Kainuun soten yhtymävaltuusto: tilapäinen valiokunta arvioimaan koko sotejohdon luottamusta

Luottamuspula nousi esille lokakuun alussa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Maire Ahopelto.
Kainuun sote-kuntayhtymää vuodesta 2011 johtanut Maire Ahopelto ei ole kommentoinut luottamuspulaa aikaisemmin.Elisa Kinnunen / Yle

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän yhtymävaltuusto pui parhaillaan kuntayhtymän johtajaan, Maire Ahopeltoon kohdistunutta epäluottamusta. Ylimääräisen kokouksen taustalla on soten taloudessa, johtamisjärjestelmässä, palveluissa sekä kuntien ja soten rajapinnoissa todetut ongelmat.

Ahopelto ei ole kommentoinut häneen kohdistunutta luottamuspulaa kertaakaan aikaisemmin. Kokouksessa Ahopelto totesi pitkän puheenvuoronsa päätteeksi, ettei ole pyytämälläkään saanut kirjallista perustelua, miksi hänen luottamuksensa on puntarissa. Lain mukaan perustelu pitäisi saada.

Kello 10 alkaneessa kokouksessa Ahopellolta kysyttiin, saadaanko menossa olevilla toimenpiteillä soten talous kuntoon.

– Pari vuotta mennään kuntien määrittelemällä tavalla, mutta ei saada, Ahopelto vastasi.

Kokouksessa kysyttiin kaatuneen soteratkaisun merkityksestä Kainuun tilanteeseen. Ahopellon mukaan uudistukset eivät toteutuneet. Maakuntauudistuksessa rahoitus olisi pienentynyt neljä euroa per asukas.

Toisekseen kokouksessa perättiin, paljonko asioiden tilaan vaikutti se, että soten johtoa oli mukana valmistelemassa kaatunutta uudistusta.

– Sitä ei katsottu hyvällä. Omat työt piti hoitaa valmistelun päälle, sijaisia ei toivotusti löytynyt, Ahopelto sanoi.

Kuntien ja soten välinen keskusteluyhteys puhuttaa valtuustossa. Kokouksessa ihmetellään, miksi kunnat kokevat, että mennään metsään, kun soten johto kertoo, että hyvin menee resursseihin nähden.

– Joka ainoa kunta pyytää lisää palveluja, rahaa antaisivat vähemmän tai maksimissaan nykyisen verran, Ahopelto kertoo kokemuksista kuntakierroksilta, joita käytiin aikaisemmin kaksi kertaa vuodessa.

Kuntien ja soten välinen tiedonkulku kismittää valtuustossa. Ahopellon mukaan soten edustajan tai edustajia voisi kutsua vaikka jokaiseen kunnanhallituksen kokoukseen, taloustiedot menevät eteenpäin raporttina.

– Osa kunnista on aktiivisempia kuin toiset, Ahopelto sanoi.

Ahopelto on yllättynyt keskustelusta, koska toiminta on lukujen mukaan mennyt hyvin. Hallintolain mukaan yksittäisen henkilön mielipide ei ole perustelu. Toiminnan pitää perustua faktoihin, eli tilinpäätöstietoihin ja toimintakertomuksiin.

– Ulkopuolisen arvioinnin oli tarkoitus hakea kehittämiskohteita. Niitä löytyi ja niihin on tartuttu, Ahopelto jatkoi.

Hyrynsalmelainen Tapani Kemppainen soten yhtymävaltuuston ylimääräisessä kokouksessa.
Hyrynsalmelainen Tapani Kemppainen osallistui yhtymävaltuuston kokoukseen kansalaisena.Elisa Kinnunen / Yle

Kainuun soteyhtymän hallituksen puheenjohtajan paikalta eronnut hyrynsalmelainen Tapani Kemppainen puhui kokouksessa kansalaisena. Hän toivoi, että asiat saadaan järjestykseen nopeasti. Kemppainen haluaisi varmistua siitä, että kaikki ovat tietoisia ja valmiita kantamaan vastuun siitä, mitä on tulossa.

– Kainuulaisten palveluista ja tulevaisuudesta pitäisi päästä pian päättämään yhdessä, Kemppainen sanoi.

Kemppainen korosti, että talous ja uuden sairaalan käyttöönotto eivät ole pieniä asioita, joten kuntien ja soten pitäisi päästä yhteisymmärrykseen sotesta, sen haasteita ja hoidosta.

– Uusi sairaala päätettiin hurratessa yhdessä. Nyt tuntuu, että asia kaadetaan vain hallituksen syliin. Perussopimusta velvoitteineen pitäisi käydä läpi, sillä väestökehitys asettaa suunnattomat haasteet tuleville vuosille.

Hieman ennen klo 12 keskusta esitti kokoomuksen kannattamana, että valittava tilapäinen valiokunta arvioisi Ahopellon luottamuksen lisäksi myös sotehallituksen luottamuksen.

Omistajat, eli kunnat haluavat, että jokaisen kohdalta saataisiin pöytä puhtaaksi jatkoa varten. Valmistelu halutaan joulukuun 18. päivän yhtymävaltuuston kokoukseen.

Kokouksen lopussa valtuusto päätti perustaa tilapäisen valiokunnan arvioimaan sotejohtajan ja sotehallituksen luottamusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!