1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaelluskalat

Seuraa suorana keskustelua: palaako lohi enää koskaan Kemijokeen? Mukana kala-aktiivi Jasper Pääkkönen, ympäristöministeri Krista Mikkonen ja Kemijokiyhtiön johtoa

Keskiviikkona on kulunut 40 vuotta siitä, kun lappilainen karvalakkilähetystö päätti vallata oikeusministeriön vaatiessaan korvauksia menetetystä lohesta.

vaelluskalat
Jasper Pääkkönen
Näyttelijä ja kalojen puolestapuhuja Jasper Pääkkönen rakastui kalastamiseen ja kaloihin jo lapsena. Nykyään hän haluaa auttaa varsinkin vaelluskaloja ja on huolissaan siitä, miten huonosti monilla kaloilla menee. Antti Kolppo / Yle

Voimalaitosrakentaminen hävitti lohen Suomen pisimmästä joesta sotien jälkeen.

Palaako lohi enää koskaan Kemijokeen, jota pidettiin Euroopan parhaana lohijokena? Sitä Yle kysyy 6. marraskuuta 2019 suorassa erikoislähetyksessä, joka alkaa Yle Areenassa kello 11. Lähetystä tehdään Helsingistä, Rovaniemeltä, Savukoskelta ja Keminmaasta.

Mukana keskustelemassa muun muassa kala-aktiivi Jasper Pääkkönen, ympäristöministeri Krista Mikkonen ja Ismo Heikkilä, johtaja Kemijoki Oy:stä ja ympäristöpäällikkö Erkki Huttula.

Entä toimiiko Kemijoen Isohaaran uusikaan kalatie? Tähän haetaan vastauksia Lohijokitiimin toiminnanjohtaja Jukka Viitalan kanssa.

Lähetyksessä äänessä myös poromies ja Savukosken kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Kari Kilpimaa (kok.), joka on puhunut vaelluskalojen puolesta kauan. Hän toivoo, että lohi saataisiin valjastukselta säästyneille Ylä-Kemijoen hyville kutuvesille.

Karvalakkilähetystö lähti Lapista 40 vuotta sitten

Huomenna keskiviikkona tulee kuluneeksi 40 vuotta historian kirjoihin jääneestä Lapin karvalakkilähetystöstä. Lappilaiset marssivat oikeusministeriöön, kun kiistaa Kemijoen valjastamisen ja lohen häviämisen korvaamisesta oli puitu jo parikymmentä vuotta.

Helsinkiin matkanneen lähetystön ansiosta Kemijokivarren asukkaat saivat vihdoin korvauksia Kemijoen rakentamisen vuoksi menetetyistä lohista, kun vesioikeus antoi asiassa ratkaisunsa.

Katso Elävästä arkistosta: Kun lohi katosi joesta

Suorassa lähetyksessä kello 11 karvalakkilähetystöön osallistunut entinen Lapin maakuntaliiton maakuntasihteeri Jaakko Ylitalo muistelee päivää tasan 40 vuotta sitten.

Lähetyksessä mukana myös Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka, joka oli karvalakkilähetystön aikaan ensimmäisen kauden kansanedustaja. Pokka avaa sitä, minkälainen kokemus marssi oikeusministeriöön oli hänelle.

Lue myös:

Vaelluskaladelegaatio: Valtionyhtiöt Fortum ja Kemijokiyhtiö toimivat hallituksen tavoitteita vastaan

Lapissa historiallinen suunnitelma: vesivoimalaitoksesta ollaan valmiita luopumaan ja vaelluskaloja toivotaan takaisin

Lue seuraavaksi