Ilmavoimien koulutuskoneiden hankinta meni pahasti pieleen – koneet tulivat Suomeen huonommassa kunnossa kuin luultiin, lisälasku miljoonia

Laaja tarkastus paljasti, että käytettynä hankittujen koneiden rakenteet olivat huonommassa kunnossa kuin oletettiin.

ilmavoimat
Grob G 115E
Grob G 115E korvaa L-70 Vinka-harjoituskoneen Ilmavoimissa.AOP

Käytettynä ostetut Ilmavoimien koulutuslentokoneet tulevat Suomelle selvästi aiempaa arviota kalliimmaksi.

Grob G115E -koneiden tekniikan päivittäminen on saanut kolmen miljoonan euron lisälaskun. Tieto käy ilmi hallituksen tuoreimmasta lisätalousarvioesityksestä (siirryt toiseen palveluun).

Ilmavoimien esikunnan suunnitteluosasto vastasi lisäkuluja koskeviin kysymyksiin Ylelle sähköpostitse.

Suunnitteluosaston mukaan lisäkustannukset johtuvat siitä, että koneiden rakenteet paljastuivat oletettua huonokuntoisemmiksi. Tämä selvisi vasta, kun koneet tarkastettiin laajemmin Suomessa.

Jotta lentokoneita voisi käyttää turvallisesti, modernisointiin on sisällytetty jo aiemmin sovittujen muutostöiden lisäksi koneiden laaja tarkastus, huollot ja vikakorjaukset.

– Tämä aiheuttaa lisätöitä ja lisämäärärahan tarvetta keskimäärin noin 100 000 euroa konetta kohden, suunnitteluosastolta kerrotaan.

Lisäkustannus mukaan lukien koneiden modernisointi maksaa nyt kaikkiaan 17,5 miljoonaa euroa.

Alkuperäisen modernisointisuunnitelman mukaan koneisiin oli tarkoitus asentaa muun muassa uudet radiot ja näytöt, joitten avulla voi opettaa nykyisiä suunnistusmenetelmiä. Näistä ja myöhemmin ilmenneistä lisätöistä on vastannut valtionyhtiö Patrian tytäryhtiö Patria Aviation.

Suunnitteluosaston mukaan modernisointityöt ovat edenneet hyvin ja Ilmavoimien komentaja on jo hyväksynyt koneet koulutuskäyttöön.

Koneet irtosivat halvalla Britanniasta

Suomi päätti 28 käytetyn Grob-potkurikoneen hankinnasta vuonna 2016. Kaupan arvo oli noin 6,6 miljoonaa euroa, ja hintaa pidettiin edullisena. Saksalaisvalmisteiset koneet olivat aiemmin Britannian ilmavoimien lentokoulutuskäytössä.

Grobeilla koulutetaan tulevaisuuden hävittäjälentäjiä. Niillä korvataan Valmetin valmistamat, jo 1980-luvun alusta asti käytössä olleet L-70 Vinka -harjoituskoneet.

Kaksipaikkainen Grob vastaa lento-ominaisuuksiltaan ja suorituskyvyltään hyvin pitkälti Vinkaa.

Grob-koneilla on tarkoitus aloittaa lentokoulutus ensi vuoden aikana. Silloin käytössä on vielä myös Vinka-kalustoa, eli ensi vuonna lennetään osin päällekkäin molemmilla konetyypeillä.

Lue myös:

Saksalainen lentokonevalmistaja painostaa Suomea puolustusvoimien koulukonehankinnassa

Näillä koneilla harjoittelevat tulevaisuuden hävittäjälentäjät – Puolustusvoimat ostaa 28 käytettyä harjoituskonetta