Lapsensa vuosiksi ulkomaailmasta eristäneet vanhemmat astuivat Ruotsissa julkisuuteen: "Olemme ehkä eläneet muita yksityisempää elämää"

Ruotsin TV4:n haastattelussa vanhemmat selittävät aidattua pihaansa perinteisellä rakennustyylillä ja kovalla tuulella.

lasten kaltoinkohtelu
Kuvakaappaus Kalla Fakta -ohjelmasta.
Lastensa eristämisestä epäillyt vanhemmat kertoivat oman näkemyksensä TV4:n Kalla Fakta -ohjelmassa.TV4

Ruotsalaisia järkyttäneestä viiden 4–18-vuotiaan lapsen eristämisestä epäillyt vanhemmat ovat astuneet ensimmäistä kertaa julkisuuteen. Pikkukylässä Etelä-Ruotsin Ystadissa paljastui syksyllä 2018, että autiolta vaikuttaneella maatilalla asuneen perheen lapset olivat eläneet vuosia muusta yhteiskunnasta erillään. Lapset eivät olleet koskaan käyneet koulua.

Poliisin avustamat sosiaaliviranomaiset huostaanottivat vuosi sitten neljä lasta perheen lukittuna pitämältä maatilalta. Viides lapsista oli ehtinyt täysi-ikäiseksi ja sai jäädä vanhempiensa luokse asumaan.

Julkisuuteen tapaus nousi vasta tänä kesänä, kun Helsingborgs Dagblad ja Sydsvenskan raportoivat tapauksesta (siirryt toiseen palveluun).

Maanantai-iltana Ruotsin TV4-kanavalla (siirryt toiseen palveluun) esitetyssä Kalla fakta -ohjelmassa perheen vanhemmat esiintyivät ensimmäistä kertaa julkisuudessa kasvoillaan ja kertoivat oman versionsa tapahtumista. Heidän mielestään tapauksesta on syntynyt julkisuudessa täysin väärä kuva.

Vanhemmat vakuuttavat edelleen lasten saaneen opetusta

Pelkillä etunimillään ohjelmassa esiintyvien äiti Pernillan ja isä Hansin esittämät väitteet ovat ristiriidassa useiden eri viranomaisten muun muassa hallinto-oikeudessa esittämien tietojen kanssa. Vanhemmat esimerkiksi väittävät lastensa käyneen yhdysvaltalaista verkkokoulua ja esittelevät ohjelmassa pinoittain koulukirjoja.

Internetissä annettavaa opetusta tarjoava yhdysvaltalainen koulu kuitenkin kiistää, että lapset olisivat koskaan olleet heidän oppilaitaan. Oppilaitoksen mukaan vanhemmat ovat olleet heihin yhteydessä ja hankkineet opetusmateriaalia, mutta eivät varsinaista opetusta.

– Luulimme hieman naiivisti, että meillä oli hyvä vuorovaikutus kunnan kanssa ja olimme yhdessä päätyneet tähän ratkaisuun [verkkokoulu]. Meillä ei ole missään nimessä mitään ruotsalaista koulua vastaan, Pernilla vakuuttaa ja sanoo koulutusvalinnan johtuneen siitä, että perhe vietti niin paljon aikaa poissa Ruotsista.

Vanhemmat myös kiistävät pitäneensä lapsiaan lukkojen takana, vaikka poliisit ovat kertoneet joutuneensa murtautumaan lukitulle maatilalle lasten huostaanoton yhteydessä.

Kalla fakta -ohjelmassa perhe selittää parin metrin korkuisten aitojen ja useilla puomeilla suljettujen porttien olevan osa perinteiseen rakennustyyliin kuuluvaa umpipihaa ja suoja kovaa tuulta vastaan.

Tontilla olevia kameravalvonnasta varoittavia kylttejä vanhemmat puolestaan perustelevat alueella yleisten murtovarkaiden pelottelulla. Lasten eristämisen kotiin vanhemmat kiistävät jyrkästi.

– Olemme ehkä eläneet yksityisempää elämää kuin monet muut, äiti Pernilla selittää perheen eristäytyneeltä vaikuttavaa elämää.

"Meillä oli keittiö, kaksi kylpyhuonetta ja WC"

Viranomaiset ovat aiemmin kertoneet, että lapset elivät likaisissa tiloissa ja olivat aliravittuja. Näiden tasapainossa, jalkojen kehityksessä ja puheilmaisussa on raportoitu olleen ongelmia.

Tiedotusvälineiden mukaan huostaanoton jälkeen huomattiin, että lapsilta puuttuvat monet perustaidot, eivätkä he osanneet esimerkiksi kuoria banaania tai käydä suihkussa.

