1. yle.fi
  2. Uutiset

Lautakuntien vähentämisestä äänestys – Rovaniemen kaupungin organisaatioksi kahden toimialan malli

Lautakuntien määrä karsittaisiin alle puoleen nykyisestä.

Rovaniemi
Rovaniemi ilmasta.
Rovaniemen kaupungin hallintoa halutaan yksinkertaistaa.Visit Rovaniemi

Rovaniemen lautakuntien kohtalosta äänestettiin Rovaniemen kaupunginhallituksessa maanantaina. Esko-Juhani Tennilä (vas.) esitti Maria-Riitta Mällisen (sd.) kannattamana, että nykyiset aluelautakunnat säilytetään. Esitys hävisi äänestyksessä luvuin 2-9. Tämä tarkoittaa sitä, että aluelautakunnat lakkautetaan ja ne korvataan jaostolla.

Lautakuntien määrä on osa kaupungin organisaatiouudistusta, josta kaupunginhallitus päätti omalta osaltaan maanantaina. Kaupunginhallitus esittää kaupungille kahden toimialan mallia. Tällä hetkellä toimialoja on neljä.

– Hallinnon rajat eivät saa olla esteenä tehokkaassa palveluiden tuottamisessa. Tämän myötä myös toimialalautakuntien määrä vähenee ja jatkossa molemmilla toimialoilla on kaksi lautakuntaa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) sanoo kaupungin tiedotteessa.

"Hallintoa ei tarkoitus kasvattaa"

Ansalan mukaan hallintoa ei ole tarkoitus kasvattaa, vaikka jaostojen määrä nousee.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että hallinto-organisaatiossa olisivat elinvoimapalvelujen sekä sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimialat sekä hallinto- ja tukipalveluiden toimintayksikkö.

Elinvoiman toimialalla olisivat elinvoimalautakunta ja ympäristölautakunta. Elinvoimalautakunnan alaisuuteen perustettaisiin jätehuoltojaosto ja kylien kehittämisjaosto.

Sivistys- ja hyvinvointipalveluiden toimialalla olisivat sivistyslautakunta ja perusturvalautakunta. Perusturvalautakunnan alaisuuteen perustettaisiin yksilöasioiden jaosto ja sivistys- ja hyvinvointilautakunnan ja perusturvalautakunnan yhteinen lapsiperhepalveluiden jaosto.

13 lautakuntaa vähenee kuuteen

Lisäksi perustettaisiin keskusvaalilautakunta ja tarkastuslautakunta. Lautakuntia jäisi siis yhteensä kuusi, kun tällä hetkellä niitä on 13, kun mukaan lasketaan kuusi aluelautakuntaa. Lautakuntien vähentämisen lisäksi liikelaitoksen johtokunta lakkautettaisiin.

Kaupunginhallituksen alaisuuteen organisoitaisiin nimitysjaosto ja tilajaosto sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto.

Kaupunginhallituksen alaisuuteen perustettaisiin nuorisovaltuusto, vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto.

Kaava-asioiden vireilletulo sekä luonnosvaiheen valmistelu ja päätöksenteko organisoitaisiin elinvoimalautakunnan alaisuuteen, ja ehdotusvaiheen päätöksenteko organisoitaisiin kaupunginhallituksen alaisuuteen. Muiden kuin vaikutukseltaan merkittävien asemakaavamuutosten kaavaprosessi tulisi elinvoimalautakunnan alaisuuteen.

Kaupungin toimitiloista ja kiinteistöjen hallinnasta vastaisi kaupunginhallituksen alaisuuteen organisoitava tilapalvelukeskus-yksikkö, joka olisi osa hallinto- ja tukipalveluja.

Valtuusto päättää

Rovaniemen kaupunginvaltuusto käsittelee uudistusta 11. marraskuuta ja päättää siitä lopullisesti osana hallintosääntökäsittelyä vuoden loppupuolella. Uudistus astuisi voimaan 1. tammikuuta 2020 alkaen.

Kaupunginvaltuusto palautti organisaatiouudistuksen takaisin valmisteluun kaksi viikkoa sitten, kun toimialojen ja toimielinten määrästä ei päästy tuolloin sopuun.

Kaupunki perustelee muutoksia hallinnon yksinkertaistamisella ja säästöillä.

Lue seuraavaksi