1. yle.fi
  2. Uutiset

Chilessä voimakas maanjäristys – protestoijat marssivat huojuvien talojen keskellä

"Tämä ei ole ohi", julistivat kolmatta viikkoa jatkuvat mielenosoitukset.

Chile
Mielenosoittajia Santiagon kadulla.
Kymmenet tuhannet chileläiset olivat osoittamassa mieltään maanantaina Santiagossa, kun maanjäristys ravisteli kaupungin rakennuksia. Kuvan mielenosoitus on viime torstailta.Alberto Valdes / EPA

Chileen on iskenyt maanjäristys, kertoo Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus. Järistys oli voimakkuudeltaan 6,0, ja sen keskus oli lähellä pohjoista Illapelin kaupunkia.

Chilen kansallisen seismologian keskus puolestaan arvioi järistyksen voimakkuudeksi 6,1.

Maan pelastusviranomaisen mukaan kuolonuhreista tai suurista vahingoista ei ainakaan toistaiseksi ole tietoa. Järistyksen ei myöskään uskota aiheuttavan tsunamia.

Järistys on ravistellut rakennuksia myös pääkaupunki Santiagossa, missä konservatiivihallituksen vastaiset mielenosoitukset jatkuvat nyt kolmatta viikkoa.

Kymmenet tuhannet ihmiset osallistuivat mielenosoituksiin maanantaina. Poliisi on hajottanut paikoin mellakoiksi yltyneitä protesteja vesitykkien ja kyynelkaasun avulla.

Presidentti Sebastian Pinera on yrittänyt vastata mielenosoittajien vaatimuksiin ja luvannut tukun sosiaalisia ja taloudellisia uudistuksia. Viime viikolla presidentti haki ratkaisua oppositiopuolueiden kanssa, mutta tuloksia ei syntynyt. Sen sijaan mielenosoittajat vaativat Pineran päätä pölkylle ja nyt myös perustuslaillisia uudistuksia.

Maanantain mielenosoitusten iskulauseena oli "Tämä ei ole ohi".

Protestit alkoivat Chilessä lokakuun 20. päivä julkisen liikenteen lippujen hinnankorotuksesta, mutta laajenivat nopeasti koskemaan maan sosiaalisia ja taloudellisia epäkohtia.

Mielenosoituksissa on viranomaisten mukaan kuollut 20 ihmistä. YK tutkii poliisin väitettyä väkivaltaisuutta.

Viime viikolla Chile ilmoitti vetäytyvänsä Aasian ja Tyynenmeren maiden Apecin kokouksen ja Pariisin ilmastosopimuksen osapuolikokouksen järjestämisestä.

Chile on yksi maailman maanjäristysherkimmistä alueista. Vuonna 1960 Valdivian-järistys ylsi jopa voimakkuuteen 9,5, mikä oli Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan mittaushistorian korkein voimakkuus. Vuonna 2010 puolestaan maanjäristys ja sitä seurannut tsunami surmasivat Chilessä yli 500 ihmistä.

Lue seuraavaksi