Outi Antila Kelan johtoon äänin 8–4 – SDP ja vasemmistoliitto äänestivät vastaehdokasta

Antila päihitti Kelan valtuutettujen äänestyksessä Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Hanna Tainion (sd.).

Kansaneläkelaitos
Outi Antila
Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila on nousemassa Kelan pääjohtajaksi. Hän on puoluetaustaltaan sitoutumaton.Maria Miklas / Sosiaali- ja terveysministeriö

Kansaneläkelaitoksen eli Kelan valtuutetut esittävät Outi Antilaa Kelan johtoon.

Antilan valinta syntyi valtuutettujen kokouksessa tänään illalla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvistaa vielä valtuuston päätöksen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) esityksestä.

Antila työskentelee tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajana ja ministeriön vakuutusosaston päällikkönä. Antila oli ehdolla Kelan johtoon myös kolme vuotta sitten, kun tehtävään valittiin Elli Aaltonen. Tuolloin äänet menivät tasan ja valinnan ratkaisi arpa.

Kelan pääjohtajan paikkaa on pidetty perinteisesti keskustan läänityksenä, mutta johtajavalinnan loppusuoralla ei ollut tällä kertaa keskustalaista ehdokasta. Aaltosellakaan ei ollut keskustan puoluekirjaa, mutta hän kuvaili olevansa "alkiolainen".

Antila puolestaan on työskennellyt Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitossa MTK:ssa.

"Valtuutetuilla oli valta valita ohi työvaliokunnan esityksen"

Viime viikolla Kelan valtuutettujen työvaliokunta esitti tehtävään valittavaksi joko HUSin diagnostiikkajohtajaa, terveysoikeuden professori Lasse Lehtosta tai Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainiota (sd.). Valinta ei lopulta kohdistunut kumpaankaan heistä.

– Valtuutetuilla oli valta valita ohi työvaliokunnan esityksen, sanoo valtuutettujen puheenjohtaja Riikka Slunga-Poutsalo (ps.).

– Työvaliokunta toimii työrukkasena. Se teki haastattelut ja soveltuvuustestit sekä näiden arvioinnit. Valtuutetut toimivat luottamuksensa ja valtuutuksensa mukaisesti. Tämä on aivan normaalia näissä hommissa.

Valtuutetut äänestivät lopulta kahdesta vaihtoehdosta, Outi Antilasta ja Hanna Tainiosta. Antila voitti Tainion äänin 8–4.

– Meillä oli hyviä hakijoita ja valinta oli todella vaikea, Slunga-Poutsalo arvioi Ylelle.

Tainiota äänestivät Ylen tietojen mukaan SDP:n ja vasemmistoliiton edustajat, Antilaa taas keskustan, perussuomalaisten, kokoomuksen ja vihreiden edustajat.

– Kaikki loppusuoralla olleet hakijat olivat päteviä. Tainio toi mielestäni paremmin esille sosiaaliturvan käyttäjän näkökulmaa, joka itseäni kiinnostaa, Anna Kontula (vas.) sanoo.

Kuusi ehdokasta ylsi haastatteluihin

Kelan pääjohtajan tehtävä täytetään vuodenvaihteesta alkaen, kun Elli Aaltonen jää eläkkeelle.

Pääjohtajan tehtävään haastateltiin Antilan, Lehtosen ja Tainion lisäksi kolmea muutakin ehdokasta. He ovat diakoniajohtaja Ilkka Kantola, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala sekä Kelan johtaja ja pääjohtajan sijainen Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

Osa Kelan valtuutetuista kertoi viikonvaihteessa STT:lle, että he tekevät valintansa Tainion ja Lehtosen välillä. Joukossa oli kuitenkin tuolloin vielä useita, jotka eivät ottaneet lainkaan kantaa valintaan.

Kelan valtuutetut ovat kansanedustajia. Valtuuston kuuluvat Slunga-Poutsalon lisäksi varapuheenjohtaja Ilmari Nurminen (sd.) sekä jäsenet Tarja Filatov (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Mika Niikko (ps.), Ritva Elomaa (ps.), Sari Sarkomaa (kok.), Antti Häkkänen (kesk.), Markus Lohi (kesk.), Hanna-Leena Mattila (kesk.), Bella Forsgrén (vihr.) ja Anna Kontula(vas.).

Juttua on korjattu 6.11.2019 klo 16.13. Petri Honkonen ei ole Kelan valtuutettu vaan varavaltuutettu. Hänen tilalleen on vaihdettu lopun luetteloon Hanna-Leena Mattila.

Lue myös:

Kelan pääjohtajaksi esitetään Lasse Lehtosta tai Hanna Tainiota