Kalla fakta -ohjelman mukaan lapsille tehdyissä lääkäritutkimuksissa ei kuitenkaan olisi huomattu merkkejä aliravitsemuksesta. Haastattelussa vanhemmat kyseenalaistavat monet muutkin julkisuudessa kerrotut asiat.

– Emme olleet juuri silloin siivonneet. Yksi lapsista oli sairaana. Remontti oli kesken. Kuten moni tietää, silloin voi olla sotkuista. Meillä on kuitenkin aina ollut toimiva keittiö, kaksi kylpyhuonetta ja WC, perheen äiti luettelee tv-ohjelmassa.

Naapurit eivät nähneet koskaan lapsia

Useat pikkukylän asukkaat ovat kertoneet eri tiedotusvälineille, etteivät he koskaan ole nähneet tilan lapsia, vaikka perhe on asunut samassa paikassa vuodesta 2003 lähtien. Tähän vanhemmat vastaavat esittelemällä TV4:n toimittajalle rannalla otettuja valokuvia lapsistaan ja kertomalla ostosreissuistaan ja ulkomaanmatkoistaan.

– Lapset ovat todella sosiaalisia, ja sitä mieltä ovat kaikki heidät tavanneet, Pernilla vakuuttaa.

Vanhempien mukaan perhe on viettänyt jopa puolet ajastaan ulkomailla, esimerkiksi Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Norjassa, Tanskassa, Tšekissä, Slovakiassa ja Puolassa. Todisteena matkoista Pernilla ja Hans näyttävät toimittajalle muun muassa kuitteja matkoiltaan.

Viranomaisten mukaan perheen lapsille hankittiin kuitenkin passit vasta sen jälkeen, kun veroviranomaiset alkoivat selvittää perheen asuinpaikkaa.

Verottajan selvitysten perusteella perhe ei myöskään ole juurikaan käyttänyt pankki- ja luottokortteja tai tehnyt käteisnostoja ulkomailla. Tämä viittaa verottajan mukaan siihen, että perhe on ollut koko ajan Ruotsissa. Vanhemmat selittävät käyttäneensä ulkomailla vain käteistä rahaa.

Viranomaisten mukaan huostaanotetut lapset voivat nyt olosuhteisiin nähden hyvin, ja oppivelvollisuusiässä olevat heistä käyvät koulua. Vanhempiaan lapset eivät ole tavanneet yli vuoteen. He voivat puhua puhelimessa vanhempiensa kanssa valvotusti ja ennalta sovittuun aikaan.

Kunnan työntekijöille kovaa arvostelua

Viime viikolla Ruotsissa julkaistiin Ystadin viranomaisten toiminnasta tapauksessa tehty raportti (siirryt toiseen palveluun). Siinä kuntaa arvostellaan kovin sanoin tehtäviensä laiminlyömisestä.

Selvitysmiehen mukaan kunta rikkoi lakia, kun se ei varmistanut lasten käyvän koulua oppivelvollisuuden mukaisesti. Ystadin viranomaiset myös laiminlöivät tehtäviään jättämällä reagoimatta, vaikka olivat saaneet vuosien mittaan useita suullisia ilmoituksia perheen tilanteesta huolestuneilta ihmisiltä.

Tapaus alkoi paljastua vasta vuonna 2018, kun ensin veroviranomaiset ja sitten Ystadin uusi koulutoimenjohtaja ryhtyivät penkomaan perheen tilannetta.

Verottajaa kiinnosti perheen vakituinen asuinpaikka. Uusi koulutoimenjohtaja taas ei tyytynyt edeltäjänsä tavoin perheen vanhempien selityksiin, jotka olivat ristiriidassa yhdysvaltalaiskoulusta saatujen tietojen kanssa.

– Olemme luottaneet liikaa vanhempiin, Ystadin kunnanjohtaja Mariana Vikström kommentoi arvostelua.

Vikström pahoittelee kunnan passiivisuuden lapsille aiheuttamaa haittaa. Selvitysmiehen suositusten mukaisesti kunta aikoo nyt selkeyttää viranomaisten yhteistyötä ja huoli-ilmoitusten kirjaamisesta annettavia ohjeita.

Vanhemmista aloitettu poliisitutkinta keskeytettiin aiemmin tuloksettomana. Ystadin kunta harkitsee nyt uuden rikosilmoituksen tekemistä.

TV4:n Kalla fakta -ohjelman haastattelussa vanhemmat elättelevät toiveita lastensa paluusta.

– Tähän on saatava ratkaisu. Heidän on tultava kotiin, isä Hans sanoo painokkaasti äiti Pernillan kyynelehtiessä vieressä.