1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääjohtajaksi valittu Juha Koponen ei aloitakaan LähiTapiolan johdossa vuodenvaihteessa – Fiva: Vakuutusalan kokemus ei vieläkään riitä

Fiva totesi jo aiemmin, että Koponen tarvitsee lisää vakuutusalan tuntemusta.

LähiTapiola
lähitapiolan kyltti
Vakuutusyhtiö LähiTapiolan pääjohtajan on määrä vaihtua vuodenvaihteessa, kun nykyinen pääjohtaja Erkki Moisander jää eläkkeelle.Ismo Pekkarinen / AOP

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan pääjohtajaksi jo viime keväänä valittu Juha Koponen ei voi aloittaa ryhmän pääjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana vielä vuodenvaihteessakaan, yhtiö kertoo.

Finanssivalvonnan (Fiva) arvion mukaan Koposella ei vielä tuolloin ole tarpeeksi työssä hankittua käytännön kokemusta vakuutustoimialasta.

Fiva totesi jo aiemmin, että Koponen tarvitsee lisää vakuutusalan tuntemusta, jotta hän voi toimia LähiTapiolan pääjohtajana. LähiTapiola järjesti Koposelle mittavan opinto-ohjelman, johon kuului muun Tampereen yliopistolta hankittuja, hänelle räätälöityjä opintoja.

Juha Koponen on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hän on aiemmin toiminut muun muassa Veikkauksen toimitusjohtajana ja lääkejakelija Tamron konsernijohtajana. Lisäksi hän on työskennellyt Lähi-Tapiolan pääkaupunkiseudun yhtiöiden hallituksen jäsenenä.

Finanssivalvonta on LähiTapiolan mukaan ottanut huomioon Koposelle laaditun perehdytysohjelman, mutta ei katso sen korvaavan käytännön kokemusta vakuutustoimialalta.

LähiTapiolan hallintoneuvoston puheenjohtaja, vuorineuvos Timo U. Korhonen on yllättynyt Fivan päätöksestä.

– Meillä on kaiken aikaa ollut vakaa käsitys siitä, että Juha Koponen täyttää Finanssivalvonnan tiukentuneet sopivuus- ja luotettavuusvaatimukset vuoden loppuun mennessä. Koponen on lisäksi ollut työsuhteessa LähiTapiolaan syyskuun alusta alkaen ja hän on suorittanut erittäin laajaa perehtymistä niin vakuutusalaan yleisesti kuin LähiTapiola-ryhmäänkin, hän sanoo tiedotteessa.

Fiva valvoo, että vakuutusyhtiön johdossa on riittävästi osaamista

Fiva ottaa kantaa vakuutusyhtiöiden johtajanimityksiin siksi, että sen tehtävä on turvata vakuutusyhtiön asiakkaiden edut.

Finanssialalla eli pankeissa ja vakuutusyhtiöissä johtoon kuuluvilla henkilöillä täytyy lain mukaan olla riittävästi osaamista ja kokemusta alalta. Jos kokemusta tai osaamista ei ole riittävästi, rekrytoivan yhtiön täytyy järjestää koulutusta ja perehdytystä. Fiva arvioi henkilöiden osaamista esimerkiksi tapaamisten ja haastattelujen perusteella.

Finanssivalvonnan arviointiprosessi on osa normaalia uuden pääjohtajan nimitysprosessia, LähiTapiola sanoo tiedotteesa.

LähiTapiolan pääjohtajan Erkki Moisanderin on määrä jäädä eläkkeelle vuoden lopussa. LähiTapiola Vahinkoyhtiön ja LähiTapiola Henkiyhtiön hallintoneuvostot päättävät kokouksissaan ensi viikolla siitä, miten pääjohtajan tehtävät järjestetään ryhmässä ensi vuoden alusta.

Korhonen: Koponen aloittanee pääjohtajana alkukeväästä

Vaikka Fivan päätös tuli yllätyksenä, LähiTapiola oli varautunut myös tähän vaihtoehtoon, kertoi Timo U. Korhonen STT:lle myöhään maanantaina.

– Itse näen niin, että tämä on Fivalta yleisempi linjan tiukennus, joka ei kohdistu pelkästään LähiTapiolaan. Muutos on jo nähty muidenkin yhtiöiden osalta, joissa on tässä pääjohtaja vaihtunut. Vastaavia (Fivan) toimenpiteitä on ollut, vaikka ne eivät ole nousseet niin kovasti julkisuuteen, Korhonen arvioi STT:n mukaan.

Hänen mukaansa Fivan arviossa Koposesta on kyse ainoastaan kokemuksesta.

– Pätevyys on vähän eri asia. Koposen osaamisessa eikä pätevyydessä ei varmasti ole puutteita. Hän on johtanut isoja konserneja, ollut mittavissa tehtävissä. Fiva on nyt kiinnittänyt huomiota kokemuksen puuttumiseen vakuutusalalta.

Korhonen uskoo, että Koponen pääsee aloittamaan johtajan tehtävässään alkukeväästä, STT kertoo.

Lue lisää:

HS: Finanssivalvonnan mukaan Lähi-Tapiolan uusi pääjohtaja ei ole pätevä tehtäväänsä

Lue seuraavaksi