Reino- ja Aino-tossujen valmistus siirrettiin Italiaan

Finlaysonin mukaan tarjouksia pyydettiin myös Suomesta.

Finlayson
Lieksa Reinot ja Ainot
Finlaysonin omistajat hankkivat Reinojen ja Ainojen tavaramerkin keväällä sen jälkeen, kun tossuja Lieksan tehtaalla valmistanut yritys PK Kappi meni konkurssiin.Ari Tauslahti / Yle

Tekstiiliyritys Finlayson on siirtänyt Reino- ja Aino-klassikkotossujen valmistuksen Italiaan. Tossut kokoaa jatkossa perheyritys Calzaturificio Emanuela, kerrottiin Finlaysonin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Finlaysonin luovan johtajan Jukka Kurttilan mukaan tarjouksia pyydettiin myös Suomesta, mutta tossujen kokoonpano kotimaassa olisi ollut selvästi kalliimpaa.

Finlayson kertoo tuovansa Reinot myyntiin tänään kolmessa eri värissä. Ainot ilmestyvät hyllyihin jouluksi. Tossut tulevat myyntiin Finlaysonin omissa liikkeissä ja S-ryhmän Prismoissa.

Finlayson hankki tohvelibrändin keväällä

Finlaysonin omistajat hankkivat Reinojen ja Ainojen tavaramerkin keväällä sen jälkeen, kun tossuja Lieksan tehtaalla valmistanut yritys PK Kappi meni konkurssiin. Ensi töikseen Finlayson ilmoitti, ettei tossujen valmistus jatku Suomessa.

Finlayson linjasi keväällä, ettei Reinojen ja Ainojen valmistaminen Suomessa ole taloudellisesti kannattavaa. Edellisen valmistajan konkurssi osoitti Finlaysonin mielestä yhtälön mahdottomuuden.

Ensimmäiset Reinot ja Ainot valmistettiin Tampereella 1930-luvulla. Tuotanto sijaitsi välillä Tshekissä, kunnes valmistus siirtyi Lieksaan vuonna 2005.

Reinojen ja Ainojen suosio saavutti huippunsa vuoden 2010 tienoilla, jolloin tossuja valmistettiin 250 000 paria vuodessa. Vuosikymmenen puolivälin jälkeen kysyntä lähti nopeaan laskuun. Kun tossujen menekki hyytyi, edellinen valmistaja PK Kappi ajautui vaikeuksiin ja meni lopulta nurin.

Lue myös:

Finlayson ostaa Reino- ja Aino-tossut ja siirtää tuotannon Suomesta – Lieksan tehtaalla viimeinen työpäivä: "Tuntuu aivan järkyttävältä"