USA:n erotettu Ukrainan-suurlähettiläs pelkäsi Trumpin uhkailuja

Presidenttiin kohdistuvan virkarikostutkinnan kuulusteluaineistoja on alettu julkistaa.

Ukraina
Yhdysvaltain entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovich saapumassa kongressin kuultavaksi Washingtonissa 11. lokakuuta.
Yhdysvaltain entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovich saapumassa kongressin kuultavaksi Washingtonissa 11. lokakuuta.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovich on ollut edustajainhuoneen komiteoiden edessä kertomassa oman näkemyksensä ulkoministeriön toiminnasta.

Yovanovich kertoi kauhistuneensa nähtyään presidentti Donald Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisen, heinäkuun lopulla käydyn puhelinkeskustelun puhtaaksikirjoitettuna.

Presidentin olivat puhuneet hänestä. Trump oli sanonut Yovanovichin olevan "huono uutinen", ja että "hänelle tullaan tekemään tiettyjä juttuja".

Trump oli erottanut Yovanovichin jo toukokuussa mahdollisesti siksi, ettei Yovanovich ollut halunnut noudattaa määräystä painostaa Ukrainaa tekemään rikostutkimusta demokraattien mahdollisesta presidenttiehdokkaasta Joe Bidenista ja hänen pojastaan.

Jo keväällä Yovanovich oli saanut varoituksen ukrainalaiselta virkamieheltä, että hänen kannattaisi varoa.

Yovanovich kertoo kysyneensä neuvoa Yhdysvaltain tuolloiselta EU-suurlähettiläältä Gordon Sondlandilta. Tämä oli painottanut, että Yovanovichin pitäisi lähettää tviitti, jossa hän kovasti kehuisi Trumpia.

– Teet sen isosti tai lähdet kotiin, oli vankkana Trumpin tukijana ja lahjoittaja tunnettu Sondland sanonut. Yovanovich ei noudattanut neuvoa.

Yovanovich vahvisti jo aiemmissa kuulemisissa esiin tulleen näkemyksen, jonka mukaan Trumpin lakimies Rudy Giuliani veti eräänlaista varjopolitiikkaa Ukrainan suhteen ja yritti saada aikaan Bideneihin kohdistuvan rikostutkinnan.

Sondland on myös ollut edustajainhuoneen kuultavana. Hänen kertomuksensa on määrä julkistaa tänään tiistaina.

Eilen julkistettiin myös ulkoministeri Mike Pompeon entisen avustajan Michael McKinleyn lausunto. McKinley kertoi eronneensa tehtävästään juuri siksi, että ulkoministeriö ei tukenut suurlähettiläs Yovanovichia, kun tämä arvosteli Trumpia ja tämän liittolaisia.

McKinleyn mielestä USA:n ulkomaille sijoitettuja lähettiläitä yritettiin hyväksikäyttää kotimaisten poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi, mikä rikkoi diplomaattisen toiminnan lahjomattomuuden periaatetta.

Edustajainhuoneen on määrä julkistaa lisää kuulustelupöytäkirjoja tänään. Republikaanit ovat moittineet käytäntöä, jonka mukaan kuulustelu käydään suljettujen ovien takana.

Lue lisää:

BBC: Recalled US ambassador felt 'threatened' by Trump (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP