1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat vahvisti hylkäävänsä Pariisin ilmastosopimuksen – Madridin kokouksessa odottaa arvostelumyrsky

Yhdysvaltain ilmoitus johti heti protesteihin Euroopassa.

Yhdysvallat
Ilmastomielenosoitus New Yorkissa.
Ilmastomielenosoitus New Yorkin oikeustalolla, jossa on käynnissä ExxonMobilen oikeuskäsittely.Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on jättänyt virallisen ilmoituksen maan irrottautumisesta Pariisin ilmastosopimuksesta, jonka tavoitteena on hillitä maailman kasvihuonekaasupäästöjä.

Tämä oli odotettua, sillä jo kaksi vuotta sitten presidentti Donald Trump julisti maansa olevan lähdössä sopimuksesta.

Nyt maa jätti virallisen eroilmoituksen heti kun se kävi mahdolliseksi – kolmen vuoden kuluttua sopimuksen solmimisesta.

Yhdysvaltain irrottautuminen tapahtuu vuoden kuluttua 4.11.2020. Päivämäärä osuu täpärästi Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeiseen aikaan.

Presidentin vaihtuminen voisi merkitä sitä, että maa jatkaisikin sopimuksen piirissä.

"Ilmastosopimus on pakkopaita"

Yhdysvaltain pääpuolueet ovat ilmastoasiassa eri linjoilla.

Republikaaneja edustava ulkoministeri Mike Pompeo on kutsunut ilmastosopimusta pakkopaidaksi, joka muodostaa maan taloudelle epäreilun taakan.

Presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo.
Presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo.Yuri Gripas / EPA

Edustajainhuoneen demokraatteja edustava puhemies Nancy Pelosi kutsui irrottautumispäätösta tuhoisaksi ja sanoi sen merkitsevän lasten tulevaisuuden myymistä.

Virallinen eroilmoitus vahvistaa Yhdysvaltain kulkevan muusta maailmasta poikkeavalla linjalla. Verkkolehti Politico muistutti, että Trumpin hallinto on jo peruuttanut Barack Obaman ajan voimalaitoksia ja liikennettä koskevaa sääntelyä.

Obaman kaudella määrättiin päästörajoituksia hiileen, kaasuun ja öljyyn perustuvalle energiantuotannolle. Presidentti Trump aloitti rajoitusten purkamisen jo vuonna 2017.

Osavaltiot Pariisin sopimuksen takana

Yhdysvalloissa liittovaltio ei ole kuitenkaan ainoa tekijä ilmastopolitiikassa. Merkittävät osavaltiot, kuten Kalifornia ja New York, ovat ilmastotoimissa keskushallintoa tiukempia.

Myös monet osavaltioiden pääkaupungit ja yritykset ovat ilmoittaneet noudattavansa Pariisin ilmastosopimusta Trumpin linjasta riippumatta.

Irtisanoutuminen Pariisin sopimuksesta merkitsee kuitenkin sitä, että Yhdysvallat ei ole keskushallinnon johtamana kansainvälisten ilmastotavoitteiden takana.

Pariisin ilmastosopimus tavoittelee päästöjen vähentämistä ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi. Sen toimeenpanoa on kuitenkin moitittu riittämättömäksi.

Euroopassa protestoitiin välittömästi

Washingtonin virallinen irrottautuminen ilmastosopimuksesta johti heti vastalauseisiin Euroopassa.

Ranska pahoitteli Yhdysvaltain päätöstä ja ilmoitti tiivistävänsä ilmastoyhteistyötä Kiinan kanssa. Pekingissä vierailevan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin on määrä allekirjoittaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa sopimus, joka korostaa Pariisin sopimuksen peruuttamattomuutta.

EU:n puheenjohtajamaana toimivan Suomen ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoi Yhdysvaltain vetäytymisen merkitsevän sitä, että muiden maiden on vahvistettava yhteistyötään. Mikkonen sanoi EU:n jatkavan kunnianhimoisella linjalla (siirryt toiseen palveluun).

Greta Thunberg aikoo Madridiin

Yhdysvaltain odotetaan saavan nyt entistä jyrkempää arvostelua Madridin ilmastokokouksessa.

Myös Yhdysvallat osallistuu joulukuun alussa pidettävään kokoukseen, joka siirrettiin Santiagosta Espanjaan Chilen levottomuuksien takia.

Madridin kokous järjestetään ilmastomielenosoitusten ja koululakkojen kiihdyttämässä ilmapiirissä. Myös ilmastoaktivisti Greta Thunberg aikoo osallistua kokoukseen.

 Greta Thunberg ilmastomarssilla Montrealissa
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg osallistui ilmastomarssille Kanadan Montrealissa syyskuussa. Valerie Blum / EPA

YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa Thunberg esitti maailman johtajille "kuinka te kehtaatte" -syytöksensä. Kokouksen jälkeen 16-vuotias ruotsalainen on kiertänyt ilmastomielenosoituksissa Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Espanja on ilmoittanut auttavansa Greta Thunbergia pääsemään Madridin ilmastokokoukseen.

Lue seuraavaksi