Journalistiliitto ja Medialiitto tekevät verottajasta kantelun – Huolena, että muutkin viranomaiset rajoittavat tiedonsaantia

Rikkaat ovat voineet kieltää tulo- ja verotietojen julkaisemisen listalla, jonka verottaja toimittaa tiedotusvälineille.

sananvapaus
Hanne Aho
Verottajan lisäksi muutkin viranomaiset saattavat alkaa tulkita EU:n tietosuoja-asetusta niin, että sen nimissä rajoitetaan jatkossa yhteiskunnallisesti tärkeitä tietoja, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.Heli Saarela

Suomen Journalistiliitto ja mediayhtiöitä edustava Medialiitto vaativat selkeyttä EU:n tietosuoja-asetuksen tulkintaan. Liitot kantelevat oikeuskanslerille asetuksen tulkinnasta.

Verottaja päätti, että suurituloiset saavat rajoittaa verotietojensa paljastamista medialle. Rikkaat voivat nyt kieltää tulo- ja verotietojen julkaisemisen listalla, jonka verottaja toimittaa tiedotusvälineille. Päätöksessä verottaja vetoaa EU:n tietosuoja-asetukseen.

Yli 200 rikasta on ”henkilökohtaiseen erityiseen syyhyn” vedoten vaatinut, ettei tietoja saa julkaista. Verottaja on suostunut kaikkiin pyyntöihin.

Liitot haluavat oikeuskanslerin selvittävän, millä kriteereillä verohallinto on punninnut ”henkilökohtaisia syitä” suhteessa sananvapauteen. Oikeuskanslerille on tehty asiasta jo aiemmin yksi kantelu.

– Huolena on se, että verottajan lisäksi muutkin viranomaiset alkavat tulkita EU:n tietosuoja-asetusta niin, että sen nimissä rajoitetaan jatkossa yhteiskunnallisesti tärkeitä tietoja, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo tiedotteessa.

Tietosuoja-asetuksesta ei ole selkeää linjausta, ja sen takia viranomaiset voivat tulkita itse perusteita.

Mitä vähemmän tietoa viranomaisten toiminnasta ja päätöksistä sekä päätöksien perusteista on median käytettävissä, sitä kapeammaksi sananvapaus ja tiedonvälitys käyvät, Journalistiliitto sanoo tiedotteessa.

– Päätöksenteon julkisuus ja avoimuus on yhteiskunnallisesti tärkeä asia. Se tuo verotapauksessa läpinäkyvyyttä palkka- ja ansiokeskusteluun sekä eri ammattien ja tehtävien arvostukseen, Aho sanoo.

Journalistiliiton mukaan verottajan tulkinta EU:n tietosuoja-asetuksesta vaikeuttaa toimittajien työtä.

Lue lisää:

Ainakin nämä nimet puuttuivat suurituloisimpien listalta – joukossa useita yli 10 miljoonaa euroa tienanneita