Hyppää sisältöön

Tässä ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat ja lautakunnan perustelut

Ansiokkaalle lasten- tai nuortenkirjalle jaettava Finlandia-palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Lena Frölander-Ulfin teoksessa Nelson Tiikeritassu on palkintolautakunnan mukaan perinteisen seikkailu- ja saturomaanin tuntua. Kuva: John Grönvall

Tomi Kontio ja Elina Warsta (kuvitus): Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos)

Lautakunnan perustelut:

Lempeä ja viisas kirja hetkessä olemisesta, ystävyydestä, itsenäisyydestä ja turvasta. Elämänmakuinen ja rosoinen, mutta samalla lämpimästi kerrottu tarina tarjoaa syvällistä pohdintaa oman tien löytämisen tärkeydestä. Raikas ja tyylillisesti eheä kuvitus tukee saumattomasti tarinan tunnelmaa. Kokonaisuudessaan teos tarjoaa elämyksiä monenikäisille lukijoille.

Tomi Kontion teos Koira nimeltään Kissa tapaa kissan on yksi palkintoehdokkaista. Kuva: Katja Lösönen

Maria Laakso ja Johanna Rojola (kuvitus): Taltuta klassikko (Tammi)

Lautakunnan perustelut:

Riemastuttavan hauska ja asiantunteva opas, joka taatusti karistaa ennakkoluuloisimmankin lukijan ajatukset klassikkojen tylsyydestä. Raikas ja rehevä kieli irrottelee, haastaa ja huvittaa sekä näyttää, miten klassikot voi tuoda keskelle someaikaa. Viihdyttävä teos tarjoaa uusia näkökulmia myös aikuislukijalle.

Kaija Pannula ja Netta Lehtola (kuvitus): Kettujuttuja – Kolme hännäkästä tarinaa (WSOY)

Lautakunnan perustelut:

Kasvamista, surun käsittelyä ja ystävyyttä lempeästi käsittelevät tarinat nivoutuvat yhtenäiseksi kertomukseksi, joka tuo esiin elämän haurauden, mutta myös sen rikkauden ja ilon. Kuvat ja tarinankuljetus täydentävät hyvin toisiaan. Seesteisessä ja värimaailmaltaan harmonisessa kuvakirjassa yhdistyy viehättävällä tavalla vanhahtava kuvitustraditio kuvittajan omaan, ennakkoluulottomaan näkemykseen, saaden aikaan puhuttelevan kokonaisuuden.

Anniina Mikama: Huijarin oppipoika (WSOY)

Lautakunnan perustelut:

Mukaansatempaava tarina, jossa eri aikakaudet sekoittuvat kiehtovasti keskenään. Uskottavasti kuvatut henkilöt joutuvat elämässään vaikeiden valintojen eteen, ja lukija jännittää hahmojen rinnalla, uskaltavatko he tehdä itsenäisiä valintoja vai mukautuvatko he ympäristön paineisiin ja ennakkoluuloihin. Seikkailullisen juonen ohella teemoiksi nousevat muun muassa oman polun etsiminen, teknologian mahdollisuudet ja vaarat sekä ystävyyden voima.

Lena Frölander-Ulf: Nelson Tigertass / Nelson Tiikeritassu (Förlaget / Teos), suomentanut Jaana Nikula

Lautakunnan perustelut:

Viisas ja vaikuttava lastenkirja, jossa on perinteisen seikkailu- ja saturomaanin tuntua. Teos käsittelee koskettavasti nyky-yhteiskunnan epäkohtia, mutta säilyttää silti toiveikkuutensa: turvattomuuden ja vääryyden voi voittaa ystävyyden ja rohkeuden avulla, kun ei anna ennakkoluulojen rajoittaa elämää. Lämmin ja elämänmakuinen teos, jonka kuvitus helpottaa tarinan seuraamista.

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli (WSOY)

Lautakunnan perustelut:

Kunnianhimoinen ja monitasoinen romaani tempaa lukijansa aikamatkalle ja haastaa miettimään, onko lineaarinen aikakäsitys ainoa tapa hahmottaa elämää. Tietoon perustuva aikakäsitys punotaan mielikuvituksen avulla mysteeriksi, joka tarjoaa yllättäviä käänteitä aivan loppusivuille saakka. Teoksessa yhdistyy taitavasti monia eri genrejä: se on aikamatka, kasvutarina, dystopia, jonka takana heijastuu utopia; se on tarina vallasta ja totalitarismista sekä luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksesta.

Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli yhdistelee lautakunnan mielestä taitavasti eri genrejä. Kuva: © Harri Hinkka

Ehdokkaat nimesi palkintolautakunta, johon kuuluvat äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Hilkka Lamberg (pj.), kuvataiteilija Anssi Kasitonni ja erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta.

Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta.