1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntayhtymät

Kainuun koko sote-johdon luottamus joutuu puntariin – Ahopelto: "Teen työtä yhtä innostuneesti kuin tähän asti"

Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja ja yhtymähallituksen jäsenet jatkavat kuitenkin työtään normaalisti.

kuntayhtymät
Maire Ahopelto.
Kainuun soten johtaja Maire Ahopelto kertoi maanantaina yhtymävaltuustolle, ettei ole pyytämälläkään saanut kirjallista perustelua, miksi hänen luottamuksensa on puntarissa.Elisa Kinnunen / Yle

Kainuun soten johtajan ja hallituksen luottamus joutuvat arvioitavaksi. Kainuun sote-kuntayhtymän yhtymävaltuusto päätti asettaa tilapäisen valiokunnan selvittämään kuntayhtymän johtaja Maire Ahopellon ja nykyisen yhtymähallituksen luottamusta. Valiokunnan on saatava työnsä valmiiksi 18. päivä joulukuuta mennessä.

Sote-kuntayhtymän omistajakunnat vaativat luottamusta selvitettäväksi, mutta Ahopelto ei ole saanut vaatimukselle perusteluja. Hän sanoo, että työnantajalla, Kainuun soten hallituksella, valtuustolla, tarkastuslautakunnalla ja tilintarkastajilla ei ole ollut huomauttamista hänen työstään.

– Siinä mielessä tämä tuli yllätyksensä, että yleensä tällaisen prosessin käynnistää työnantaja, mutta minun työnantaja ei ole sitä käynnistänyt. Tämä on tullut ulkopuolelta, Ahopelto sanoo.

Ahopelto ei ota kantaa siihen, mistä keskustelu epäluottamuksesta on saanut alkunsa. Hän sanoo, ettei työnantaja ole tähän mennessä ottanut asiaan kantaa. Sotehallituksen luottamuksen joutumista puntariin Ahopelto piti odotettuna.

– Se oli kuntien lausunnoissa ja olen kuullut, että tällaista pohdintaa käydään, Ahopelto kertoo.

Ahopelto ja yhtymähallituksen jäsenet jatkavat työtään normaalisti. Yhtymävaltuuston päätöksen mukaan heitä ei vapauteta tehtävistään, ja hallitus jatkaa toimivaltaisena.

– Teen työtä yhtä innostuneesti kuin tähän asti. Tuloksemme kahdeksan vuoden ajalta ovat pääsääntöisesti positiiviset: laatu on parantunut ja kustannuskehitys on ollut kuitenkin hallittavissa.

Valtuusto myönsi eron nykyisen yhtymähallituksen puheenjohtajalle, hyrynsalmelaiselle Tapani Kemppaiselle, jonka tilalle valittiin hyrynsalmelainen Esa Kemppainen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi