Brexitin uhriksi on joutumassa jopa Pekingin ankka: Tullit ja paperisota voivat nostaa Lontoon kiinalaisravintoloiden himoaman linnun hintaa

Brexitin kustannukset tuskastuttavat yrittäjiä Irlannin rajalla. Selvyyttä on luvassa aikaisintaan torstain vaalien jälkeen.

Silver Hillin ankat saattavat ylittää Irlannin ja Britannian rajan elämänsä aikana jopa neljä kertaa. Brexitin jälkeen siitä voi aiheutua melkoinen paperisota. Kuva: Paul-Michel Ledoux

EMYVALE/AUGHNACLOY/NEWRY Jos Lontoon-reissullasi nautit kiinalaisessa ravintolassa Pekingin ankkaa, se on todennäköisesti kasvatettu Irlannin rajalla.

Irlannin Emyvalessa toimiva Silver Hill Farm kasvattaa ja vie maailmalle neljä miljoonaa ankkaa vuodessa. Niistä 42 prosenttia päätyy Lontoon, Manchesterin ja Birminghamin kiinalaisiin kauppoihin ja ravintoloihin.

Britannian ero Euroopan unionista on kuitenkin tekemässä ankankasvatuksesta – kuten monesta muustakin yritystoiminnasta sekä Britanniassa että sen naapurimaissa – aiempaa hankalampaa.

Silver Hill Farm vie ankkoja Britannian lisäksi myös esimerkiksi Aasiaan. Kuva: Paul-Michel Ledoux

Koska yritys sijaitsee EU-maa Irlannin puolella rajaa, brittimarkkinoille vietäville ankoille ollaan lätkäisemässä arviolta seitsemän prosentin tullimaksu.

Tästä yritys uskoo selviävänsä. Ankkoja on viety Lontooseen yli 30 vuotta ja asiakassuhteet ovat pitkiä, joten tulli aiotaan kuitata hinnankorotuksella.

– Mutta brexitin vaikutukset ovat meille erityisen merkittäviä myös siksi, että ankat ylittävät Irlannin rajan niin monta kertaa, kertoo Silver Hillin toimitusjohtaja Micheàl Briody.

Ankankasvatusta kahden puolin rajaa

Tähän asti ankkabisnes on nimittäin ottanut kaiken irti rajan avoimuudesta.

Pohjois-Irlannin puolella Aughnacloyssa sijaitsevalla kasvatustilalla ankat munivat vuorokaudessa 15 000 munaa. Seuraavana päivänä ne siirretään hautomakoneisiin Irlannin puolelle.

Kun ankanpoikaset 28 vuorokauden kuluttua kuoriutuvat, ne viedään kasvatustiloille, joita on sekä Pohjois-Irlannin että Irlannin puolella. 42 päivän ikäisinä ankat teurastetaan ja pakataan tuotantolaitoksessa Emyvalessa Irlannissa.

Kuva: Joonas Haverinen / Yle

Ennen päätymistään lontoolaisravintolan lautaselle ankka on siis voinut ylittää rajan neljä kertaa.

Brexitin jälkeen toiminnasta uhkaa tulla vieläkin monimutkaisempaa.

– Meillä pitää olla eläinlääkärin todistukset munien ja lintujen jokaisesta rajanylityksestä. Mahdollisesti jokaiseen rajanylitykseen on myös tulossa tullimaksuja, mikä vaatii yrityksen sisäistä laskutusta, Briody kertoo.

– Kirjanpito-osastomme on nyt todella kiireinen, kun yritämme laskea, millaisia kustannuksia tästä kaikesta on tulossa ja miten niitä voitaisiin vähentää.

Ankankasvatus kahden puolen rajaa on tähän asti ollut järkevää tautien ehkäisemisen kannalta. Ajatuksena on ollut, että jos lintuinfluenssaepidemia puhkeaa rajan toisella puolella, toimintaa voisi jatkaa toisella puolella.

Brexitin on näillä näkymin määrä toteutua tammikuun lopussa, mutta sen Irlannin rajalla aiheuttamien muutosten yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa.

