1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveyspalvelut

Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää, saako Mehiläisen ja Pihlajalinnan yhdistyminen lupaa – "Yleensä kilpailu alalla vähenee, kun kilpailijoita häviää markkinoilta"

Jos lupaa ei heltiä, siirtyy luvan selvitys tuomioistuimeen.

Terveysmarkkinoiden Mehiläinen haluaa ostaa alan kolmanneksi suurimman Pihlajalinnan. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Saako Mehiläinen lupaa ostaa kilpailijaansa Pihlajalinnaa? Tämä kysymys tulee piakkoin Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) puntaroitavaksi, sillä yrityskauppoihin tarvitaan lupa viranomaisilta.

KKV tekee selvityksen yrityskaupan mahdollisista vaikutuksista kilpailuun alalla sekä seurauksista kuluttajien kannalta. Mehiläinen ja Pihlajalinna ovat itse jo allekirjoittaneet yhdistymissopimuksen.

– Ensisijaisesti selvitys koskee sitä, johtaako keskittyminen hintojen nousuun alalla ja johtaako kauppa asiakkaan kannalta palveluiden laadun tai innovaatioiden heikkenemiseen, kertoo KKV:n yrityskauppavalvonnasta vastaava johtaja Sanna Syrjälä.

Ei ole kauaakaan, kun toisen alan jätin yrityskauppa oli Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvitettävänä. Terveystalon aikeena oli ostaa Attendo ja KKV antoi kaupalle hyväksyntänsä.

Terveystalo on tällä hetkellä suurin toimija terveysalalla. Kaksi muuta jättiä ovat olleet Mehiläinen ja Pihlajalinna. Mikäli ne yhdistyvät, vahvistuu kahden jäljelle jäävän jätin osuus alalla. Syrjälä ei spekuloi, mitä vaikutuksia kaupasta seuraisi kahden jätin väliseen kilpailuun.

– Yleensä on niin, että kilpailu alalla vähenee, kun kilpailijoita häviää markkinoilta. Mutta toki nämä kaikki asiat tulee selvitetyksi prosessin aikana, Syrjälä sanoo.

Ensi vuonna päätös, siihen saakka "business as usual"

Päätös menee ensi vuoden puolelle, sillä selvitys ei Syrjälän mukaan ole mikään muutaman työpäivän homma.

– Se ei ole mikään "pari paperia läpi -prosessi". Selvitettävänä on varmasti tuhansia asiakirjoja, yksityiskohtaista selvitystä yritysten liiketoiminnasta, markkinoista, kilpailijoista ja niin edelleen. Nämä ovat aina massiivisia harjoituksia.

Omassa tiedotteessaan Mehiläinen kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että ostotarjouksen odotetaan toteutuvan vuoden 2020 toisen- tai viimeistään kolmannen vuosineljänneksen aikana"

Mikäli hyväksyntää ei Kilpailu- ja kuluttajavirastolta tule, etenee asia markkinaoikeuteen.

– Meillä ei ole toimivaltaa itse kieltää kauppaa, mutta voimme esittää kieltämistä markkinaoikeudelle. Tuomioistuimessa se sitten ratkaistaan.

Alan isot toimijat tarjoavat palveluita useissa kunnissa julkiselle sektorille. KKV ottaa Syrjälän mukaan selvityksessä huomioon myös kaupan mahdolliset vaikutukset kuntiin. Hän ei kuitenkaan spekuloi, mitä tulisi tapahtumaan.

Kunnes lupa yrityskauppaan heltiää, sekä Pihlajalinna että mehiläinen jatkanevat samaan malliin kuin tähän mennessä.

– Yrityskauppaa ei saa laittaa täytäntöön ennen viranomaisten lupaa, eli siellä jatketaan "business as usual", kilpailevat markkinoilla siihen asti, kuten ennen yrityskauppaa. Vasta viranomaisluvan jälkeen voidaan aloittaa kaupan täytäntöönpano.

Lue lisää:

Analyysi: Onko LähiTapiola Mehiläisen ja Pihlajalinnan liiton todellinen takapiru? Se on kaupassa sekä myyjä että ostaja

Terveysjätti Mehiläinen on ostamassa Pihlajalinnan: Rakenteilla on Pohjoismaiden suurin terveysjätti, joka suuntaa ulkomaille