrityksissä toiminta henkilöityy, vaikka meillä oli toki hyvät työntekijät, Janne Lahtonen kertoo.

Janne Lahtonen jatkaa yrityksen palveluksessa työntekijänä. Perttu Noponen jatkaa opiskeluja Jyväskylän yliopistossa, seuraavana tavoitteena väitöskirja lastensuojelun alalta.

Apteekkarit ja osuuskauppamies ansiotulokärjessä

Suurimmat tulot kerättiin perinteisesti pääomatuloina. Ansiotulolistan kärkipaikat menivät maakunnassa apteekkareille ja Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtajalle Heikki Hämäläiselle.

Apteekkari Ritva Pohjalainen tienasi reilut 478 000 euroa pääomatuloja ja 78 000 euroa pääomatuloja. Heikki Hämäläinen ansaitsi osuuskaupalta 423 000 euroa. Pääomatuloja hiiihtovaikuttaja keräsi 56 000 euroa.

Palkkatilaston kolmas oli apteekkari Stina Parkkamäki 393 000 eurolla. Pääomatuloja kertyi 169 000.Katso suurituloisimpien lista – Supercellin Ilkka Paananen oli viime vuonnakin eniten tienannut suomalainen

Lue seuraavaksi