Museoiden yhdistyminen herättää huolta riihimäkeläisissä – Museoselvitystä tekevä työryhmä näkee yhdistymisessä monia etuja

Museoselvitystyöryhmä pohtii, voisiko Riihimäen kaupunginmuseon siirtää Rautatienpuistosta taidemuseon yhteyteen.

museot
Rautatienpuisto Riihimäellä, pääsiäiskoristeita etualalla
Nykyisin Riihimäen kaupunginmuseo sijaitsee Rautatienpuistossa, entisessä ratainsinöörin talossa.Riihimäen kaupunki

Riihimäen museoselvitystä tekevässä työryhmässä nähdään, että Riihimäen kaupunginmuseon siirtäminen taidemuseon yhteyteen avaisi museoille useita mahdollisuuksia. Taide- ja kaupunginmuseon muodostaman yksikön päällikkö ja johtava intendentti Helena Lindstén kertoo, että ennen kaikkea yhteistyö toisi säästöjä.

– Lisäksi museoiden aukioloajat ja tapahtumatarjonta parantuisivat. Taidemuseon yhteydessä myös liikuntarajoitteiset saisivat mahdollisuuden tutustua kaupunginmuseon kokoelmiin nykyistä paremmin.

Myös Suomen lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Walther on ollut mukana tekemässä museoselvitystä. Sekä Malmia-Walther että Lindstén ovat sitä mieltä, että yhdistyminen mahdollistaisi entistä paremman keskittymisen museoiden ydintoimintaan: kokoelmien hoitoon ja sitä kautta näyttelytoimintaan.

Kaupunginmuseon rakennuksen kohtalo huolettaa riihimäkeläisiä

Museoiden yhdistämissuunnitelmat ovat puhuttaneet riihimäkeläisiä. Huolta on herättänyt etenkin se, mitä kaupunginmuseon rakennukselle tapahtuisi yhdistymisen jälkeen.

Riihimäen elinkeinojohtaja Mika Herpiö kertoo, että kaupunginmuseon rakennuksen suunnitellaan jatkossakin olevan kaupunkilaisten käytössä ja ihmisten kokoontumispaikka.

– Museokeskusselvityksessä on todettu, että tämän tyyppinen kotiseututalo on usein yhdistyksen ylläpitämää toimintaa. Selvitämme parhaillaan, voisiko kaupunginmuseon rakennus siirtyä jonkin yhdistyksen hallintaan ja omistukseen. Riihimäki-Seuraa on jo lähestytty tällä asialla.

– Rakennuksen kustannukset kaupungin tilaverkossa ovat korkeat, mutta yhdistyksen ylläpitämänä hinta voisi olla kohtuullinen ja kaupunki voisi myös osallistua ylläpitokustannuksiin, kertoo Herpiö.

Museoiden yhdistämisselvitys pyritään saamaan valmiiksi vuoden 2020 alkupuolella.