Pohjois-Savon taidepalkinto varkautelaiselle kuvanveistäjä Taru Mäntyselle

Taidepalkinnon suuruus on viisi tuhatta euroa.

Varkaus
Taiteilija Taru Mäntynen
Varkautelaisen Taru Mäntysen (s. 1944) tuotantoon kuuluu pienoisveistoksia ja suuria julkisia teoksia, joita on Suomessa yli 40.Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon taidetoimikunta on palkinnut kuvanveistäjä Taru Mäntysen työstään kuvanveiston ja modernin pronssivalutyön edistäjänä. Palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa.

Taidetoimikunta kertoo tiedotteessaan, että varkautelainen Mäntynen on yli 40-vuotisella urallaan ollut kuvanveiston ja modernin pronssivalutyön tiennäyttäjä Suomessa.

Mäntysen teosten aiheena on usein ihminen, eläin tai näistä syntyvä myyttinen metamorfoosi eli muodonmuutos. Teoksissa on viittauksia arkaaiseen kuvakieleen, mytologiaan, kalliotaiteeseen ja Kalevalaan. Pronssin lisäksi taiteilija käyttää muita metalleja ja eloperäisiä materiaaleja, kuten villaa.

Mäntysellä on Suomessa yhteensä yli 40 pienoisveistosta ja suurta julkista teosta. Pohjois-Savon alueella on lukuisia Mäntysen teoksia, joista tunnetuimpia on Kuopion torin Siskotyttö (1984). Varkaudessa Mäntysen veistoksia on yksitoista, Leppävirralla kaksi ja Kuopiossakin useita.

Taru Mäntynen on saanut Kalevalaseuralta Akseli Gallen-Kallelan tunnustuspalkinnon vuonna 2009. Hänen viimeisimpiä julkisia taideteoksia on metsäsuomalaisten muistomerkki Kaskisavut (2015) Norjan Kirkkoniemessä.

Pohjois-Savon taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Lue myös: Mäntysen taitelijasuku yhteisnäyttelyssä Varkaudessa – Taru Mäntynen kokosi teokset isoisänsä ja setänsä elämäntyön kunniaksi