Hyppää sisältöön

Erityislapsiperheiden tarpeet jäävät joskus huomiotta perhetyössä – Oulussa omaishoitajien järjestö haluaisi paikata tätä aukkoa jatkossakin

Oulun seudun omaishoitajien kaksivuotinen rahoitus on katkolla. Ainutlaatuisen erityislapsiperhetyön halutaan jatkuvan.

Viimeinen perhetyönjakso alkaa tammikuussa 2020 ja hakuaika perhetyöhön on 4.11.–11.12. Kuvituskuva. Kuva: Oleksandr Rupeta / AOP

Oulussa erityislapsiperheillä on selkeä tarve helposti saatavaan perhetyöhön. Oulun seudun omaishoitajien erityislapsiperhetyöhön ilmoittautui viimeisimmässä haussa noin viisitoista perhettä, kun apua pystyttiin tarjoamaan vain viidelle.

Järjestö on kolmivuotisessa hankkeessaan pystynyt tukemaan kuukausia ohjelmaan valittujen erityislapsiperheiden arkea. Virallista tietä juuri neuropsykiatrisiin häiriöihin tai muihin erityistä tukea vaativiin häiriöihin erikoistunutta matalan kynnyksen perhetyötä on hankala saada.

Erityislapsiperhetyötä ei edes ole esimerkiksi Oulun kaupungilla erikseen saatavilla, vastaava perhetyön kehittäjä Salla Jämsén Oulun seudun omaishoitajat ry:stä kertoo.

– Kyllähän Oulun kaupunki tarjoaa perhetyötä ja se on tarkoitettu kaikenlaisille perheille. Olemme kuitenkin huomanneet keskusteluissa perheiden kanssa, että tavallinen perhetyö ei välttämättä ole vastannut tuen tarpeisiin.

Oulun seudun omaishoitajien erityislapsiperhetyön rahoitus on katkolla ensi vuoden jälkeen. Parhaillaan haetaan tällä erää viimeisiä autettavia perheitä. Perhetyötä yritetään kuitenkin jatkaa, koska kysyntää on jatkuvasti.

Oulussa toiminta on Jämsénin mukaan ainutlaatuista, sillä muissa suurissa kaupungeissa on harvoin järjestöjen tekemää erityislapsiperhetyötä.

Viime perjantain Yle Uutiset kertoi, että ADHD:n tai muun neuropsykiatrisen oireilun vuoksi tutkimuksiin hakeutuvien alakouluikäisten määrä on rajussa kasvussa. Hoitolähetteiden määrä on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)