– Olemme valmistautuneet brexitiin niin hyvin kuin olemme pystyneet. Mutta se ei tarkoita, etteikö se sattuisi, sitten kun se tapahtuu, Briody toteaa.

Irlannin rajan pohjoispuolella sijaitsevan Newryn kaupungin kaupat houkuttelevat shoppaajia pidempienkin matkojen takaa. Mutta brexitin aiheuttama epävarmuus rassaa yrittäjiä. Kuva: Paul-Michel Ledoux

Vientikustannuksia tulossa myös Pohjois-Irlannin ja Britannian välille

Brexitin aiheuttama epävarmuus hankaloittaa yritystoimintaa myös Pohjois-Irlannin puolella. Kuten esimerkiksi Dublinista Belfastiin johtavan tien puolivälissä sijaitsevassa Newryn kaupungissa.

– Kun tulleista tai muista kaupan esteistä ei ole varmaa tietoa, yritysten on vaikea suunnitella tulevaa, sanoo Newryn kauppakamarin toimitusjohtaja Colm Shannon.

Kuva: Joonas Haverinen / Yle

Pohjoisirlantilaisten firmojen murheenkryyni on nyt Britannian pääministerin Boris Johnsonin EU:n kanssa lokakuussa uudelleen neuvottelema erosopimus. Siinä Pohjois-Irlanti jäisi samaan tullialueeseen Britannian kanssa mutta jakaisi samalla monia EU-säädöksiä Irlannin kanssa.

Näin varsinainen tulliraja ei tulisi Irlannin rajalle vaan Irlanninmerelle Pohjois-Irlannin ja muun Britannian väliin.

Selvyyttä brexitin yksityiskohtiin ei liene luvassa ennen Britannian joulukuun 12. päivän parlamenttivaaleja. Kuva: Paul-Michel Ledoux

Joidenkin tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan tuotteitaan muualle Britanniaan myyvien pohjoisirlantilaisten yritysten täytyy brexitin jälkeen alkaa täyttää vientikaavakkeita. Siitä huolimatta, että kaupankäynti tapahtuu yhden maan eli Britannian sisällä.

Näin Britannian hallituksen brexit-ministeri Stephen Barclay on todennut parlamentin ylähuoneelle.

Pääministeri Johnson kiisti tiedon vierailullaan Pohjois-Irlannissa, mutta pääministerin on arveltu ymmärtäneen asian väärin (siirryt toiseen palveluun) tai antaneen tahallaan väärää tietoa.

– Raja Irlanninmerellä saa aikaan kustannuksia. Mutta toistaiseksi ei ole selvää, kuinka suuria kustannuksia on odotettavissa ja mitä tuotteita asia koskee, sanoo Newryn kauppakamarin toimitusjohtaja Shannon.

– Yritykset tarvitsisivat nyt kipeästi selvyyttä asioihin.

Epävarmuus jatkuu ainakin vaaleihin asti

Pohjois-Irlannissa ei uskota, että rajamuodollisuuksien yksityiskohdat selviäisivät ainakaan ennen Britannian joulukuun 12. päivän parlamenttivaaleja.

– Valitettavasti kaikki on nyt pysähdyksissä vaalien takia, Shannon arvioi.

Britannian sopimukseton ero EU:sta voi vaalien jälkeen olla jälleen ajankohtainen. Kuva: Paul-Michel Ledoux

Vaalien tuloksesta riippuu myös koko Johnsonin sopimuksen läpimeno parlamentissa. Yritysten kannalta huonoin mahdollinen lopputulos olisi Shannonin mielestä se, ettei mikään puolue edelleenkään saisi parlamenttiin selvää enemmistöä, eikä parlamentti pystyisi tekemään brexitiä koskevia päätöksiä.

EU:n Britannian erolle asettama takaraja on tällä hetkellä tammikuun 31. päivä. Vaalien jälkeen myös ero ilman sopimusta voi Shannonin mukaan olla jälleen ajankohtainen vaihtoehto.

– Sanomme yrityksille, että niiden kannattaa varautua kaikkiin skenaarioihin. Myös sopimuksettomaan eroon, sanoo Colm Shannon Newryn kauppakamarista.