Kiistellyn kalankasvattamon suunnitelmiin muutos: kalat avomereltä suoraan Alholmaan, kuormitus kokonaan pois sisäsaaristosta

Kalojen kasvattaminen avomerellä loppuun saakka vaatii järeämmät rakenteet ja isomman investoinnin.

Kirjolohia kasvatetaan suurissa altaissa. Kuva on kalanviljelylaitokselta Varkaudesta. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Pietarsaaren edustan merialueelle kalankasvattamoa kaavaileva yritys on muuttanut suunnitelmiaan. Yritys aikookin hoitaa kalankasvatuksen kokonaan avomerellä.

Alunperin tarkoitus oli siirtää kalat syksyisin Ådön kalasataman edustalle ja ruokkia niitä siellä talveen saakka. Toimintaa käynnistelevä Ekofish sai kuitenkin tilat vuokrattua Alholman teollisuussatamasta. Nyt kalat aiotaan kuljettaa suoraan Alholmaan ja nostaa siellä ylös.

– Alholman satamassa on jo valmiina kaikki kunnallistekniikka, joka on Ådön kalasatamassa puutteellisempaa, sanoo Ekofishin toimitusjohtaja Sebastian Höglund.

Yritys haluaa aloittaa toiminnan jo ensi keväänä. Muutos lupahakemukseen on kuitenkin niin merkittävä, että hakemus jouduttiin kuuluttamaan uudelleen.

Kaupunkilaiset ja erityisesti alueen huvila-asukkaat ovat olleet huolissaan siitä, aiheuttaako toiminta vesistöjen rehevöitymistä. Höglund onkin tyytyväinen siihen, että Ådön pudottaminen kuvioista poistaa kokonaan kuormituksen sisäsaaristosta.

Muutos vaatii isommat investoinnit, sillä kasvatuksessa tarvittavien rakenteiden pitää kestää myös loppusyksyn avomeriolot. Silti ratkaisu on Höglundin mukaan kokonaisuudessaan parempi.

Suunnitelmista monenlaista huolta

Ekofish arvioi tuottavansa liki miljoona kiloa kalaa vuodessa. Niiden ruokkimiseen kuluu vastaava määrä rehua. Kalat kasvatetaan seitsemässä altaassa 12 kilometrin päässä Pietarsaaresta.

Kalankasvattamo on herättänyt paljon närää jo ennen kuin edes lupaa toiminnan aloittamiseen on saatu. Esimerkiksi Pietarsaaren kaupunki on kritisoinut sitä, että ely-keskus ei vaatinut hankkeelle ympäristövaikutusten arviointia.

Ely-keskus perusteli päätöstään sillä, että kalankasvattamot eivät ole yva-lain hankeluettelossa. Pietarsaaren kaupungin lausunnon mukaan yva-selvitys pitäisi tehdä, sillä kasvattamon päästöt vastaavat 3 000 eläimen sikalaa.

Ekofishin toimitusjohtaja Sebastian Höglund pitää rinnastusta vääränä.

– Kalankasvatuksesta ei tule lähellekään yhtä suurta kuormitusta kun sellaisesta sikalasta, sanoo Höglund.

Lisäksi sataman ja Ekofishin välinen vuokrasopimus on poikinut tilapäisen valiokunnan. Sen pitää selvittää, onko asiassa toimittu oikein ja avoimesti, sillä valtuutettuja ei ole tiedotettu asiassa lainkaan.