1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kouvolan kaupunginhallitus kokousti 9 tuntia – ei saanut aikaan tarvittavia säästöjä: "Oli halua poimia rusinoita pullasta"

Kouvolan kaupunginhallitus jätti suurimman osan kaupunginjohtajan säästöehdotuksista etenkin kouluverkon osalta hyväksymättä.

talous
Kuusankosken uimahallissa uimareita
Kaupunginhallitus päätti, että Kuusankosken uimahallin toiminta jatkuu siihen saakka, kunnes uusi halli on valmistunut. Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kaupunginhallitus käsitteli maanantaina kaupungin suuria säästöjä. Yhdeksäntuntisen kokouksen päätteeksi syntyneet päätökset eivät pelasta Kouvolan taloutta.

Kouvolan talousjohtajan Hellevi Kunnaksen mukaan kaupunginhallituksen hyväksymä paketti tulee lähivuosien kuluessa 4,6 miljoonaa euroa kalliimmaksi kuin kaupunginjohtajan esitys.

Tavoitteena on ollut, että Kouvolan pitäisi tasapainottaa talouttaan 20 miljoonalla eurolla. Kuluvan vuoden tulos on jäämässä noin 30 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Kaupunki on suunnitellut säästöjä kouluverkkoon, liikuntapaikkoihin ja esimerkiksi urheiluseuroille ja kulttuurilaitoksille maksettuihin avustuksiin.

Kaupunginhallitus jätti suurimman osan kaupunginjohtaja Marita Toikan säästöehdotuksista etenkin kouluverkon osalta hyväksymättä.

Rusinat pullasta

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Ville Kauniston (kok.) mukaan on olemassa suuri vaara, että kaupunki ajautuu yhä vaikeampaan tilanteeseen.

– Me olemme tekemässä järkyttävän määrän todella ikäviä päätöksiä, ja siihen on ihan syynsä. Tuntuu siltä, että kriisitietous ei ole tavoittanut ihan jokaista kaupunginhallituksen pöydässä istuvaa.

Kaunisto kokee, etteivät kaikki kaupunginhallituksen jäsenet olleet valmiita tekemään vaikeita päätöksiä.

– Henkilökohtaisesti koin, että siellä oli halua poimia rusinoita pullasta. Se on todella huolestuttava tapa toimia. Kokoomuksessa olimme valmiina tekemään säästöt.

Kaupunginhallitus pitää ensi maanantaina ylimääräisen kokouksen ennen kaupunginvaltuuston kokousta. Ville Kauniston mukaan syynä on se, että hallitus päätti jättää veroprosentin päättämisen pöydälle. Se täytyy olla päätettynä ennen valtuuston kokousta.

– Tämä tietyllä tapaa ajaa meidät todella ikävään tilanteeseen, koska emme voi millään tavalla hyväksyä pienintäkään veronkorotusta tilanteessa, jossa joudumme pelkäämään, että kuntalaisten rahat käytetään vanhojen verkkojen ja seinien ylläpitämiseen, Kaunisto sanoo.

Kauniston mielestä on hyvä kysymys, mistä säästöt nyt otetaan.

– Minun mielestäni ne otetaan meidän äärimmäisen pätevien virkamiestemme tekemistä esityksistä.

''Emme suhtaudu kevyesti''

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Harri Helmisen (sd.) mukaan kaupunginjohtajan esityksiin muutosesityksiä tehneet ryhmät ovat lähteneet asiaan toisella näkökulmalla kuin vihreät ja kokoomus.

– Meilläkin on talouden tasapainotus hyvin korkealla prioriteeteissä, emmekä suhtaudu kevyesti tähän kokonaisuuteen. Olemme halunneet katsoa asiaa lasten ja nuorten sekä kokonaisen Kouvolan näkökulmasta. Palveluita pitää tarjota niin tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti tässä kaupungissa, kuin vain suinkin on mahdollista, Helminen sanoo.

Helmisen mukaan säästöjä tulee etsiä hallinnon organisaation sisältä.

– Olemme jo aikaisemminkin puhuneet, että hallinnon organisaatiota käydään vieläkin läpi ja perataan. Ei tässä ole periksi annettu. Työ on kaiken aikaa menossa, ja uusi rutistaminen alkaa nyt. Kyllä näilläkin toimenpiteillä, joita nyt ollaan tehty ja tekemässä, saavuttaisimme kolmessa vuodessa sellaisen tason, ettei meillä olisi taseessa miinusta.

Helmisen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että kuntaveroa joudutaan korottamaan.

– Tekee tiukkaa, riittääkö puolen prosentin korotus, mutta yritys lähtee siitä. Se vaatii sitä, että organisaatio pitää vielä käydä läpi, ja kiinnittää huomiota erityisesti ylimpään ja keskijohtoon. Kaupungin budjetista on lähtenyt yli puolet, kun Kymsote perustettiin. Ihmisillä, jäsenistöllä ja veronmaksajilla on vankka mielipide siitä, että kun tällainen muutos tapahtuu kentällä tehtävässä työssä, niin kyllä sen pitää näkyä myös yläkerrassa, Helminen sanoo.

Helmisen mielestä olisi tärkeää, että pohjaratkaisu veroprosentista saataisiin yksimielisesti tehtyä.

