1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avaruussää

Ilmatieteen laitos vetämään kansainvälistä avaruussääkeskusta – Suomi on alan tutkimuksen suurvalta

Maailmanlaajuinen avaruussääkeskus on aloittanut toimintansa Ilmatieteen laitoksen tiloissa Helsingissä.

avaruussää
Revontulia
Maassa voimakkaat avaruusmyrskyt näkyvät revontulina.AOP

Tänään torstaina käynnistyy kymmenen maan yhteinen avaruussääpalvelu, jossa Suomen Ilmatieteen laitos on keskeisessä roolissa.

PECASUS-nimen saanut yhteistyöverkosto tuottaa maailmanlaajuisia avaruussäätiedotteita. Se on avaruusalalla ainoa eurooppalainen maailmanlaajuisesti toimiva operatiivinen organisaatio. Toiminta on tarkoitettu pysyväksi.

Yhteistyöverkoston koordinaattori Ari-Matti Harri kuvaa Ilmatieteen laitoksen roolia aivan keskeiseksi: verkoston päämaja on siellä ja se johtaa verkoston toimintaa.

Käytännössä työ sujuu niin, että mukana olevat maat keräävät avaruussäätietoa, joka toimitetaan Belgian laitokselle. Belgiassa luodaan niiden pohjalta tilannekuva, joka lähetetään Ilmatieteen laitokselle, missä se hyväksytään ja lähetetään kansainväliselle siviili-ilmailujärjestölle ICAO:lle.

Tiedote sisältää tietoa avaruusmyrskyn voimakkuudesta ja vaikutusalueesta maapallolla.

Avaruussääpalveluja tarvitaan, koska lentokoneet ovat yhä riippuvaisempia satelliittipohjaisista navigointi- ja viestintämenetelmistä. Voimakkaat aurinkomyrskyt voivat vaikuttaa niiden toimintaan. Ääritapauksissa myrskyt voivat myös lisätä jonkin verran säteilyä lähellä napa-alueita.

Harrin mukaan lennonjohto ja lentoyhtiöt voivat tällaisissa tilanteissa suunnitella lentoreitit ja aikataulut turvallisiksi.

Tilanteen vaatiessa avaruussääkeskus lähettää lentoliikenteen toimijoille tiedotteen avaruusmyrskyn voimakkuudesta ja vaikutusalueista. Harrin mukaan lennonjohto ja lentoyhtiöt voivat tällaisissa tilanteissa suunnitella lentoreitit ja aikataulut turvallisiksi.

Suomen avaruussäätutkimus korkealuokkaista

Ari-Matti Harrin mukaan Suomi on pitkään ollut avaruussäätutkimuksen eturintamassa ja ykköskehittäjiä.

Nyt elämme 11-vuotisen aurinkosyklin rauhallista vaihetta, mutta PECASUS-yhteistyön merkitys korostuu taas 3-4 vuoden kuluttua, kun Aurinko muuttuu uudelleen aktiivisemmaksi.

– Todennäköisesti aurinkotuuli alkaa tuolloin taas viuhumaan, ja tiedotteita lähtee, Harri sanoo.

ICAO:n jäsenmaat ovat toivoneet avaruussäätietoa tavallisten sääpalvelujen rinnalle. Lentoliikenne myös maksaa palveluista samaan tapaan kuin säätiedotuksista, sanoo Harri.

PECASUS-yhteistyöverkostoon kuuluvat Suomen ja Belgian lisäksi Alankomaat, Britannia, Saksa, Puola, Itävalta, Italia, Kypros ja Etelä-Afrikka.

Maassa voimakkaat avaruusmyrskyt näkyvät revontulina.

Lue seuraavaksi