Hyppää sisältöön

Luontojärjestöt: EU:n tukema tehomaatalous on uudistettava – Tuottaa yhden kasvilajin autiomaita, joissa eläimillä ei ole elinmahdollisuutta

Luontotutkijat ovat erittäin huolissaan esimerkiksi lintujen ja hyönteisten määrien rajusta vähenemisestä.

Hedelmätarha Grimmassa Saksassa. Kuva: Filip Singer / EPA

Kuusi suurta eurooppalaista luonnontutkijoiden järjestöä on lähettänyt avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun) europarlamentille ja EU:n komission tulevalle puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille.

Kirjeessä vaaditaan, että EU:n on pikaisesti muutettava yhteistä maatalouspolitiikkaansa (CAP). Tutkijoiden mukaan se toimii suorastaan tuhoisalla tavalla luonnon näkökulmasta.

Tällä hetkellä maanviljelijät saavat tukea peltojensa pinta-alan perusteella ja he voivat saada lisäavustusta, jos toteuttavat tiettyjä luontoa hyödyttäviä toimenpiteitä.

Luontotutkijoiden mielestä nykyinen maatalouspolitiikka – joka maksaa EU:n veronmaksajille 60 miljardia euroa vuodessa – muuttaa maaseudun vihreiksi autiomaiksi ja luonnottomiksi, maksimituottoisiksi monokulttuureiksi. Monokulttuurilla tarkoitetaan esimerkiksi peltoa, jolla elää vain yhtä ainoaa kasvilajia.

Tutkijat ovat äärimmäisen huolissaan maaseudun eläinkadosta, joka on heidän mielestään seurausta maatalouspolitiikasta.

Esimerkiksi maatalousmaiden lintupopulaatiot ovat huvenneet vuosien 1980 ja 2015 välisellä ajalla 55 prosenttia. Saksan luonnonsuojelualueilla vuosina 1989 – 2016 tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että hyönteispopulaatioiden koko oli romahtanut peräti 76 prosenttia.

Tähän ovat johtaneet esimerkiksi maatalousmaan yksipuolistuminen, hyönteismyrkkyjen valtasti lisääntynyt käyttö, nopeaan tahtiin tehdyt niittyjen niitot, keinokastelun yleistyminen ja laidunmaiden katoaminen.

Monipuolistaminen avainasemassa

Tutkijat toteavat, että EU:n yhteiseen maatalouspolitiikkaan merkityt tavoitteet maanviljelyn ja luonnonsuojelun yhteennivomiseksi ovat alirahoitettuja, heikosti kohdistettuja ja puutteellisesti valvottuja.

Luontojärjestöt esittävät, että EU:n maatalouspolitiikkaa muutetaan siten, että siinä otettaisiin enemmän huomioon paikalliset olot ja luonnon kestävyys. Maatiloista olisi tehtävä monipuolisempia ja tukijärjestelmän tulisi mahdollistaa pienempi tilakoko.

Pienemmillä tiloilla kestävien menetelmien käyttö ja luonnon biodiversiteetin parantaminen on helpompaa.

Jos muutos viedään läpi, olisi sillä suuri vaikutus paitsi luonnon hyvinvointiin, myös ilmastopäästöjen vähentämiseen ja myös ihmisten hyvinvointiin maaseudulla.

– Tieteelliset todisteet puhuvat puolestaan – tehomaatalous tappaa luonnon. Jos CAP:ta ei uudisteta perusteellisesti [...] niin Euroopan "Green deal" -lupaukset biodiversiteetistä ja ilmastosta ovat vain tyhjiä sanoja paperilla, sanoi Guardian-lehden haastattelema (siirryt toiseen palveluun) BirdLife Europe -lintujensuojelujärjestön EU-asiantuntija Harriet Bradley.

Lisää aiheesta: