1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Brittien savupiipuista laskeutui myös jotakin kamalampaa kuin joulupukki

Noitien pääsyä tulisijan kautta tupaan torjuttiin napanöyhdällä ja käyristetyillä nauloilla.

Tiede
Tiedeuutisten joulukalenteri-kuvituskuva
Hilppa Hyrkäs / Yle

Pullon löytyminen vanhan kievarin purkutöissä ei ehkä kuulosta isolta yllätykseltä. Pullossa, joka löytyi äskettäin savupiipusta Watfordissa Englannissa, ei kuitenkaan ollut olutta, vaan mitä lie nestettä, jossa lillui ongenkoukkuja, ihmishampaita ja lasinsirpaleita.

Etelä-ja Itä-Englannin vanhoista rakennuksista, kirkkomailta ja joentörmistä on sitten 1990-luvun saatu talteen yli sata vastaavaa lasista ja keraamista "noitapulloa". Sitä ennen niistä tiedettiin lähinnä vain kirjallisten lähteiden perusteella.

Noitapulloja on nyt julkisissa kokoelmissa ja yksityisomistuksessa, mutta monin verroin useampi lienee avattu ja tyhjennetty viemäriin, kun pulloja on vuosisatojen varrella paljastunut talojen remonteissa, tutkijat epäilevät.

Watfordin pullo on muotonsa perusteella nuori noitapullo, aikaisintaan 1830-luvulta. Suurin osa löydöistä on 1500-luvun lopulta ja 1600-luvulta eli ajalta, jolloin eurooppalaiset toden teolla pelkäsivät noitia ja pitivät heitä syypäinä sairauksiin ja muuhun epäonneen.

Virtsa houkutteli noidan pulloon, naulat pitivät kiinni

Joulupukki lahjasäkkeineen tupsahtaa brittikotiin savupiipun kautta. Noitien uskottiin käyttävän samaa reittiä. Siksi noitapullo kätkettiin usein tulipesän alle tai piipun sisään.

Pullot täytettiin muun muassa neuloilla ja nauloilla, jotka usein taivutettiin ensin. Terävien esineiden oli ilmeisesti määrä pidätellä noitia pääsemästä karkuun tai pistellä niin, että he peruivat pahan taikansa, tutkijat päättelevät.

Usein ainesosana oli asukkaiden virtsaa ja myös sormenkynsien palasia, hiuksia tai napanöyhtää, joilla noita houkuteltiin ansaan.

Niistä tutkijoille on selvinnyt kaikenlaista. Kymmenen vuotta sitten analysoitu noitapullo kertoi täyttäjästään, että hän oli tupakoija, sillä virtsassa oli nikotiinin aineenvaihduntatuotetta kotiniiniä. Siistien sormenkynsiensä perusteella hänellä oli myös ainakin suhteellisen hyvä sosiaalinen asema.

Tutkimus, joka tuolloin julkaistiin British Arcahelogy -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), löysi pullosta myös rikkiä, joka Ilmestyskirjassa on raamatullisen pedon kuolemaksi koituvaa tulikiveä.

Elääkö perinne yhä?

Lontoon arkeologisessa museossa (siirryt toiseen palveluun) MOLA:ssa on meneillään projekti, jossa analysoidaan kaikkien tiedossa olevien noitapullojen sisältö ja haravoidaan niitä koskevat kirjalliset tiedot sen selvittämiseksi, mistä perinne on syntynyt ja mitä sillä tarkalleen tavoiteltiin.

MOLA:n tutkija Nigel Jeffries arvelee, että alkuperäisin tavoite ei ehkä ollutkaan noidilta suojautuminen, vaan noitapullolla loitsittiin talon asukkaille pitkää ikää ja terveyttä.

Noitapulloperinne ei ole vieläkään täysin kuollut, MOLA:ssa arvellaan. Thamesjoen nousuvesialueelta löytyi 1980-luvulla lääkepullo, johon oli pantu kaksi kolikkoa, hammas, paperiin kääritty metallinpalanen ja pikkuruinen pullo ilmeisesti neilikkaöljyä.

Kaikki se olisi voinut olla vanhaa, mutta lääkepullo olikin muovia.

Juttu on osa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tiedeuutisten joulukalenteria. Julkaisemme päivittäin tiedeuutisen, joka liittyy tähän vuodenaikaan – suoraan tai ainakin mutkan kautta. Viimeinen luukku aukeaa jouluaattona.

Aiemmat luukut:

15. Mikä saa jouluvalot säilytyksessä solmuun?

14. Tanskan kuuluisat joulukuuset kärsivät paljaista olkapäistä

13.Yhdysvaltain joulupadat ovat kattiloita, ja nyt niiden kyljessä on älysiru

12.Silmiesi väri saattaa vaikuttaa kaamosmasennukseen

11. Puistokävely saa somen käyttäjät yhtä hyvälle tuulelle kuin joulu

10. Kolme ihmistä on viettänyt joulun Kuun kupeessa

9. Piparkakkuhan on suorastaan terveystuote

8. Musiikin professorin tekemästä täydellisestä joululaulusta ei kumma kyllä tullut hittiä

7.Vaikka Maa oli suuri lumipallo, merissä sinnitteli alkeellista elämää

6. Yli kolmasosa aikuisista toivoo, että voisi yhä uskoa joulupukkiin

5. Onko Betlehemin tähdelle tieteellinen selitys?

4. Yhdysvaltain joulu täyttää 480 vuotta

3. Kaikki lumihiutaleet eivät olekaan erilaisia

2. Mitä yhteistä on joulukuusella ja dinosauruksella?

1. Ystävän joululahjan paketoinnissa ei kannata olla turhan tarkka, neuvoo tutkimus