Meksikossa tapettu yhdysvaltalainen mormoniperhe saatettiin sekoittaa rikollisryhmään – Presidentit Trump ja Obrador puhuivat puhelimitse hyökkäyksestä

Meksikon presidentin mukaan maa ei tarvitse apua Yhdysvalloilta tapauksessa.

Meksiko
 Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador.
Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador sanoi Meksikon mahdollisesti voivan tehdä yhteistyötä Yhdysvaltojen FBI:n kanssa. Jose Mendez / EPA

Meksiko turvallisuusviranomaisten mukaan huumekartelli surmasi yhdeksän ihmistä Pohjois-Meksikossa. Kuolleiden joukossa on viranomaisten mukaan ainakin kolme naista ja kuusi lasta.

Kuolleiden joukossa oli kahdeksan kuukauden ikäiset kaksoset.

Uhrien sukulaisten mukaan kuolleet olivat yhdysvaltojen kansalaisia.

BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun), että ampumisessa kuoli mormoniperhe, joka eli Pohjois-Meksikossa. Kyseessä on 1900-luvun alussa Meksikoon asettuneesta lahkosta, joka kannattaa moniavioisuutta. Osa lahkon jäsenistä ei kannata enää moniavoisuutta. Yhdysvalloissa moniavioisuus on kiellettyä.

Meksikon turvallisuusministeri Alfonzo Duranzon mukaan hyökkääjät olivat erehtyneet luulemaan uhrien katumaasturiletkaa kilpailevan rikollisryhmän autoletkaksi. Durazon mukaan kuusi lasta loukkaantui hyökkäyksessä ja viisi heistä on viety sairaalaan Phoenixiin, Arizonaan.

Presidentti Donald Trump tviittasi hyökkäyksestä tiistaina ja sanoi Meksikon voivan pyytää tarvittaessa apua Yhdysvalloilta tapauksen tutkimiseen ja huumekartellien hävittämiseen.

– Meksikolla on mahdollisuus, Yhdysvaltojen tuella, aloittaa sota huumekartelleja vastaan ja pyyhkiä heidät maailmasta. Me vain odotamme puhelua teidän uudelta presidentiltänne! tviittasi Trump.

Presidentit puhuivat puhelimessa

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador piti päivällä tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi presidenttien aikovan puhua pian puhelimitse tapahtumista.

Obradorin mukaan Meksiko ei kuitenkaan tarvitse apua tämänkaltaisten tapausten tutkimiseen. Hän ei kuitenkaan torjunut yhteistyötä Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n kanssa.

Myöhemmin tiistaina Obrador sanoi, että puhelussa hän kiitti Trumpia avun tarjoamisesta tapauksen suhteen. Hän myös sanoi lupaavansa, että Meksiko takaa oikeuden toteutuvan.

Osa lapsista pelastui piiloutumalla

Hyökkäyksen kohteena olleessa autoletkassa oli kolme autoa, joista yksi paloi hyökkäyksessä pahasti.

Yhden sukulaisen mukaan autot lähtivät maanantaina Sonorasta ja suuntasivat Chihuahuan osavaltioon. Kaikki maasturit löytyivät tapahtumapaikalta, aluksi kahden auton kerrottiin olleen poissa.

Kahdeksan lapsista oli löydetty elävinä tien varrelta. Lapset olivat ilmeisesti paenneet autoista ja piiloutuneet maastoon.

Hyökkäys oli tiettävästi tapahtunut Bavispen kohdalla.

Kartta
Ilkka Kemppinen / Yle

Surmat tapahtuivat vuoristoisella alueelle, jossa Sinaloan kartelli on taistellut vallasta toisen kartellin kanssa.

Suuri osa mormonilahkon jäsenistä on syntynyt Meksikossa, mutta heillä on kaksoiskansalaisuus. CNN:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan kaikilla ampumisessa kuolleilla oli kaksoiskansalaisuus.

Lahkon jäsenten kimppuun on hyökätty aiemminkin, yksi rikollisuutta vastustanut lahkon jäsen, ilmeisesti autoiskun uhrien sukulainen, tapettiin vuonna 2009 Chihuahuan osavaltiossa.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan rajaseuduilla asunut yhteisö olisi toivonut jo aiemmin saavansa perustaa omat turvallisuusjoukot. Lahko oli myös riidoissa paikallisten maanviljelijöiden kanssa, sillä paikalliset väittivät sen käyttävän omiin pähkinäpuuviljelyksiinsä suuren osan alueen vedestä.

Lähteet: Reuters, AP