Analyysi: Onko LähiTapiola Mehiläisen ja Pihlajalinnan liiton todellinen takapiru? Se on kaupassa sekä myyjä että ostaja

LähiTapiola-ryhmä on suuromistaja sekä Mehiläisessä että Pihlajalinnassa.

LähiTapiola on panostanut voimakkaasti digitaalisiin terveyspalveluihin. Mehiläisen ja Pihlajalinnan suuromistajana LähiTapiola on hyvin perillä terveysalan markkinatilanteesta ja -näkymistä. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Mehiläisen päätös ostaa kilpailija Pihlajalinna on kaupan osapuolien mielestä paras ratkaisu niin yhtiöiden, asiakkaiden kuin koko Suomen kannalta. Aamupäivän tiedotustilaisuudessa kehuttiin kaupan ajankohtaa parhaaksi mahdolliseksi ja uuden yhtiön kilpailukykyä loistavaksi.

Niin tietysti pitääkin kehua, eihän kauppaa olisi muuten päätetty laittaa jalalle.

Kieltämättä kaupan merkittävin ajuri on suuruuden ekonomiassa. Uusi Mehiläinen-Pihlajalinna (kutsuttakoon kaupassa syntyvää yhtiötä tässä jutussa näin) on mahdollisesti Pohjoismaiden suurin yksityinen terveyspalvelujen tuottaja.

Iso koko merkitsee mittakaavaetuja palvelujen tuottamisessa ja luo merkittävän edun kilpailla isoista palvelukokonaisuuksista.

Sote-uudistus mielessä

Mehiläinen-Pihlajalinna on vahvoilla, kun vääntö sotesta aikanaan saadaan päätökseen ja isot kuntakokonaisuudet alkavat kilpailuttaa terveyspalvelujaan. Julkiset ostot tuovat jo nyt noin puolet yhdistyvien yhtiöiden liikevaihdosta.

Samasta syystä Mehiläinen-Pihlajalinna on kahta erillistä yhtiötä vahvempi myös yksityisen työterveyshuollon markkinoilla. Alueellinen kattavuus kohenee kaupan ansiosta tuntuvasti.

Iso koko merkitsee myös resursseja digitaalisten palvelujen kehittämiseen. Puolentoista miljardin euron liikevaihdosta riittää euroja sijoitettavaksi myös tuotekehitykseen.

Pihlajalinnan perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén sanoikin tiedotustilaisuudessa, että kasvulle ei yksin ollut enää rahkeita.

Katse jo Kiinassa

Mehiläisen johto uskoo terveyspalvelujen digitaalisten ratkaisujen vauhdittavan merkittävästi myös uuden yhtiön kansainvälistymistä. Katse on suunnattu jo nyt Kiinaan, jonka jättimäisille markkinoille pääsy edes pienellä siivulla toisi huiman kasvuloikan.

Mehiläisen suurin omistaja on ulkomainen pääomasijoitusyhtiö CVC Capital Partners, joka hallinnoi noin sadan miljardin euron arvoisia sijoituksia ympäri maailman. Yhtiöllä on paljon toimintaa myös Aasiassa, joten Mehiläinen lienee jo saanut Kiina-visiolleen taustatukea.

Silti pääomasijoittajat viihtyvät yhdessä yhtiössä yleensä vain muutaman vuoden, ja siinä ajassa pitäisi sijoitetulle pääomalle saada mielellään suurehko kaksinumeroinen tuotto.

Tiedotustilaisuudessa Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää totesi melko suoraan, että Mehiläinen-Pihlajalinna on tarkoitus vielä listata pörssiin. Ensin yhtiötä kuitenkin kehitetään listautumiskuntoon muutama vuosi.

LähiTapiola kummisetänä?

Kehittämistyöhön osallistunee määrätietoisesti LähiTapiola-ryhmä, joka on Pihlajalinnan suurin ja Mehiläisen toiseksi suurin omistaja. LähiTapiola on siis kaupassa sekä myyjä että ostaja, joka asetelmana ei ole nyt kaikkein tavallisin.

Tämä tietenkin herättää kysymyksen siitä, kenen idea tämä kauppa on ollut loppujen lopuksi. LähiTapiolahan on jo vuosia investoinut kymmeniä ellei satoja miljoonia euroja digitaalisiin terveyspalveluihin (siirryt toiseen palveluun).

Mehiläisen ja Pihlajalinnan liitto näyttää sopivan LähiTapiolan (kehitysjohtajan Harri Ahon) strategiaan kuin veitsi kirurgin käteen.

Lue myös: