Hyppää sisältöön

Terveysjätti Mehiläinen on ostamassa Pihlajalinnan: Rakenteilla on Pohjoismaiden suurin terveysjätti, joka suuntaa ulkomaille

Yhdistynyt terveysjätti aikoo suunnata myös ulkomaisille markkinoille. Kauppasumma on 362 miljoonaa.

Mehiläinen ostamassa Pihlajalinnan
Mehiläinen ostamassa Pihlajalinnan
  • Kauppahinta on noin 360 miljoonaa euroa.
  • Pihlajalinnan suurimmat omistajat ovat hyväksyneet kaupan.
  • Kaupan jälkeen Mehiläisen palveluksessa on lähes 25 000 henkilöä.
  • Kaupan jälkeen Pihlajalinna poistuu pörssistä ensi keväänä.
  • Kilpailuviranomainen voi vielä asettaa kaupalle ehtoja.
  • Uusi yhtiö on mahdollisesti Pohjoismaiden suurin yksityinen terveyspalveluyritys.

10:34 Valokuvien ottamisen jälkeen tiedotustilaisuus pääsi alkamaan. Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää esittelee Mehiläisen tekemää ostotarjousta.

10:37 Pihlajalinnan perustaja, hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén perusteli myyntipäätöstä kertomalla, että kauppa tulee sopivaan hetken yrityksen kasvun kannalta. Wirén piti kauppaa ainutlaatuisena tilaisuutena, koska yrityksillä on vähän päällekkäisiä toimintoja.

10:42 Mehiläisen toimimitusjohtaja Järvenpää uskoo kaupan vauhdittavan Mehiläisen kansainvälistä kasvua etenkin digitaalisissa palveluissa, koska yrityksen koko kasvaa. Järvenpää maalasi kuvaa jopa uudesta terveysalan vientisektorista Suomeen.

10:46 Uuden yhtiön liikevaihdoksi arvioidaan noin 1,4 miljardia euroa, joka merkitsisi noin seitsemän prosenttia koko Suomen sote-palveluista. Yksityisen sektorin sote-palveluista osuus olisi noin viidennes.

10:53 Tiedotustilaisuudessa käydään nyt läpi sitä, miten kauppa monipuolistaa palveluja ja henkilökunnan kouluttautumista. Tässäkin suhteessa kaupassa nähdään hyötyjä kansainvälisen laajentumisen kannalta, kun yksikkökustannuksia voidaan isossa yhtiössä pienentää.

10:55 Kilpailuviranomaistarkastelun ensimmäisen vaiheen arvoidaan kestävän muutaman kuukauden. Kauppa toteutunee parhaimmillaan ensi vuoden maaliskuussa, mutta viimeistään kuitenkin ensi vuoden viimeisen neljänneksen aikana.

10:56 Tietotustilaisuudessa siirryttiin kysymysosioon.

11:00 Kysymykseen henkilöstövaikutuksista vastattiin, että suuria vähennyksiä ei liene luvassa, sillä liiketoimintaa on tarkoitus kasvattaa.

11:05 Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää kertoo, että yhdistyvien yhtiöiden liikevaihdosta tuli viime vuonna noin puolet julkisen sektorin ostamista palveluista.

11:08 Toistaiseksi kumpikin jatkaa omaa toimntaansa erillisinä yhtiöinä. Kaupan vahvistumisen jälkeen mietitään, millä brändillä jatketaan.

11:12 Uuden yhtiön palveluista arvioilta kolme neljäsosaa on terveyspalveluja ja loput hoivapalveluja.

11:15 Mikkko Wirén kertoo, että 19 vuoden yrittämisen jälkeen tämä yhdistymisratkaisu on järkevää tulevaisuuden, ennen muuta digitaalisten palvelujen rakentamisen kannalta.

11:17 Järvenpää kertoo, että uutta yritystä kasvatetaan nyt jonkin aikaa pörssin ulkopuolella. Listautuminen pörssiin on kuitenkin mahdollista myöhemmin.

11:18 Ulkomaisten yritysten ostoja mietitään tapauskohtaisesti. Mehiläisellä on jo mietittynä kehityshankkeita esimerkiksi Kiinassa. Janne-Olli Järvenpää kertoi matkustavansa piakkoin Sanghaihin niissä merkeissä.

11:20 Lopuksi Järvenpää arvioi, että uusi yhtiö olisi Pohjoismaiden suurin terveyspalvelujen yksityinen tuottaja. Kysymykset on tehty ja vastaukset kerrottu. Tiedotustilaisuus on päättynyt. Kiitos ja näkemiin.

Korjaus 5.11.2019 klo 13.30: Korjattu kohdassa 10:46 virheellinen prosenttiluku noin 1,7 prosenttia muotoon: noin seitsemän prosenttia.

Yli miljardin liikevaihto yhteensä

Mehiläinen-konsernilla on vuosittain yli 1,2 miljoonasta asiakasta. Vuonna 2018 sen liikevaihto oli 916 miljoonaa euroa. Mehiläinen-konsernin palveluita tuottaa yli 18 800 työntekijää ja ammatinharjoittajaa yli 440 toimipisteessä.

Pihlajalinnan liikevaihto oli viime vuonna lähes 500 miljoonaa euroa. Pihlajalinnalla oli tilikauden lopussa henkilökuntaa 5 850 työntekijää. Yhtiöstä loppui yt-neuvottelujen jälkeen tänä vuonna 180 työtehtävää.

Mehiläisen pääomistaja (siirryt toiseen palveluun) on CVC Capital Partnersin hallinnoimat rahastot 57 prosentin osuudella. Mehiläisen omistajiin kuuluvat myös LähiTapiola-ryhmä, Varma, Valtion Eläkerahasto (VER), Ilmarinen, Apteekkien Eläkekassa, Valion Eläkekassa sekä yhtiön johto.

Molemmilla yhtiöillä on sopimuksia suomalaisten kuntien kanssa. Mehiläisellä esimerkiksi Tampereen ja Pihlajalinnalla Mänttä-Vilppulan.

Perustajan mukaan nyt on otollinen aika

Pihlajalinnan hallituksen pirkanmaalainen puheenjohtaja Mikko Wirén perusti Pihlajalinnan vuonna 2001.

– Yhtiön kasvu yhdeksi Suomen merkittävimmistä alan yhtiöistä on ylittänyt villeimmätkin tavoitteet. Yhdessä upean henkilöstön, asiakkaiden ja johdon kanssa olemme onnistuneet luomaan alalle jotain täysin uutta ja poikkeuksellista, Wiren kertoo pörssitiedotteessa.

Mikko Wirén perusti Pihlajalinnan vuonna 2001. Kuva: Pihlajalinna

Wirénin mukaan yhdistyessään terveysyrityksillä on riittävän leveät hartiat sekä palvelemaan kuntien, sairaanhoitopiirien ja tulevien maakuntien vaativia tilaajaorganisaatioita että viemään yrityksiä kansainvälisille markkinoille.

Mehiläisen tekemä ostotarjous ajoittui Wirénin mukaan hetkeen, jossa Pihlajalinna on onnistunut selättämään parin viime vuoden haasteet.

– Huolellisen harkinnan jälkeen Pihlajalinnan hallitus suosittelee tarjouksen hyväksymistä ja kaikki merkittävimmät omistajat ovat ilmoittaneet suhtautuvansa myönteisesti yhdistymiseen, Wirén kertoo.

Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto, 1,4 miljardia euroa vastaisi yhtiöiden mukaan noin 7 prosentin osuutta sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaistuotannosta Suomessa tai noin 23 prosenttia yksityisesti tuotetuista sosiaali- ja terveyspalveluista Suomessa.

Wirénille ja Niemistölle miljoonatulot

Mikko Wirén omistaa yhtiönsä kautta (siirryt toiseen palveluun) 10 prosenttia osakkeista. Näin ollen Wirén saisi kaupassa vajaat 40 miljoonaa euroa.

Suurin omistaja Pihlajalinnassa on Lähitapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö, joka omistaa 15 prosenttia. Pihlajalinnan muita omistajia ovat esimerkiksi vakuutusyhtiöt ja sijoitusyhtiöt.

Leena Niemistö omistaa Pihlajalinnasta 3 prosenttia, eli hänelle on tulossa myös noin kymmenen miljoonan tulot kaupasta. Niemistö oli lääkärikeskus Dextran pääomistaja, kun Pihlajalinna osti sen.

Näin Pihlajalinna sai alkunsa

Mikko Wirén työskenteli vuosituhannen vaihteessa vastavalmistuneena lääkärinä vahvasti alimiehitetyssä Parkanon kaupungin terveyskeskuksessa.

Mehiläinen haluaa ostaa Pihlajalinnan. Syntyy 1,4 miljardin euron liikevaihdon yritys. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Parkanon kaupunginjohtaja heitti Wirénille haasteen, että jos Wirén löytäisi avoimiin virkoihin tekijät, hän saisi palkankorotuksen.

Wirén hankki lääkärit. Samalla syntyi liikeidea ja Pihlajalinna vuonna 2001.

Alussa Pihlajalinna keskittyi työvoiman vuokraukseen, mutta vuoteen 2005 mennessä se oli laajentanut toimintaansa erikoissairaanhoitoon ja ulkoistuspalveluihin. Yhtiö perusti myös omia lääkärikeskuksia Pirkanmaan alueelle.

Kasvua haetaan ulkomailta

Ostotarjouksen mukaisen tarjousajan odotetaan alkavan arviolta 9.1.2020 ja päättyvän arviolta 19.3.2020.

Mehiläinen uskoo yhdistymisen tuovan hyötyjä kaikille yhtiöiden asiakasryhmille.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää sanoo, että Pihlajalinna täydentää 110 vuotta täyttävän Mehiläisen palvelutarjontaa, osaamista ja maantieteellistä verkostoa. Hän kehuu Pihlajalinnan kulttuuria innovatiiviseksi, yrittäjähenkiseksi ja asiakaslähtöiseksi.

– Yhdistyminen mahdollistaa myös kasvavat panostukset digitaalisiin palveluihin sekä Mehiläisen aloittamaan kansainväliseen kasvuun, Järvenpää sanoo.

Analyytikko: Osakkeenomistajilla kissanpäivät

Inderesin terveysyhtiöitä seuraava analyytikko Petri Kajaani sanoo, että Pihlajalinnan osakkeenomistajille koittivat tänään kissanpäivät. Kajaanin mukaan Pihlajalinnan tuloskunnon ja osakekurssin kehittyminen on ollut aika vaikeaa vuoden 2015 listautumishuuman jälkeen.

Hän sanoo, että Pihlajalinnalla oli tuolloin todella hyvät näkymät samoin kuin koko sote-sektorilla kokonaisuudessaan, mutta sen jälkeen Pihlajalinnan kilpailutilanne on kiristynyt eikä yhtiön kannattavuus ole parantunut sillä tavoin kuin yhtiö kuvitteli.

Kajaanin mukaan Pihlajalinna on tehnyt aika hurjapäisesti investointeja ja yritysostoja, mutta yrityksen kasvu ei ole näkynyt osakkeiden arvon nousuna.

Kajaani näkee yrityskaupan järkevänä ja luonnollisena jatkumona 10–20 vuotta jatkuneelle kehitykselle, jossa isommat ostavat pienempiä toimijoita ja tulevat vahvemmiksi.

.
.