"Lasten ja nuorten kulttuuri on tulevaisuuden rakentamista" – Kulttura haluaa tuoda kulttuurin kainuulaisten lasten luo

Vaikka kunnilla on taloudellisesti tiukkaa, ne panostavat silti lasten ja nuorten kulttuuriin.

Lasten ja nuorten kulttuuri
Ihmisiä kirjastossa.
Kultturan ja Vaara-kollektiivin väki tekee tänä syksynä Taiteiden bändi-projektia, joka vie taidetta ympäri Kainuuta. Emilia Hyvönen

Kaksi vuotta sitten perustetun Kainuun lasten ja nuortenkulttuurikeskus Kultturan tuottaja Emilia Hyvönen on tyytyväinen Kainuun kulttuuritarjontaan, mutta myöntää, että haasteitakin on.

– Kainuun lastenkulttuuri on rikasta. Tarjontaa, ammattilaisia ja osaamista on, mutta pitkien välimatkojen takia saavutettavuus on iso haaste, Hyvönen sanoo.

Kultturan ja Vaara-kollektiivin Taiteiden bändi -taideprojektin mukana kymmenen eri taiteilijaa vie tänä syksynä taiteen lasten luo. Taiteiden bändin taiteilijaparit toteuttavat erilaisia lapsille ja nuorille suunnattuja työpajoja kaikissa Kainuun kunnissa. Työpajoissa yhdistellään eri taiteen aloja, kuten musiikkia, teatteria, tanssia, kuvataiteita ja sirkusta.

Ensi keväänä Kulttura tekee tiivistä yhteistyötä Kainuun taidemuseon kanssa. Se kokoaa taidemuseossa jo olemassa olevasta kokoelmasta näyttelyn, joka vetoaa erityisesti lapsiin. Näyttelyn teema on tunteet ja värit, ja sitä markkinoidaan pääasiassa 5.–6.-luokkalaisille.

– Taidemuseon väki antoi meille suhteellisen vapaat kädet. Näyttely kootaan siten, että se olisi lapsille mahdollisimman kiinnostava, houkutteleva ja kokemuksellinen näyttely, Hyvönen paljastaa.

Siitä huolimatta, että Kainuun kunnat ovat taloudellisesti tukalassa tilanteessa, ovat ne kaikki mukana Kultturan toiminnassa. Hyvösen mielestä hyvä mukanaolo on hyvä asia.

– Olen sitä mieltä, että lasten ja nuorten kulttuuri on tulevaisuuden rakentamista, eikä sieltä pitäisi leikata. Se olisi hyvin lyhytnäköistä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)