Puolan säätämä laki tuomareiden ja syyttäjien uudesta eläkeiästä on ristiriidassa EU-lain kanssa, linjasi Euroopan unionin tuomioistuin tänään tiistaina julkaistussa ratkaisussa. (siirryt toiseen palveluun)
Heinäkuussa 2017 Puolan parlamentti hyväksyi lain, joka laski tuomareiden ja syyttäjien eläkeiän naisilla 60 vuoteen ja miehillä 65 vuoteen. Aikaisemmin eläkeikä oli molemmille sukupuolille 67 vuotta.
Samalla laki antoi oikeusministerille valtuudet pidentää tavallisissa oikeusasteissa toimivien tuomareiden palvelusaikaa yli eläkeiän.
EU-tuomioistuimen mukaan Puolan säätämä laki on vastoin sukupuolten tasapuolista kohtelua asettaessaan erilaisen eläkeiän miehille ja naisille.
Oikeus ei hyväksynyt Puolan perustelua, jonka mukaan laki on niin kutsuttua positiivista syrjintää, jolla voidaan parantaa jonkun erityisryhmän – tässä tapauksessa naisten – asemaa.
Järjestely herättää epäilyjä
EU-tuomioistuimen mukaan oikeusministerille myönnetty oikeus pidentää joidenkin tuomareiden palvelusaikaa on sekin ristiriidassa EU-lain kanssa.
Oikeuden mukaan järjestely ei vielä itsessään merkitse, että Puolan tuomioistuinten riippumattomuus olisi vaarassa. Tuomioistuimen mukaan lain ongelma on kuitenkin siinä, ettei se määrittele tarkasti, millä perusteilla oikeusministeri voi tehdä päätöksen jonkun työuran pidentämisestä.
EU-oikeuden mukaan tämä puute herättää epäilyksen siitä, että uusi järjestely on luotu sen vuoksi, jotta ministeri pystyy muokkaamaan tuomarikuntaa mieleisekseen.
Laki ja oikeus -puolueen aloitteita
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun EU-tuomioistuin on ottanut kantaa Puolan oikeusjärjestelmää määrittävään lainsäädäntöön.
Tämän vuoden kesäkuussa EU-tuomioistuin katsoi, että Puolan korkeimpaa oikeutta koskenut tuomarilaki oli sekin ristiriidassa EU-lain kanssa.
Puola oli säätänyt huhtikuussa 2018 kiistellyn lain, jossa maan korkeimman oikeuden tuomareiden eläkeikää laskettiin 70 vuodesta 65 vuoteen. Laki olisi pakottanut kolmanneksen oikeuden tuomareista eläkkeelle kesken virkakauden.
Kummatkin EU-tuomioistuimen tyrmäämät lait ovat olleet valtaa pitävän Laki ja oikeus -puolueen aloitteita. Konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen mukaan muutokset tehostaisivat tuomioistuinten toimintaa ja poistaisivat oikeusjärjestelmään jääneet kommunismin rippeet.
EU:n jäsenvaltioiden on noudatettava Luxemburgissa sijaitsevan Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksiä viipymättä.
Lue lisää: