Sote-keskus, asema vai piste? Soiten säästölista muuttaa monia keskipohjalaisten palveluja

Soiten hallitus lyö lukkoon säästölistansa kuun loppupuolella. Valtuustoon se menee joulukuussa.

Soite
Kotisairaalan sairaanhoitajien varustelaukut valmiina lähtöön Tunkkarin terveyskeskuksessa.
Kotisairaalan varusteet ovat nykyistä kovemmassa käytössä, jos Tunkkarin vuodeosasto suljetaan ja muutetaan avohoidoksi.Sari Vähäsarja / Yle

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite jatkaa säästöpakettinsa hiomista. Vaadittavat 14 miljoonan säästöt on saatu piirrettyä paperille, mutta päätökset tehdään vasta lähiviikkoina.

Toteutuessaan lista muuttaisi monia keskipohjalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja.

Vanhat terveyskeskukset muuttuisivat kolmen tason palvelupisteiksi. Sote-keskukset toimisivat Kokkolassa, Tunkkarilla ja Kannuksessa. Muut olisivat sote-asemia tai Soite-pisteitä.

Sote-asema tulisi Kruunupyyhyn. Ullavan, Lohtajan ja Koivuhaan sekä Teerijärven terveysasemat muuttuisivat Soite-pisteiksi. Alavetelin asema jatkaisi neuvolayksikkönä.

Esityksessä Tunkkarin vuodeosasto Vetelissä muuttuisi avohoidoksi, samalla kehitettäisiin kotisairaalaa ja jaksohoitoa.

Lohtajan Lepola suljettaisiin tuottavuussyistä. Jo aiemmin on päätetty noin 160:n vanhusten tehostetun palveluasumisen paikan ulkoistamisesta.

Päälinjat säästöjä haettaessa ovatkin avohoidon lisääminen, palveluverkon tiivistäminen ja tuottavuuden haku. Soiten hallitus keskusteli maanantaina myös siitä, pitäisikö suunnittelua vielä suunnata toisaalle. Olennaisia vaihtoehtoja tai täydennyksiä ei kuitenkaan tullut.

Säästöjä haetaan kautta linjan: esimerkiksi pelkästään tukipalveluista tavoitellaan miljoonan euron säästöä.

Toisaalta esitys sisältää uuden, 7-paikkaisen lastensuojeluyksikön perustamisen Keski-Pohjanmaalle. Sen lasketaan tuovan säästöä, sillä nykyään valtaosa keskipohjalaisista lapsista joudutaan sijoittamaan muihin maakuntiin.

Soiten yt-neuvottelut varmistuivat, samalla pohditaan palveluverkon muutoksia – pienimmät yksilöt liipasimella

Säästötarpeet uhkaavat jopa yli kahtasataa työpaikkaa Soitessa

Soite aloittaa toimet 157 hoitopaikan ulkoistamiseksi – raha painoi enemmän kuin kuntalaisten ja henkilökunnan etu

Soiten säästökuuri ei pääse vielä vauhtiin ja kulut ovat karanneet entisestään – jäsenkunnille yli 6 miljoonan euron lisälasku

Vanhustenhoito suurimpien säästöjen kohteena Keski-Pohjanmaalla

Miljoonien säästötarve palautti maakunnan vuodeosastot leikkuulistalle Keski-Pohjanmaalla: "Nyt pohditaan myös sitä, pitääkö palvelupisteitä vähentää"