1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ihmissalakuljetus

Vietnamissa pidätyksiä – epäillään salakuljettajajengiksi, jonka uhrit menehtyivät rekassa Britanniassa

Köyhyys ja ympäristöonnettomuudet ajavat vietnamilaisia etsimään työtä ulkomailta.

Viranomaiset tutkivat rekkaa Graysissa. Kuva: Ben Stansall / AFP

Vietnamin poliisi on pidättänyt kahdeksan ihmistä, joiden epäillään sekaantuneen toissa viikolla Britanniassa tapahtuneeseen onnettomuuteen, jossa 39 ihmistä sai surmansa kuorma-auton kontissa. Aiemmin Vietnamissa oli jo pidätetty kaksi ihmistä.

Vietnamin Nghe Anhin maakunnan poliisipäällikkö Nguyen Huu Cau vihjaa maan valtiollisen uutistoimiston VNA:n haastattelussa, että kyse on salakuljettajista.

– Perustuen siihen, mitä olemme saaneet näistä ihmisistä selville, jatkamme aktiivisesti tutkimuksia torjuaksemme ja hävittääksemme nämä renkaat, jotka vievät ihmisiä laittomasti Britanniaan.

VNA:n mukaan Cau kertoo poliisin tutkivan tapausta salakuljetuksena, ei ihmissalakuljetuksena.

Britanniassa rekan pohjoisirlantilainen kuljettaja on saanut syytteet 39 kuolemantuottamuksesta. Häntä epäillään myös ihmissalakuljetuksesta ja muista laittomaan maahanmuuttoon liittyvistä rikoksista.

Britannian rekkakuolemista epäilty oikeuden edessä

Uhrit olivat pääosin kotoisin Vietnamin keskiosassa sijaitsevista Nghe Anhin ja Ha Tinhin maakunnista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan alueella on heikosti työmahdollisuuksia samaan aikaan, kun paikalliset viranomaiset ja ihmissalakuljettajat houkuttelevat ihmisiä lähtemään muualle etsimään mitä tahansa työtä.

Alueella on myös tapahtunut vakavia ympäristöonnettomuuksia, jotka ovat heikentäneet asukkaiden työmahdollisuuksia. Esimerkiksi vuoden 2017 huhtikuussa rannikolla tapahtui valtava saastepäästö (siirryt toiseen palveluun), joka pilasi kalastajien toimeentulon. Päästöä on kuvattu maan pahimmaksi ympäristöonnettomuudeksi.

Lue lisää:

Kuolleina rekasta löytyneiden tapauksessa uusia syytteitä – Britannian poliisin mukaan kaikki kuolleet olivat vietnamilaisia