1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehmät vierailivat Helsingin yliopistolla – "Tämä ei ole kannanotto"

"Tarkoituksenamme on näyttää, miltä näyttää oikea lehmä", toteaa maidontuottaja Eeva Linnainmaa.

lehmät
Orawa-lehmä
Jersey-rotuinen Orawa-lehmä syö heinää. Kaija Kellman / Yle

Helsinkiläinen opiskelijaravintola UniCafe päätti lokakuussa lopettaa naudanlihan tarjoilun ruokaloissaan vuoden 2020 helmikuussa.

Helsingin yliopistolla vierailivat tänään Maa - ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton eli MTK:n tapahtumassa kaksi lehmää; Jersey-rotuinen Orawa ja Holstein-rotuinen Okadi. Lehmien omistajan, maidontuottaja Eeva Linnainmaan mukaan kyseessä ei ole vastaisku Unicafen päätökseen.

– Emme halua viestiä tällä mitään sen enempää, kuin että asioista puhutaan avoimesti ja faktoihin perustuen. Tarkoituksenamme on näyttää ihmisille, miltä näyttää oikea lehmä, Linnainmaa kiteyttää.

Linnainmaan mukaan lehmät ovat tärkeä osa suomalaista maataloutta ja ruoantuotantoa. Hänen mukaan eläimistä myös hyötyjä monenlaisia hyötyä luonnolle ja luonnon monimuotoisuudelle.

– Haluamme tuoda koko Suomelle tietoon, että lehmä itsessään ei ole paha, Linnainmaa pohtii.

Naudanlihaan liittyvä kritiikki kohdistuu erityisesti lehmien metaanipäästöihin ja vesistöjen rehevöitymiseen. Keväällä Sitra kannusti ihmisiä luopumaan naudanlihasta sen ilmastovaikutuksiin vedoten. Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC korosti elokuussa naudanlihan syöntiin liittyviä kielteisiä vaikutuksia.

MTK:n mukaan vastuullisesti hoidetulla ja kasvatetulla lehmällä on Suomessa monia positiivisia ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi lehmän ravintonaan käyttämä nurmi sitoo hiiltä, lanta toimii lannoitteena, laidunnus lisää luonnon monimuotoisuutta ja suomalaisen ruoantuotannon vesijalanjälki on kestävä.

Orawa- ja Okadi-lehmät vierailivat siis Helsingin yliopstolla MTK:n ja Helsingin yliopiston kotieläintieteen opiskelijoiden Akateemisen karjakerhon AKK:n toimesta. MTK:n Keski-Suomen johtokunta järjesti samanlaisen tempauksen samaan aikaan Jyväskylän yliopistolla.

AKK:hon kuuluvan opiskelijan, Ida Simolan, mukaan tapahtuman vastaanotto on ollut positiivinen, vaikka soraääniäkin on kuulunut. Joidenkin vierailijoiden mukaan tapahtumapaikka ei ollut sopiva.

– Kävijöiden mukaan on ollut mukavaa, että tapahtumaan tuotiin konkreettista nähtävää. Kaikki eivät ole nähneet oikeaa lehmää, Simola kertoo.

Lue lisää:

Helsinkiläinen opiskelijaravintola Unicafe lopettaa naudanlihan käytön – Atria: Hämmentävä ja surullinen päätös

Lue seuraavaksi