1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. pääsykokeet

Järjestäjät tyytyväisiä: ammattikorkeakouluun haetaan jatkossakin rasti ruutuun -pääsykokeella – hoitoalalle tulossa tunneälyä mittaava koe

Sosiaalisessa mediassa keskustelua on herättänyt monivalintakysymysten luonne ja haastatteluista luopuminen.

Hakijat jonottivat valintakokeeseen Karelia-ammattikorkeakoulussa Joensuussa viime viikolla. Kuva: Laura Kosonen / Yle

Ammattikorkeakoulujen uusi yhteinen valintakoe sujui ongelmitta. Valintakokeet uudistettiin täksi syksyksi kokonaan, ja koe oli ensimmäistä kertaa kokonaan digitaalinen.

– Teknisesti sähköinen valintakoe toimi hyvin. Myös hakijat kokivat kyselymme mukaan järjestelmän käytön helpoksi, sanoo valintakokeen uudistamishankkeen projektipäällikkö Marko Borodavkin Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Pääsykoetilaisuudet järjestettiin viime viikolla ammattikorkeakouluissa ympäri Suomen. Valintakokeeseen osallistui lähes 17 500 hakijaa.

Opiskelijavalinta ammattikorkeakouluihin on muuttunut monella tapaa. Nyt samalla sähköisellä valintakokeella haetaan kaikkiin eri koulutusohjelmiin lukuun ottamatta kulttuurialaa. Hakija pystyy tekemään valintakokeen useiden eri alojen ja ammattikorkeakoulujen koulutuksiin samalla kertaa.

Hakijat tekivät valintakokeen omalla kannettavalla tietokoneella valvotuissa olosuhteissa. Kuva: Laura Mainiemi / Yle

Ensi keväänä saman mallinen koe

Koe koostui pelkästään monivalintatehtävistä, ja se tehtiin verkkoympäristössä pääsykoetilaisuudessa. Jokaisen osion tekemiseen oli määrätty maksimiaika, minkä jälkeen osio sulkeutui. Avoimia kysymyksiä kokeessa ei ollut lainkaan.

Kokeen rakenne todettiin toimivaksi, eikä siihen ole luvassa suuria muutoksia ensi kevään hakuun, Borodavkin kertoo.

– Kokonaisuus oli varsin erinomainen näin ensimmäiseksi hakukerraksi.

Kokeen vaikeustasoa voidaan Borodavkinin mukaan arvioida vasta sitten, kun hakijoiden vastaukset on analysoitu tarkemmin.

Tunneälytaitojen arviointi mukaan ensi vuonna

Kaikille yhteisiä osioita valintakokeessa olivat päätöksentekotaidot sekä kieli- ja viestintätaidot. Lisäksi kokeessa mitataan alasta riippuen matemaattisia taitoja ja kykyä tunnistaa eettisiä tilanteita.

Viime viikolla Ylen haastattelemat hakijat kritisoivat erityisesti eettisten taitojen osuutta, joka kuului sosiaali- ja terveysaloille hakevien kokeeseen.

Siinä hakijoille esiteltiin arkisia tilanteita ja kysyttiin, onko tilanne eettinen vai epäeettinen. Jotkut hakijat kokivat, että eettisiä pohdintaa vaativiin kysymyksiin on hankala vastata yksiselitteisesti kyllä tai ei.

Kritiikkiä on herättänyt myös se, ettei esimerkiksi hoitoalalle hakeville järjestetä soveltuvuutta arvioivia haastatteluja.

– Sote-alan kokeeseen on tulossa tunneälytaitoja arvioiva osuus. Se saadaan käyttöön joko ensi keväänä tai seuraavana syksynä, Marko Borodavkin kertoo.

Valintakokeeseen osallistui kaikkiaan noin 17 500 hakijaa. Syksyn yhteishaussa on tarjolla 6300 opiskelupaikkaa. Kuva: Laura Kosonen / Yle

Opiskelijajärjestö pitää koetta hyvänä

Sähköiseen valintakokeeseen ei voinut erityisesti valmistautua etukäteen. Pääsykoekirjoja tai ennakkomateriaalia ei ollut käytössä.

Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK pitää tätä hyvänä uudistuksena.

– Nyt vältytään ennakkopänttäämiseltä, joka oli aiemmin hyvin yleistä monien alojen kokeissa. Uusi koe on tasa-arvoisempi hakijoita kohtaan, sanoo SAMOK:in puheenjohtaja Iiris Hynönen.

Myös SAMOK:in edustajat ovat olleet mukana valintakokeen uudistamisessa.

– On hyvä, että uutta valintakoetta kehitettäessä on kuultu laajasti monia tahoja. Koe perustuu tutkittuun tietoon, Hynönen sanoo.

Uuden valintakokeen tavoitteena on arvioida hakijoiden valmiuksia korkeakoulussa opiskeluun. Valintakokeen tulokset julkaistaan 29.11. mennessä.

Osallistu keskusteluun pääsykokeiden uudistamisesta. Keskustelu suljetaan klo 22.

Lue myös:

Haku ammattikorkeakouluihin mullistuu täysin – 5 tärkeää faktaa tänään käynnistyvistä pääsykokeista: matematiikan taitoja painotetaan

Hakijat kuvailevat ammattikorkeakoulujen uutta valintakoetta kattavaksi, mutta osin sekavaksi – “Eettinen osio oli mielestäni epäonnistunut”