1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuosia jatkunut vääntö päättyi: Espoon kaupungintalo puretaan

KHO ei myöntänyt lupaa purkamispäätöksestä valittamiseen.

Espoo
Brun byggnad.
Espoon kaupungintalo on ollut huonossa kunnossa jo vuosikymmenen. Rakennuksen suojelijat ovat pitäneet sitä kultturihistoriallisesti ja arkkitehtonisesti arvokkaana.Yle/ Christoffer Gröhn

Vuosien valituskierre Espoon keskuksessa sijaitsevasta kaupungintalosta päättyy ja vuonna 1971 valmistunut betonirakennus puretaan, tiedottaa korkein hallinto-oikeus (KHO).

Huonokuntoisen kaupungintalon kohtalosta alettiin keskustella jo vuosikymmen sitten. Espoon valtuusto päätti huhtikuussa 2010, että huonokuntoinen kaupungintalo puretaan. Joukko valtuutettuja halusi kuitenkin säilyttää talon, ja he keräsivät tarvittavan määrän nimiä aloitteeseen asian saamiseksi uudelleen käsittelyyn.

Helsingin hallinto-oikeus myönsi luvan rakennuksen purkamiseen vuonna 2016 ja hylkäsi silloin Uudenmaan Ely-keskuksen valituksen, jossa vaadittiin kaupungintalon suojelemista kulttuurihistoriallisesti ja arkkitehtonisesti arvokkaana rakennuksena.

Espoon rakennusvalvontajohtaja myönsi huhtikuussa 2018 päätöksellään purkamisluvan Espoon kaupungintalolle, mutta muutoksenhakijat valittivat jälleen päätöksestä.

Kesäkuussa 2018 Espoon rakennuslautakunta hylkäsi muutoksenhakijoiden oikaisuvaatimukset rakennusvalvontajohtajan päätöksestä, ja muutoksenhakijat pyysivät lupaa valittaa päätöksestä vielä KHO:hon.

KHO ei kuitenkaan myöntänyt lupaa purkamispäätöksestä valittamiseen. Sen mukaan muutostenhakijoiden esitysten ja asiakirjojen perusteella valitusluvan myöntämiseen ei ollut perustetta.

Lue seuraavaksi:

Espoo sai purkuluvan vuosia tyhjillään olleelle "rumilukselle"

Lue seuraavaksi