Hyppää sisältöön

Nälkiintynyt susilauma syö Sukevalla pihoista omenia – viranomaiset valmistautuvat poikkeuksellisesti jopa koko lauman ampumiseen

Keväällä pennut saanut alfapari on niin vanha ja huonokuntoinen, ettei se pysty hankkimaan laumalle ruokaa. Niistä on tehty lopetuspäätös.

Sonkajärvellä on kaadettu pihoissa liikkuneita susia vuosien varrella. Tämä susi ammuttiin marraskuussa 2015. Kuva: Itä-Suomen poliisilaitos

Sonkajärven Sukevalla on todettu pihoissa liikkuva susilauma, joka saatetaan poikkeuksellisesti joutua ampumaan kokonaan. Susia on havaittu muun muassa Sukevan taajamassa ja Kauppilanrannassa useita kertoja pihoissa viime päivinä. Susien käyttäytyminen on poikkeuksellista, sillä ne ovat syöneet pihoissa nälkäänsä omenia.

Lauman alfauroksesta ja -naaraasta on tehty lopetuspäätös. Sudet lopetetaan, jos ne tulevat vielä piha-alueelle.

Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen mukaan sudet eivät ole lähteneet karkuun vaikka pihalle on menty huutelemaan ja huitomaan kepeillä. Pohjolainen toimii Itä-Suomen poliisilaitoksen eräyhdyshenkilönä.

Susia pyritään nyt karkottamaan asutuksen tuntumasta. Jos karkottaminen ei onnistu, voidaan Pohjolaisen mukaan päätyä koko lauman poistamiseen eli ampumiseen, mikä olisi erittäin poikkeuksellinen toimenpide.

Pohjolaisen mukaan pihoissa liikkuu nyt viime keväänä syntyneen lauman 4–6 pentua, jotka ovat nälkiintyneitä. Niiden emo on alfanaaras, pantasusi Muusa, joka sai pennut keväällä alfauroksen kanssa.

Molemmat lauman alfasudet ovat Pohjolaisen Luonnonvarakeskukselta saaman tiedon mukaan vanhoja ja huonokuntoisia, eivätkä ne kykene saalistamaan ruokaa pennuilleen. Tästä syystä pennut ovat nälkiintyneet ja hakeutuvat etsimään ruokaa pihoista.

Pohjolainen vertaa tilannetta viime vuoden syyskuussa Siilinjärvellä liikkuneeseen suteen, joka lopulta jouduttiin ampumaan. Hänen mukaansa laumasta on tullut Sukevalla iso ongelma.

Sukevalla ammuttiin pihoissa liikkunut peloton susi pari viikkoa sitten keskiviikkona.

Lue myös:

Sonkajärven Sukevalla harkitaan muutoksia lasten koulukyyteihin omenasusien vuoksi