– Se antaa tietyn viestin vastuunkantamisesta. Pitää muistaa, että olemme tekemässä jopa kolmen viikon lomautuksia. Henkilöstöjärjestöiltäkin on tullut viestiä, että jotta asiassa päästäisiin eteenpäin, vastuuta voitaisiin jakaa kaikkien kaupunkilaisten kesken.

Kaupunginhallitus päätti myös käynnistää seuraavan vaiheen talouden tasapainottamisessa Kouvolan kaupunkia konsultoineen Eero Laesterän raportin pohjalta. Hallitus asetti säästöjen valmisteluun ohjausryhmän, joka valmistelee esityksen säästöistä ensi huhtikuun loppuun mennessä.

Kaupunginhallitus säilyttäisi kouluja

Kaupunginjohtaja Marita Toikan esityksessä Anjalan koulu, Kaipiaisten koulu, Pilkanmaan koulu, Tehtaanmäen koulu ja Ummeljoen koulu olisi lakkautettu elokuun alussa 2020. Lisäksi Voikkaan koulu lakkautettaisiin, kun Kuusankosken yhtenäiskoulun uusi koulurakennus valmistuu.

Kaupunginhallitus hyväksyi lakkautuksista vain Ummeljoen koulun lakkauttamisen kaupunginjohtajan ehdotuksen mukaisesti. Muut lakkautukset toteutettaisiin vasta, kun korvaava pysyvä ratkaisu on olemassa, esimerkiksi uusi koulu tai koulun laajennus.

Voikkaan alakoulun jatko selvitetään osana joustavaa varhaiskasvatusratkaisua, ja päätös koulun jatkosta tehdään samassa yhteydessä.

Elimäki saisi vastoin kaupunginjohtajan esitystä pitää yhtenäiskoulunsa, eikä sitä siirrettäisi Korialle. Elimäen ja Valkealan lukiot kaupunginhallitus lakkauttaisi alkuperäisen esityksen mukaisesti elokuun alussa 2021. Elimäen ja Korian perusopetuksen rakenneratkaisu tulee kasvatus- ja opetuslautakunnan uuteen harkintaan vuosien 2020–2022 aikana.

Inkeroisiin aletaan kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti suunnitella uutta eteläisen Kouvolan yhtenäiskoulua. Samaan rakennukseen tulisivat tilat myös ainakin päiväkodille ja kirjastolle.

Kuusankosken uimahalli säilyisi toistaiseksi

Marita Toikan esityksen mukaan Kuusankosken uimahalli olisi suljettu vuoden 2021 alusta alkaen.

Kaupunginhallitus päätti, että toiminta jatkuu vuoden 2021 jälkeen Anjalankosken, Kouvolan, Kuusankosken ja Valkealan uimahalleissa. Uuden hallin valmistuttua Urheilupuiston ja Kuusankosken uimahallit voidaan sulkea.

Kaupunginjohtaja esitti, että jäähallien määrärahoista vähennetään 450 000 euroa vuoden 2021 taloussuunnittelusta. Vähennyksen korvaavat toimintatavat tai tulonlähteet selvitettäisiin vuoden 2020 aikana.

Kaupunginhallitus päätti, että jäähallien toiminta jatkuu nykyisellään. Tilojen kunnosta ja huollosta huolehditaan niin, että toimintaa halleissa voidaan edelleen kehittää ja turvata jo nyt hyvä käyttöaste. Jäähallikäyttömaksuilla katetaan kiinteitä kuluja, ja lisäsäästöillä pyritään saavuttamaan 250 000 euron säästö vuodelle 2021.

Kaupunginhallitus ei hyväksynyt myöskään kaupunginjohtajan esitystä yksityisteiden avustusten alentamisesta 580 000 eurosta vähintään 300 000 eurolla. Avustukset päätettiin säilyttää entisellään. Toikan esityksen mukaan avustukset olisivat vähennyksen myötä sijoittuneet lähelle verrokkikuntien keskitasoa.

Marita Toikka toivoi kaupunginhallitukselta tiukempia päätöksiä.

– Kaikkien tiedossa on, että säästöjä pitää syntyä ja mikäli esitettyjä säästöjä ei hyväksytä, tulee esittää konkreettisia vaihtoehtoja. Nyt näin ei tapahtunut.

Kaupunginhallitus ei vielä ottanut kantaa Kouvolan tuloveroprosentin korotukseen. Veroprosentista on tarkoitus päättää ensi maanantaina pidettävässä ylimääräisessä kokouksessa.

Talousjohtaja Hellevi Kunnaksen mukaan kuntaveron korotus näyttää välttämättömältä. Kaupunginjohtaja Marita Toikka on esittänyt veroprosentin korottamista puolella prosenttiyksiköllä. Kunnaksen mukaan vielä on vaikea sanoa, riittäisikö se.

– Se riippuu lopullisista palveluverkkopäätöksistä. Kyllähän asioita pitää tehdä, että talous saadaan tasapainoon.

Lopullisesti säästöistä päättää ensi maanantaina kokoontuva kaupunginvaltuusto.

Voit keskustella aiheesta artikkelin lopussa klo 22 asti.

Lue seuraavaksi