1. yle.fi
  2. Uutiset

Hailuodon siltatien perustuksiin uppoaa rahaa reilusti arvioitua enemmän – hallitus hyväksyi 30 miljoonan euron lisärahoituksen

Lopullisesti uudesta rahoituksesta päättää eduskunta lisätalousarvion yhteydessä vielä tämän vuoden puolella.

sillat
Havainnekuva Hailuodon silta- ja pengertiestä.
Lisärahaa tarvitaan ennakoitua kalliimpiin kiviaineskuljetuksiin, eroosiosuojaukseen ja pengertöihin. Havainnekuva.Sitowise

Hallitus esittää 30,1 miljoonan euron lisärahoitusta Hailuodon silta- ja pengertielle. Valtion kokonaiskustannus on nousemassa lähelle 150 miljoonaa euroa, kuten Yle uutisoi viime viikolla.

Aiemmin hankkeelle on myönnetty 116,9 miljoonan euron rahoitus, joka ei kuitenkaan riitä kohonneisiin kustannuksiin.

Uutta rahoitusta tarvitaan, koska kiviaineksen kuljetus on tulossa arvioitua kalliimmaksi. Lisäkustannuksia aiheuttavat myös eroosiosuojaus ja penkereen rakentaminen. Samalla rakennusaika pitenee suunnitellusta.

Väyläviraston johtaja Lars Westermark kertoi Ylelle viime viikolla, että alkuperäinen rahoitus ei riitä tavoiteltuun 20 vuoden palvelusopimukseen tieyhteyden rakentajan ja ylläpitäjän kanssa.

Eduskunta päättää Hailuodon kiinteän yhteyden uudesta rahoituksesta valtion lisätalousarviokäsittelyn yhteydessä. Jos hallituslinja pitää eduskunnassa, niin Hailuodon kiinteää yhteyttä valmistellaan jatkossa 147 miljoonan euron elinkaarihankkeena.

Elinkaarimallissa maksetaan pitkän ajan palveluista

Raha alkaa liikkua urakka- ja palvelukilpailutuksen voittajalle elinkaarisopimusmallin mukaisesti vasta sillan valmistumisen jälkeen.

Sitä ennen urakoitsija itse vastaa kiinteän yhteyden rahoituksesta ja rakentamisesta, jonka kustannusarvio on tällä hetkellä noin 80 miljoonaa euroa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos rakentaminen kestää kolme vuotta, niin valtio maksaa 147 miljoonan euron sopimussumman urakoitsijalle 17 vuoden aikana.

Urakoitsija luonnollisesti vähentää vähitellen maksuista rakennuskustannuksensa, minkä jälkeen loppusumma käytetään kiinteän yhteyden ylläpito- ja kunnostuskuluihin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi