1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lipputanko

Haminan satametrinen lipputanko saamassa synninpäästön – tanko täyttää vaadittavat laatukriteerit

Suomen lippu on liehunut Haminan satametrisessä lipputangossa tilapäisen luvan turvin juhannuksesta saakka.

lipputanko
Suurlippu liehuu Haminassa
Haminan 100-metrinen lipputanko pystytettiin vuosi sitten. Lippu on liehunut salossa juhannuksesta saakka. Lopullinen käyttöönottolupa on odottanut vielä lujuusominaisuuksien tutkimustuloksia.Pyry Sarkiola / Yle

Haminan satametriä korkea lipputanko on saamassa lopullisen käyttöluvan vielä tänä vuonna.

Tangolle on tehty sen pystyttämisen jälkeen erilaisia tarkastuksia, jotta sen kestävyydestä saataisiin varmuus.

Tangon lujuusominaisuuksia tutkinut Kiwa Inspecta on mitannut tangon seinämän suoruutta ja tangon juuren hitsaustyön laatua. VTT puolestaan testasi tangosta otetut näytepalat.

Kaupunki tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että tulosten perusteella tanko vastaa materiaalitodistuksia ja hitsien on todettu täyttävän vaadittavat laatukriteerit.

Nyt saatujen tulosten perusteella päivitetään vielä ulkopuolisen tarkastajan lausunto, mutta tämän jälkeen rakennusvalvontaviranomaisen on mahdollista myöntää tangolle pysyvä käyttölupa.

Valtava Suomen lippu on liehunut Haminassa tilapäisen luvan turvin jo juhannuksesta saakka. Lippu on ollut salossa ilman isompia käyttökatkoksia. Tilapäinen lupa on voimassa vielä vuoden loppuun saakka.

Pystytettiin vuosi sitten

Maamerkkinä Haminassa seisovan tangon historia on jo ehtinyt olla värikäs.

Tanko pystytettiin vuosi sitten. Lippukin piti nostaa salkoon jo itsenäisyyspäiväksi viime vuonna, mutta kaupungin oli ensin saatava varmuus Venäjällä valmistetun terästangon kestävyydestä. Pietarissa tehdyissä laskelmissa käytettiin amerikkalaista laskentatapaa, joka ei vastannut suomalaisia standardeja.

Lipun koenosto päästiin tekemään viime keväänä. Hieman sen jälkeen päätettiin kuitenkin vielä lisäselvitysten tekemisestä, joita tehtiin kuluneen kesän ja syksyn aikana.

Haminan lipputankoa huolletaan nosturista käsin
Lipputankoa huolettiin ja tarkastettiin Haminassa loppukesästä.Pyry Sarkiola / Yle
Lue seuraavaksi